goedbevriende PvdA en VVD willen in Nederland af van Fairtradegemeenten en Wereldwinkels

Pamfletpolitiek verdient een pamflet als repliek:

MONGOZO

MONGOZOBIER

De PvdA verbiedt o.m. de Wereldwinkels en lokale VVV-kantoren nog langer alcohol te verkopen.
De VVD vindt dat gemeenten moeten stoppen met zeuren over bezuinigingen en het aankopen van fairtradeproducten.

Terwijl het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen zopas aankondigdealles op alles te zetten om het label van FairTradeProvincie te behalen“, zet de Nederlandse regering alles op alles om Fairtradegemeenten, Wereldwinkels en lokale streekbierproducenten het leven zuur te maken.

rol PvdA

Al jarenlang verkopen Wereldwinkels ‘eerlijke’ wijn uit Chili en Zuid-Afrika en Mongozobier. Door een aanscherping van de Drank- en Horecawet mag dat niet meer.

Hiermee wil PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) jongeren het moeilijker maken aan drank te komen. Vergeefs vroegen de Wereldwinkels om een uitzondering. Van Rijn heeft begrip voor het verzoek, maar: ‘Voor deze winkels gelden dezelfde regels als voor andere winkels.

Hij wil ook geen uitzondering maken voor VVV-kantoren met streekbier in de etalage. Dus, het is wellicht niet echt persoonlijk bedoeld.

VAN RIJN

MARTIN VAN RIJN

Ook Fairtradegemeenten zitten verveeld met de nieuwe regels. Om dat label te verdienen, moeten zij de verkoop van ‘eerlijke’ producten stimuleren. Anderzijds zouden gemeentelijke handhavers de Wereldwinkel nu moeten bekeuren, want die laatste volhardt in de boosheid. Het gaat jaarlijks nl. om 250.000 flessen wijn.

rol VVD

Echter, steeds meer Nederlandse gemeenten willen de fairtradetitel behalen. De PvdA vindt nu steun bij haar coalitiepartner VVD. Op de website Binnenlandsbestuur.nl geeft uitgeverij Kluwer de VDD vandaag forum om de Fairtradegemeenten aan te vallen.

Onder de kop “Lokale wereldverbeteraars contra de VVD” zet VVD-Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé de wereld op zijn kop en gaat als eerste in de aanval, hoewel ze met de titel boven haar pamflet de schijn wil wekken dat het ‘de wereldverbeteraars’ zijn, die dat doen.

Wie ze precies bedoelt met die ‘wereldverbeteraars’ is onduidelijk. Mogelijk wel de VVD-afdeling van Harderwijk? Die schreef in juni dit jaar op haar website:

INGRID DE CALUWE

INGRID DE CALUWE

De VVD zoekt duurzaamheid ook in onze economie en in het stimuleren van maatschappelijk ondernemen. Wij zijn dus pleitbezorger van fairtrade.
Fairtrade zou als vanzelfsprekend onderdeel behoren te zijn van de duurzaamheidsplannen van de gemeente. De Fairtradegemeenten geven daar invulling aan. Even rustig nakijken, info op fairtradegemeenten.nl

CITAAT uit deze spreektekst (WORD-document) op vvdharderwijk.nl.

zeuren over bezuinigingen vs ‘de derde wereld redden’

Vorig jaar schreef de Caluwé nog mee aan een opiniestuk in de Volkskrant, waarin ze pleitte voor 3 miljard euro minder ontwikkelingssamenwerking. Nu verwijt ze de steden en gemeenten te zeuren over bezuinigingen aan de ene kant en anderzijds belastinggeld uit te geven “om de Derde Wereld te redden”. Kluwer laat niet toe te citeren uit artikels op haar website, dus moet je de exacte formuleringen daar zelf effe gaan doorlezen.

Kennelijk is de hoofdredacteur op vakantie. Zo’n vreemd, opiniestuk heb ik nog nooit gezien in BB,

reageert een lezer op de website van Kluwer.

Op de reactionaire website Das Kapital vind de VVDster uiteraard bijval. Ook daar reageert een lezer echter gevat:

Faitrade is overigens 1 van de weinig initiatieven die opstaat tegen mislukte marktwerking. De koffie, bananen en fruitindustrie is in handen van zeer grote, bijna monopolistische organisaties die de boeren uitknijpen. Leer het verdomme nu eens. Er kan alleen sprake zijn van volledige marktwerking bij VEEL aanbieders en VEEL vragers. Niet bij de door de VVD ondersteunde monopolisten.

Dit laatste vat perfect samen waar de Vlaamse wereldwinkels momenteel campagne rond maken. Al wordt het grote geloof dat ze hebben in een politieke oplossing voor unfair trade, alvast in Nederland – bij zowel burgerlijk links als rechts – niet bevestigd.

Met de campagne “allekaartenoptafel.be” roept Oxfam-Wereldwinkels de beleidsmakers en wetgevende macht op om de handelsregels eerlijker te maken.

KLIKKEN OPENT ALLEKAARTEN.BE IN NIEUW VENSTER

KLIKKEN OPENT ALLEKAARTENOPTAFEL.BE IN NIEUW VENSTER

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s