ex-slaven dwingen duurzame cacao-kampioenen Nestlé en Cargill voor de rechtbank in California

BEKIJK DE REPORTAGE VAN NDR: ‘Schmutzige Schokolade II’ (zie foto’s onderaan)

NESTLE MET UTZ-LABEL

KITKAT MET UTZ-LABEL

Nestlé en Cargill beloven – samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie én oerlabelaar Solidaridad – chocolade, zonder kinderarbeid, m.m.v. van o.m. labels UTZ Certified en Rainforest Alliance. De Norddeutscher Rundfunk toonde 7 januari 2013 hoe geen enkel project de belofte van deze merken en labels (al dan niet) i.s.m. hun gevallen engel Solidaridad waarmaakte.

[ lees verder over de reportage in het stuk na onderstaande foto ]

Nu hebben drie Malinese mannen het recht afgedwongen om in California een rechtszaak in te spannen tegen Nestlé, Cargill en Archer Daniels Midland (ADM).

De cacaohandelaars en -verwerkers worden beschuldigd van het aanzetten tot het lokken van de mannen – toen nog kinderen – vanuit Mali naar Ivoorkust in de 90er jaren. Ze moesten onbetaald werken op cacaoboerderijen, die de firma’s beleverden. De mannen zullen worden vertegenwoordigd door de fairtrade-NGO “Global Exchange”.

Dit meldde gisteren www.confectionerynews.com/

California heeft per 1 januari 2012 een wet ingevoerd, die de economisch belanghebbenden van slavernij — met name, “fabrikanten en verkopers wiens internationale toevoerlijnen steunen op het mishandelen van werkers” in hun buitenlandse bedrijven en faciliteiten – zwaar dreigt aan te pakken.

Wie niet bewijst dat hij zich inspant om de zwaarste vorm van uitbuiting te weren én de vooruitgang hierin publiekelijk te documenteren zal hiervoor gestraft worden. De California Transparency in Supply Chains Act gaat op voor ieder bedrijf met 100 miljoen dollar in wereldwijde verkoopsomzet en met enige connectie met Californië.

OOK ZEER JONGE WORDEN GEBRUIKT VOOR HET  SORTEREN  VAN CACAOBONEN

OOK ZEER JONGE WORDEN GEBRUIKT VOOR HET SORTEREN VAN CACAOBONEN

bedrijven beloven strijd tegen kinderarbeid

Vorige week haalde ik een studie boven van een goed jaar geleden. KPMG analyseerde de kosten en impact van cacaocertificatieprogramma’s Fairtrade, Rainforest Alliance en UTZ Certified in Ghana en Ivoorkust.

De impact van de certificering op kinderarbeid, daarover was dringend meer onderzoek nodig, zo adviseerde KPMG. Immers, cacaocertificering staat op het punt van mainstream te worden. Maar biedt weinig garanties inzake de geloftes die het maakt naar de consument.

De Norddeutscher Rundfunk (NDR) wilde hier het fijne van weten en stuurde een ploeg naar Ivoorkust en draaide er: “Kinderarbeit auch auf zertifizierten Plantagen“.

gevallen engel

Voorjaar 2010 brak Solidaridad – oerlabelaar, want uitvinder van het Max Havelaar-keurmerk 25 jaar geleden – met de Rooms-katholieke kerk. De bisschoppen wilden inspraak in hoe het geld uit kerkelijke collectes door Solidaridad werd besteed. Daar wilde directeur Nico Roozen niets van weten. Hij brak rigoureus met de kerk.

