weeral een bijzonder product uit Amsterdam: de Gorilla-bar met Virunga cacao uit Congo

In Nederland is er een toffe chocoladereep op de markt, op basis van congolese cacao: de ‘Gorilla bar’. De makers van deze bijzondere chocolade – Chocolatemakers uit Amsterdam – laten het historische zeilschip de Tres Hombres op een CO2-neutrale manier hun cacao invoeren. Ze noemen dat “fairtransport”.

cacao kan toekomst zijn voor Congo

KanaalZ volgt deze week de Vlaamse NGO Trias in Congo. Zo duiken ze ondermeer in de cacao. Dat zou een belangrijk exportproduct kunnen zijn voor het land dat op zich al rijk is aan natuurlijke bodemschatten, maar waar de bevolking er niet van profiteert. De export van cacao loopt echter niet gesmeerd. Problemen met kwaliteit, infrastructuur én hevige internationale concurrentie maken dat de boeren soms met verlies moeten verkopen.

De Belgische chocolademaker Belcolade verbrak zo een eerste contract met deze boeren – officieel omdat er kwaliteitsproblemen waren – maar stelde al snel een nieuw contract op, waarbij het een stuk minder betaalt. Dat, terwijl het op haar website grote sier maakt… met duurzame cacao…

Bekijk de reportage, uitgezonden door KanaalZ.

de Gorilla bar van de Chocolatemakers

DE GORILLABAR WORDT GEMAAKT VAN CACAO UIT CONGO: HET BESCHERMT MENS EN BERGGORILLA - WAT VERDIENT DE CACAOBOER? (http://chocolatemakers.nl/de-gorilla-bar/)

DE GORILLABAR WORDT GEMAAKT VAN CACAO UIT CONGO –
http://chocolatemakers.nl/de-gorilla-bar/

Rodney en Enver zijn twee ondernemers uit Amsterdam, die chocolade maken …

“omdat het maken van verse chocolade nu eenmaal het leukste en lekkerste is wat er bestaat!”

Ze kopen de biologische cacaobonen direct bij de boeren tegen een eerlijke prijs. Ze gebruiken ook biologische suiker en melkpoeder. Hun Gorilla-bar is in Vlaanderen te koop bij Comptoir p/a Volkstraat 23 in Antwerpen en via Curiosithee uit Rumbeke.

Dit hebben Rodney en Enver er zelf nog over te vertellen:

Deze ‘Gorilla bar’ (reep) is gemaakt van Virunga cacao uit Congo. Een krachtige chocolade in melk en puur. De laatste berggorilla’s van de wereld in het Virunga Nationale Park leven in Oost Congo. Hun leefgebied wordt aangetast door de mens. Om dit tegen te gaan is cacao aangeplant aan de rand van het park. Deze biologische cacao voorziet de bewoners van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s bedreigen door houtkap en stroperij. Met het eten van deze chocolade bescherm je de berggorilla’s en bied je de mensen een betere toekomst.

Wat de Congolese cacaoboeren hieraan verdienen, ga ik die Chocolatemakers eens vragen. En ik kom er dus zeker nog eens op terug. Want naast Tony’s Chocolonely en Moyee Coffee heeft Amsterdam klaarblijkelijk nog meer zelfstandige ondernemers, die de Fairtrade-idee een bijzondere nieuwe wending geven.

Een gedachte over “weeral een bijzonder product uit Amsterdam: de Gorilla-bar met Virunga cacao uit Congo

  1. Pingback: Rankabrand geeft A-attest aan Tony’s, Zotter, GEPA en FTO | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s