van de adder en de kikker: groenekikkercacao transparanter dan maxhavelaarcacao

We hadden het in 2013 vaak over het principe van “Mass Balance” op deze blog. Ik beloofde er in de Kerstuniversiteit een laatste stukje over te schrijven. Er zijn dan ook veel spannendere dingen om over te berichten, voor een fairtradesympathisant. Zoals:

ECUADOR DIRECT !?

ECUADOR DIRECT !?


Toch nog één keer over Mass Balance en dus even het geheugen opfrissen:

Je kan het vergelijken met energie uit windmolens: een consument die zijn energieleverancier betaalt voor groene energie, weet dat er uit zijn stopcontact thuis niet precies die door windmolens opgewekte stroom komt. Maar hij kan er wel op rekenen dat de hoeveelheid energie die hij gebruikt op een groene manier opgewekt is. Net zo gaat dat met cacao.

MASS BALANCE

MASS BALANCE

De meeste cacao wordt namelijk verhandeld als bulkcommodity: de bonen – fair trade of niet – belanden (vaak al in de haven van het producerende land) op één hoop om daarna te worden doorverkocht. En ook hier geldt: of een consument nu fairtradechocolade koopt uit ‘mass balance’ of fairtradechocolade die volledig traceerbaar is, de impact in het Zuiden blijft dezelfde.

Zo kan je in theorie bij ALDI spotgoedkope chocolade kopen, met cacao geproduceerd onder fairtradevoorwaarden. En zo ligt er Max Havelaarchocolade in de winkelrekken, waar de cacao geproduceerd werd door kindslaafjes. De fairtradeboer steekt zijn fairtradepremie op zak. Maar er steekt dus een adder in die zak. Meer dan één zelfs.

ADDER

OESO / EU willen transparante grondstoffenhandel opleggen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft een richtlijn uitgevaardigd om de aanvoer van grondstoffen transparant te maken. Een honderdtal bedrijven die grondstoffen halen uit Centraal-Afrika past die richtlijn al toe. Het gaat dan om goud en de zogenoemde 3T’s: tin, tantalium en tungsten (wolframiet). Bedoeling is – in eerste instantie – de illegale handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden te leggen ( bron ).

De Europese Commissie wil die richtlijnen nu omzetten in wetgeving. Zeker nu ook de grootste spelers in de voedselhandel, zoals het Amerikaanse Cargill bijvoorbeeld, zeggen dat zij openheid van zaken willen geven en tonen dat zij ethisch handelen.

Rainforest Alliance (RA) voelde de bui al hangen en bedacht een alternatief voor de “Mass Balance” in de cacao: “Rainforest Alliance Controlled Blending”.

met mass balance koop je adders in de zak

ADDER2

Volgens RA doet “Mass balance” sowieso de boeren op termijn kwaad, omdat het grote bedrijven niet afleert hun gecertificeerde cacao aan te willen kopen bij de goedkoopste aanbieder en meteen ook minder premies te betalen. Hierrond ontstonden inderdaad in Ivoorkust al heel wat conflicten tussen fairtradecoöperaties en Barry Callebaut. Er is meer fairtradecacao voor handen dan er kopers zijn…

Callebaut heeft geen specifieke coöperatie of boerengroep nodig en organiseert de concurrentie tussen de gecertificeerde cacaocoöperatieven (oligopsony, heet dat). Vrijhandel i.p.v. fair trade, dus. Callebaut wil enkel een certificaat van Max Havelaar, om mee te kunnen zwaaien als bewijs voor het volume fairtradecacao dat het kocht. Max Havelaar stelt verder geen eisen. Ook is er geen beloning voor kwaliteitscacao. Het komt toch gewoon op dezelfde hoop.

ADDER3

controlled blending: meer dan een kikker in een zak?

Bij Mass Balance worden dus de stromen al op de boot naar Europa gemengd.
“Controlled blending” (gecontroleerd mengen) vereist wat RA “recipe matching” noemt:

companies must source cocoa from the same origins and in the same forms and quantities as the ingredients listed in the recipes for the products on which they wish to display the green frog seal.

RAINFOREST ALLIANCE LOGO

RAINFOREST ALLIANCE LOGO

Het volume aan aangekochte groenekikkercacao moet te traceren zijn tot aan de fabriekspoort. Eens het in de fabriek wordt verwerkt, mogen de groenekikkerchocolademakers – net als met de groene stroom of bij Max Havelaar – cacao van verschillende herkomst mixen.

Controlled blending traces cocoa to the factory gate, whereas the mass balance approach stops tracing cocoa once it leaves the farm.

Het grote verschil tussen Mass Balance en Controlled Blending is dus dat

  1. 1. Max Havelaar-chocolademerken veelal niet kunnen aantonen waar de fairtradecacao in hun chocolade vandaan komt,
  2. 2. waar groenekikkerchocolademerken precies kunnen aantonen bij wie ze groenekikkercacao aankochten.

Daarenboven meent Rainforest Alliance dat door te vertrekken vanuit controleerbare recept(ur)en er een grotere vraag naar hun gecertificeerde cacao zal ontstaan.
Rainforest Alliance heeft hier een zeer informatieve webpagina rond: http://www.rainforest-alliance.org/agriculture/faq-controlled-blending.

bean to bar: zo doet Tony’s Chocolonely het

Op deze blog hadden we het ook veel over Tony’s Chocolonely en hun antwoord op Mass Balance: Bean to Bar. Waar haalt Tony’s Chocolonely zijn cacao vandaan? In een serie van drie blogs zoomen ze dezer dagen op hun website o.m. in op de boerencoöperaties waar zij direct mee samenwerken en het inkoopproces van hun cacao: www.tonyschocolonely.com

TONY's CHOCOLONELY LEGT UIT HOE HET HAAR KETEN WEL TRANSPARANT KRIJGT

TONY’s CHOCOLONELY LEGT UIT HOE HET HAAR KETEN WEL TRANSPARANT KRIJGT


Rainforest Alliance Controlled Blending  An Insider's Look at Cocoa Certification

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE EN MEER UITLEG

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2013

Advertenties

2 gedachtes over “van de adder en de kikker: groenekikkercacao transparanter dan maxhavelaarcacao

  1. Pingback: een overzicht van de kosten en baten van duurzame cacaocertificering – #watschuiftdat ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: sexual enhancement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s