fairste chocolade ter wereld mag niet fair heten – 1500 cacaoboeren zetten eigen #fairchain op

LEES OOK : EL CEIBO – Bolivia: sold out wegens #nosellout

Certes, le produit final ne peut bénéficier des labels équitables et bio selon les règles de ces organismes certificateurs, mais peut-on trouver plus équitable que ce modèle de développement?

chocolade-icoon Chloé Doutre-Roussel.

Boeren die ervoor kiezen gewoonweg alles zélf te doen, van cacaozaden kweken tot chocolade vercommercialiseren: dat is wat EL CEIBO doet, één van de grootste succesverhalen van de fair trade. Maar veel kans dat je het nooit zult horen vertellen in fairtrademiddens. El Ceibo is een schitterend voorbeeld van coöperatief ondernemen, waarbij de voordelen van bio, fair trade en drang tot zelfbeschikking samenkomen. Toch mag het haar eigen chocolades niet met het Max Havelaarkeurmerk labelen…

fairchain

Afgelopen weken loofde ik de Amsterdamse koffiebrander Moyee Coffee om hun “fairchain“-idee. Voor wie nog niet overtuigd is, zal onderstaand succesverhaal van El Ceibo uit Bolivia, voor zich spreken.

geschiedenis in een cacaodop

El Ceibo is een grote coöperatie van cacaoproducenten in de regio Alto Beni, in het noorden van het land. Het werd in 1977 opgericht door een groep van indianen, die – na twee opeenvolgende jaren van verschroeiende droogte en op de loop voor hongersnood – migreerden vanuit de hooglanden naar de subtropische regio en daar besloten om cacao te verbouwen. Door hun succesvolle manier van samenwerken, sloten ook andere reeds bestaande coöperaties zich aan.

In 1988 werd het de eerste biologisch gecertificeerde coöperatie ter wereld. Dankzij fair trade konden ze hun cacao aan een betere, stabielere prijs verkopen: ongeveer het dubbele van wat ze zouden krijgen indien ze hun cacao aan de opkopers zouden verkopen. Met de fairtradepremie werden velerlei zaken gerealiseerd, maar in het oog springend was en is dat deze wordt gebruikt om een pensioen uit te keren aan wie te oud wordt om te werken.

de grote stap vooruit: “wat we zelf kunnen, doen we beter zelf”

In 1995 begonnen de Oxfam-Werelwinkels luidop te dromen van – naast cacaopoeder en -boter – afgewerkte chocolade in te voeren uit Bolivia. Dat is hen echter nooit gelukt. 12 jaar later besloot cacaopartner El Ceibo het dan op eigen kracht waar te maken.

MASCAO DIRECT

Met succes! Vandaag maakt en exporteert El Ceibo chocolade van wereldklasse.

EL CEIBO CHOCOLADE: GEMAAKT EN VERPAKT IN BOLIVIA - DE ECHTE FAIRTRADECHOCOLADE (http://www.elceibochocolate.com/)

EL CEIBO CHOCOLADE: MADE IN BOLIVIA (http://www.elceibochocolate.com/)

succesverhaal in een cacaodop

In 2007 werd chocolade-experte Chloé Doutre-Roussel gevraagd te komen helpen met de ontwikkeling van een reeks van chocolades, bedoeld voor de export, maar geproduceerd in La Paz. Dit was het begin van een mooie en lonende samenwerking.

El Ceibo was toen al een zeldzame coöperatie, met een eigen verwerkingsbedrijf dat halffabrikaten zoals cacaopoeder, cacaoboter, enz. .. produceerde. Tussen 1997 en 2007 bracht het gefermenteerde en gedroogde cacao van haar leden, in eigen vrachtwagens, van het productiegebied op 500 m hoogte naar de fabriek, op 4100 meter boven de zeespiegel, aan de rand van La Paz. Een deel van de cacao werd geëxporteerd als grondstof voor fairtradechocolade in Europa of de Verenigde Staten. Een ander deel werd omgevormd tot halffabrikaten voor de binnenlandse markt of export.

Door de samenwerking met Chloé Doutre-Roussel werd El Ceibo-Bolivia, de merknaam, daarna het eerste en tot nu toe enige merk van gastronomische chocolade van de wereld, dat van boon tot tablet in handen is van de cacaoboeren zelf. El Ceibo voert nu uit over de hele wereld: Japan, de VS en Europa.

Opvallend is de positieve ontwikkeling, respectievelijk het feit, dat EL CEIBO haar commerciële activiteiten meer en meer verschuift naar de nationale en regionale markten. Al 60 procent van de totale omzet en het inkomen wordt bereikt door regionale / nationale marketing! Zo baat het o.m. vijf chocolade- en confiseriewinkels uit in hoofdstad La Paz (klik op de derde bol).

fairst mogelijke chocola mag geen fair trade heten

De cacao van El Ceibo is Faitrade en biologisch gecertificeerd. Maar Bolivia produceert geen vergelijkbaar gecertificeerde suiker. De naaste buur Paraguay produceert gecertificeerde biologische en Fair Trade suiker, maar El Ceibo vindt het irrationeel om suiker te importeren om zo het label biologisch en Fair Trade te mogen dragen op haar chocolades. De bio- en fairtradekeurmerken zijn in dat geval echter ongenadig: géén gelabelde suiker = géén fairtradechocolade.

