Moyee The Movie: fairchain of fairtradekoffie van Max Havelaar – wie is het eerlijkst voor de boer?


Deze reportage was dinsdagavond 18 februari 2014 te zien op de VARA (Nederland 2). Ik kondigde eerder aan Guido van Moyee enkele vragen te zullen stellen en hier te publiceren. Maar deze uitzending geef ik je eerst graag mee.

‘Nieuwe’ koffie

De hele productieketen eerlijk maken is een nieuwe ontwikkeling bij het duurzaam ondernemen. Moyee Coffee wil nu fairchain koffie gaan verkopen. Dat houdt in dat de koffie voor een goede prijs en ook organisch verbouwd wordt. Het belangrijkste verschil met fairtrade koffie is dat Moyee Coffee de koffie ook in Ethiopië wil gaan branden. Dat is nieuw, want meestal wordt koffie niet in het land van herkomst gebrand. Juist dat branden levert veel geld op. Dat gebeurt nu vooral in het rijke Westen en daar worden de koffiemultinationals rijk van.

Koffieboeren opleiden

Guido van Staveren van Dijk van Moyee Coffee gaat koffieboeren uit Ethiopië opleiden om zelf de koffie te gaan branden. De machines zijn nu onderweg naar Ethiopië. Het branden zal ook milieuvriendelijk en langzaam gebeuren wat de kwaliteit ten goede komt. Uiteindelijk zal zeker 50% van de koffiewinst in Ethiopië terecht komen in plaats van 12-15% nu.

Lokaal verkopen

Directeur Peter d’Angremond van Max Havelaar vindt Moyee Coffee een sympathiek initiatief, maar hij kiest een andere weg om het lot van de boeren te verbeteren. Zijn organisatie investeert in het verhogen van de kwaliteit en de productie van de koffie die de boeren verbouwen. Wat hem betreft bepalen boeren zelf hoe en waar ze in willen investeren. Hij noemt een voorbeeld in Tanzania. De koffieboeren van KCU in Tanzania verwerken zelf de koffiebonen tot instant koffie en verkopen deze op de plaatselijke markt.

Goed initiatief

Professor Ruerd Ruben (hoogleraar Ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen) bevestigt dat nu maar heel weinig winst in de producerende landen achterblijft, ook in landen waar de fairtrade koffie wordt verbouwd. Deze koffie is wat hem betreft een goed initiatief, een voorbeeld van hoe je de economie echt verandert, echt duurzaam maakt, voor mens en milieu.

Proeven

We vroegen ook aan Douwe Egberts waarom zij niet in het land van herkomst branden: Douwe Egberts zegt: “Koffie is bijna altijd samengesteld uit verschillende soorten koffiebonen, soms wel zestien verschillende soorten uit verschillende landen. Dus hoe mooi het initiatief van Moyee Coffee ook is, het is voor de blended koffie geen oplossing.” Moyee Coffee zegt dat koffie er echt niet lekkerder op wordt als je zoveel soorten door elkaar mengt. Guido van Staveren van Dijk zegt dat Douwe Egberts dat doet om maar niet afhankelijk van één producent te zijn. Hij denkt niet dat dat is wat de consument persé wil. Hij adviseert vooral ook zijn koffie te proeven en beweert dat hij zich kan meten aan de dure Itaiaanse merken koffie. Moyee Coffee is nog niet in de winkel te koop, maar alleen via internet te bestellen.

bron: eerder te zien op de VARA Kassa Groen – di 18 februari 2014

PS Zaterdag 22/02/2014 verschijnt er een verdiepend artikel over de derde motivatie voor duurzaam ketenbeheer: waardecreatie. Twee Amsterdamse start-ups, waaronder één genomineerde voor de Accenture Innovation Awards 2013, gaan in op: economisch kansen, innovatie en sociale waarde. Liefhebbers van koffie wees op uw hoede: www.duurzaambedrijfsleven.nl.

Advertenties

3 gedachtes over “Moyee The Movie: fairchain of fairtradekoffie van Max Havelaar – wie is het eerlijkst voor de boer?

  1. Pingback: “een pakje koffie zou 250 frank moeten kosten” | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: EU maakt koffiebranden in Congo oneerlijk duur | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: #equalpaytrade, rebranding fair trade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s