EL CEIBO – Bolivia: sold out wegens #nosellout

LEES OOK : fairste chocolade ter wereld mag niet fair heten

Opmerkelijk: op de webwinkel chocoweb.nl alsook die van El Ceibo zelf zit men zonder de EL CEIBO chocolade, die ik gisteren roemde… en vandaag wilde pluggen.


Even navraag gedaan bij Norbert van chocoweb.nl en dit is zijn antwoord:

Het ligt in de boot die onderweg is.

Ik heb niet in de webwinkel van El Ceibo zelf gekeken, nu net, maar Chloé is er een jaar of zo geleden mee op gehouden en zij was ons toeleverpunt. Daarna viel het ‘droog’. We hebben wel contact met hen gehad – het toeval wil dat de imker, Saskia van Orsel, die in onze tuin de bijenkasten heeft staan – vanuit haar veelvuldige contacten en reizen naar Bolivia, de mensen van El Ceibo kent.

Maar dan: transport. Die komt nu samen in een container met koffie naar Nederland. Het zou niet lang meer duren, heb ik vorige week begrepen.

Promoot maar.

Toch zeer knap: de fairste chocolade van de wereld, die zich niet fair mag noemen, uitverkocht, omdat de coöperatie zich niet uitverkoopt aan holle labels.

El Ceibo in de plaatselijke wereldwinkel?

Wereldwinkels kunnen zich bevoorraden met El Ceibo-chocolade, via de chocowebwinkel:

Zonder gekkigheid. We zijn een webwinkel, maar willen samen met fysieke winkels werken. We importeren nu ook zelf. En transportkosten kunnen door gezamenlijke inkoop omlaag.

Maar ook een voordeel is dat een winkel bij ons 10 van die, 10 van die, 5 van die enz. kan bestellen in plaats van meteen in dozen van 25 of 50 stuks per tablet.

Norbert over El Ceibo en fair trade

Norbert houdt er een ongezouten mening op na. (Op zijn Twitter-account omschrijft hij zich dan ook als “Voor een groener en slower leven. Èn gevraagde en ongevraagde adviezen.“)

In dat licht bezien is EL Ceibo wel grappig. Dat werd door de Wereldwinkels verkocht*, maar FLO (dus MaxH c.s.) wilden meer marge en commerciëler gaan. Men importeert nu cacaobonen en maakt hier zelf chocola met het Fair Trade merk. Dat druist m.i. geheel tegen de principes van Wereldwinkel en FT in.

Wij, Chocoweb, geven er de voorkeur aan dat de chocolade in het land van herkomst wordt gemaakt. Dat lukt lang niet altijd, maar we proberen ons in dat geval ervan te vergewissen dat er een zuivere, mooie, eerlijke relatie tussen chocolatier en cacaoboer bestaat.

* Norbert doelt op de cacaopoeder die de wereldwinkels ooit verkochten. Ook hadden ze Mascao-chocolade in de rekken, met cacao(boter) van El Ceibo (Bolivia) en MCCH (Ecuador). Daarover morgen nog wat meer.

MASCAO DIRECT
Advertenties

2 gedachtes over “EL CEIBO – Bolivia: sold out wegens #nosellout

  1. Pingback: fairste chocolade van de wereld is terug te koop | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: “een pakje koffie zou 250 frank moeten kosten” | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s