Maar de boeren van El Ceibo houden voet bij stuk.
Ten eerste vindt El Ceibo dat het beter is om Boliviaanse boeren te steunen en een product dat 100% Boliviaans is te maken.
Ten tweede is er de negatieve impact op het milieu van vervoer van de suiker uit een ander land, wat in strijd is met hun waarden.
Prioriteit voor El Ceibo is dat haar klanten kiezen voor de goede kwaliteit, waarbij ze tegelijkertijd de boeren en het milieu helpen.

El Ceibo is verantwoordelijk voor de oogst, fermentatie, drogen en transport van de bonen, plus de verwerking tot chocolade in hun fabriek, verpakking, verzending en facturering. Natuurlijk komt het uiteindelijke product niet in aanmerking voor een fairtrade- en bio-etiket, volgens de regels van de certificatie-instellingen, maar zou je een meer rechtvaardig ontwikkelingsmodel kunnen vinden?

stelt Chloé Doutre-Roussel ons de retorische vraag.

CHLOE DOUTRE-ROUSSEL (links) bij de opening van de ACADEMIA DEL CHOCOLATE EN ECUADOR

CHLOE DOUTRE-ROUSSEL (links) – OPENING “ACADEMIA DEL CHOCOLATE EN ECUADOR”


El Ceibo heeft haar antwoord klaar:

“Wij werken niet met de boeren, wij zijn de boeren!”

De Vlaamse chocoladegoeroe Geert Vercruysse uit Kortrijk is alvast fan.

EEN BOX CHOCOLAATJES VAN GEERT VERCRUYSSE

EEN BOX CHOCOLAATJES VAN GEERT VERCRUYSSE

indrukwekkende cijfers in een cacaodop

 • meer dan 1,500 aangesloten gezinnen,
  • geörganiseerd in 55 primaire coöperaties;
 • 5000 hectare verbouwde oppervlakte,
  • met een jaarlijkse productie van 1000 ton cacao;
 • zo’n 200 werknemers,
  • waaronder een kleine 100 in hun chocoladefabriek,
  • vijf chocolade- en confiseriewinkels in hoofdstad La Paz;
 • meer dan 2,000 indirekte jobs…

= meer dan 10,000 Bolivianen die profiteren van het succes

Bolivia in een cacaodop

_45837361_bolivia226 Bolivia wordt door Brazilië, Peru en Argentina omsloten en is het hoogste en meest geïsoleerde land van Zuid-Amerika. Ookal is het land rijk aan minerale grondstoffen, het is ook het armste land van Zuid-Amerika. Onder het bestuur van President Morales kent Bolivia radikale veranderingen en in januari 2009 kreeg de inheemse bevolking meer rechten. Power to the people!

korte videoreportages


Advertenties

13 gedachtes over “fairste chocolade ter wereld mag niet fair heten – 1500 cacaoboeren zetten eigen #fairchain op

 1. Pingback: EL CEIBO – Bolivia: sold out wegens #nosellout | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 2. Pingback: Met deze ‘pennies’ voor de boeren behouden de koffie multinationals hun ‘pounds’ | Young and Fair

 3. Pingback: fairste chocolade van de wereld is terug te koop | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 4. Pingback: chocoladetekort? antwoord uit Madagascar! | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 5. Pingback: El Ceibo: fairste chocolade van de wereld als gedroomd educatief materiaal in de klas | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 6. Pingback: keurmerken: de nieuwerwetse douanewachters – prijsdaling rietsuiker goed voor Mars & Havelaar | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 7. Pingback: #equalpaytrade, rebranding fair trade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  • Hallo Nick, ik heb bij Clearchox.nl navraag gedaan. Daar bestelde ik zelf eerder deze chocolades. Die zijn er nu een tijd uit voorraad. Problemen bij de levering (houdbaarheidsdatum te kort en wit uitgeslagen door trage behandeling van de containers in Panama). Verder zouden dit soort chocolades – ClearChox verdeelt er nog andere mooie – zeker niet misstaan in een (tijdelijk eindejaars?) aanbod van de wereldwinkels. Al begrijp ik van Clearchox dat de hippe keten Dille en Kamille met deze chocolades aan het experimenteren is. Ook goed natuurlijk.

 8. Pingback: kruisigt negatief keurmerk bio en fairtrade of boer en bedrijf ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 9. Pingback: producten Oxfam Wereldwinkels weldra terug met keurmerk Fairtrade Belgium | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

 10. Pingback: Instant Chocolate lanceert eerste afrikaanse FT-chocolade bedoeld voor thuismarkt | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s