duurzame directeurs rekenen koffieboeren zalig en zichzelf rijk – #watschuiftdat tris

eerst ff google gebruikt:
Jaarinkomen directeur Max Havelaar NL: ( 2011 ) 38 uur
bruto loon/salaris: 87.744
vakantiegeld: 7.020
eindejaaruitkering, 13e/14e mnd: 1.000
——————————————————————————-
Totaal: 95.764

Voel je niet geshockeerd. Ook in de NGO-wereld betaalt men mensen, op basis van de belofte dat ze meer toegevoegde waarde kunnen genereren in een uur dan anderen. Maar waar er transparantie is over het exacte loon van de keurmerkdirecteur is die er niet over de toegevoegde waarde die diezelfde directeur presteert voor de fairtradekoffieboer. Dus gaat de buitenwereld op onderzoek uit, et voila
(over wat Belgische NGO-directeurs verdienen: http://www.jobat.be/)

het wil niet vlotten

Donderdag stond er op Trouw.nl deze kop: “Eerlijk bakkie is geen zwart goud“.

Met een belangrijk doel van de keurmerkverleners – de onderhandelingspositie van de boeren verbeteren – wil het niet vlotten. Volgens het onderzoek gaat er niet meer dan 6 tot 8 procent van de prijs van een pak keurmerkkoffie naar de boeren. En dat is al jaren zo. Hoebink: “Die 6 tot 8 procent is een schatting, er is veel onduidelijk over de opbouw van de koffieprijs. Consumenten mogen best wat meer duidelijkheid eisen van Fairtrade en Utz. Een verhoging naar 9 tot 10 procent maakt voor de boeren al een heel verschil.”

De afgelopen dagen ben ik op deze blog op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag waarom de fairtradekoffieprijs in de winkel is wat die is. Ik werd nieuwsgierig naar de waarheid achter mijn eigen stelling: “Aldi dicteert biofairtrade koffieprijs Colruyt en Oxfam“.

Ook dat wil niet vlotten. Niemand die het hardop wil gezegd horen of wenst het hier neergeschreven te zien… Geen zorg, dit weekend lees je op deze blog het enige antwoord dat er wellicht écht toe doet.

procenten sparen


Nu ben ik geen voorstander van procenten boerenaandeel gaan beginnen te tellen als waren het spaarpunten. Ik schreef daar eerder over:

16 oktober tweette Max Havelaar Nederland: “Cacaoboeren ontvangen 3,5 tot 6% van de waarde van een chocoladereep. In de jaren 80 was dat 18%.”

Naar mijn mening suggereert het hier iets, wat het verder zelf nergens aangeeft te willen bewerkstellingen: met name, dat als het aan Max lag, dat de cacaoboer dan terug aanspraak zou mogen maken op die 18%. Dat zou dan ook cafépraat zijn.

Ook de studie die geciteerd wordt op Trouw.nl bevestigt dit. Procenten zeggen niks. In het voorbeeld van de ALDI fairtradekoffie is de consumentenprijs zo laag, dat in de eindprijs het procentuele aandeel voor de boer uiteraard groter is dan bij de andere fairtradekoffiehandelaars. Wat de boer verdient wordt nl. door Max Havelaar vastgelegd en is voor iedere koffiebrander dezelfde. Zoveel of zo weinig als dat moge wezen.

wie vangt wat?

Wat ik wil weten – en jij vast ook – is welke toegevoegde waarde fair trade precies genereert voor de boer.

Directeur Peter d’Angremond van Max Havelaar daarover:

“Dat laat zich niet tellen als munten in de portemonnee van de boer.”

Utz-directeur Han de Groot:

“De koffieprijs wordt bepaald op de wereldmarkt, die is lastig te beïnvloeden.”

Worden die mensen voor zulke antwoorden 100.000 euro per jaar betaald?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s