Nico Roozen is nu duurzaamheidsmissionaris en dat leidt zijn organisatie naar ondermeer de cacaoboerderijen in Ivoorkust. De bemoeienis en afhankelijkheid van overheidswege en kerken lijken daarbij vervangen te worden door dezelfde kwalen, maar dan vanuit de multinationale cacaoverwerkende bedrijven.

wat Solidaridad en haar bevriende bedrijven in theorie beloven

UIT: "Op de bres voor de cacaoboon"

UIT: “Op de bres voor de cacaoboon”

wat er volgens de NDR van deze belofte in huis komt

Op haar website stellen de programmamakers:

Die Schokoladenindustrie wirbt damit, dass sie den Bauern beibringt, Kakao nachhaltig und ohne Kinderarbeit anzubauen. Diese “Farmer-Feldschule” in der Elfenbeinküste wird von dem us-amerikanischen Schokogiganten Cargill finanziert. Es ist ein gemeinsames Projekt mit der Firma UTZ, die den Verbrauchern nachhaltigen Kakao ohne Kinderarbeit garantiert.

De chocolade-industrie adverteert ermee, dat ze de boeren leren cacao duurzaam en zonder kinderarbeid te telen. Deze “Boeren-veldschool” in Ivoorkust wordt gefinancierd door de Amerikaanse chocoladegigant Cargill. Het is een gezamenlijk project met het bedrijf UTZ, die de consument duurzame arbeid cacao zonder kindarbeid garandeert.

Nu ja, garandeert…

VELDSCHOOL BETAALT DOOR CARGILL

VELDSCHOOL BETAALD DOOR CARGILL, MAAR NIET OPEN…

Ange Aboa und sein Team konnten während der Dreharbeiten nicht ein einziges Projekt finden, das den Versprechen der Schokoladen-Industrie standhält.

Ange Aboa en zijn team konden tijdens de opnames van de documentaire geen enkel project vinden, dat de belofte van de chocolade-industrie aantoonde.

Ook MARS en Rainforest Alliance deden het niet beter:

Diese Farmer-Feldschule gehört zu einer Reihe von Projekten, die “Impact” genannt werden und hauptsächlich von Mars sowie der Internationalen Kakao-Initiative (ICI) finanziert werden. Mit dabei sind auch die Rainforest Alliance, die Gütesiegel für nachhaltigen Kakao ohne Kinderarbeit vergibt, und die Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit.

Deze boeren-veldschool is onderdeel van een reeks projecten, die “Impact” heet en vooral door Mars en de International Cocoa Initiative (ICI) gefinancierd worden. Ook betrokken zijn Rainforest Alliance, het keurmerk dat het label voor duurzame cacao zonder kinderarbeid aflevert, en de Vereniging voor Technische Samenwerking.

De Duitse regering sponsort dit “Impact”-project met 720.000 Euro.

VELDSCHOOL BETAALD DOOR MARS EN GELABELD DOOR RAINFOREST ALLIANCE

VELDSCHOOL BETAALD DOOR MARS EN GELABELD DOOR RAINFOREST ALLIANCE


BEKIJK DE FOTOREPORTAGE OP DE WEBSITE VAN DE NDR

BEKIJK DE FOTOREPORTAGE OP DE WEBSITE VAN DE NDR

8 gedachtes over “ex-slaven dwingen duurzame cacao-kampioenen Nestlé en Cargill voor de rechtbank in California

  1. Pingback: “Mars, Nestlé en Cargill snacken kindslaven” – de documentaire die Duitsland deed opschrikken | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: meester Steven, schrijven we shock-o-nomics of choco-nomics? CNN’s Richard Quest spreekt over “cocoa-nomics” – dus ook over #fairtrade ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: rechters in VS oordelen: chocolademakers mee verantwoordelijkheid voor kindslavernij in cacao | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: Oxfam America betuigt steun aan ex-slaven in rechtszaak tegen Nestlé, Cargill en ADM | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  5. Pingback: chocoladerapport: niet chocolademerken, maar vooral Cargill schuldig aan slechte cacaoprijzen | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  6. Pingback: rechtszaak ex-kindslaven resulteert mogelijk in embargo tegen Ivoorkust door Cargill en Nestlé | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  7. Pingback: fair trade nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat – 1 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  8. Pingback: Nestlé kan twee Californische rechtszaken inzake slavernij niet ontlopen | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s