Oxfam roept op tot meer vrije handel: “Politici maken suiker bewust te duur voor consument”

De Europese Unie schermt via een heleboel regels haar eigen markt af. Van vrije markt is geen sprake. Daardoor kunnen ontwikkelende regio’s hun (landbouw)producten zeer moeilijk kwijt. En betalen wij te veel voor tal van producten.

“Alle voedingswaren die suiker bevatten, kunnen voor de consument goedkoper. Want hij betaalt mee voor maatregelen die de Europese markt afschermen. Onze beleidsmakers geven de belangen van de suikerindustrie voorrang op de belangen van de miljoenen gewone burgers,”

zegt Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels.

Op de suikermarkt krijgt het evenwicht tussen vraag en aanbod geen vrij spel: de lokale bietsuikerteelt krijgt overbodige steun van de EU, terwijl de invoer van rietsuiker uit het Zuiden via invoertaksen geboycot wordt. Arne Schollaert:

“Politici moeten de marktwerking haar gang laten gaan. De handelsbelemmeringen moeten weg.”

Andrés González Aguilera van de Paraguayaanse rietsuikercoöperatie Manduvirá getuigt:

“Op elke ton suiker die wij naar Europa uitvoeren, betaalt de koper een invoertaks van 419 euro. Als je weet dat een ton, transport inbegrepen, zo’n 800 euro kost, begrijp je meteen waarom veel Europese bedrijven hun suiker liever elders kopen. Onze suiker wordt twee keer benadeeld door de Europese overheid: via de invoertaksen en via de steun aan de bietsuikerteelt. Daarom geloven wij zo sterk in eerlijke handel. Via Oxfam hebben wij een extra, en eerlijk, afzetkanaal. Tegelijk pakt Oxfam het probleem bij de wortel aan: via de politieke instanties.”

Oxfam-Wereldwinkel Hasselt gaat met Andrés González Aguilera, general manager bij de coöperatieve Manduvirá, naar arbeidscentrum de Wroeter in Kortessem. Zij zijn een goede klant van deze suiker (ze verwerken de suiker in al hun confituur, bijv).

KLIK VOOR DE AFBEELDING IN HOGE RESOLUTIE (PDF)

KLIK VOOR DE AFBEELDING IN HOGE RESOLUTIE (PDF)

Verschenen in de reeks: Paasuniversiteit 2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s