Albert Heyn verkoopt uitbuiting als ‘Hollands geprijsd’ met een kus v.d. eerlijke kikkerprinses

Albert Heijn ondertekende zopas de Belgische gedragscode voor meer eerlijke handel. In Nederland gaan ze verder met hun boerenbedrog. Want ach, eerlijke handel…

Ik kreeg deze reclame doorgestuurd (KLIK OP DE PRENT VOOR DE VOLLEDIGE PUB):

HOLLANDS GEPRIJSD STAAT SYNONIEM VOOR UITBUITING

HOLLANDS GEPRIJSD STAAT SYNONIEM VOOR UITBUITING

Onze bananen hebben alles mee” beweren Albert Heyn en Chiquita: Hollands geprijsd EN lekker, gezond, duurzaam en eerlijk. Wederom “sealed with a kiss” van de groenestikkerkikker van Rainforest Alliance.

bananenvakbond SITRAINBA hierover

Vanuit bananenvakbond SITRAINBA in Honduras klinken andere geluiden:

Rainforest Alliance en Chiquita hebben zich vóór de oprichting van SITRAINBA jarenlang niet bekommerd om de talrijke arbeidsconflicten. Rainforest Alliance bedrijft de politiek van “eenmaal gecerftificeerd – voor altijd gecertificeerd”. Chiquita kon ongestoord doorgaan met in onbetamelijke omstandigheden geproduceerde bananen te verkopen.

De door Rainforest Alliance gekende en gedoogde pesterijen van de bananengigant staan in deze PDF beschreven. Opvallend is dat Rainforest Alliance dit ook nergens tegenspreekt. Het voelt zich ingedekt door lakse beleidsmakers.

regeringen besteden democratie uit aan keurmerkstempelaars

In dit dossier wordt wederom aangetoond welk gevaar er potentieel schuilt in keurmerken en hun rol bij het ondergraven van zelfs de meest fundamentele arbeidsrechten.
Makefruitfair.de schrijft daarover, dat overheden hun controlerende rol overdragen aan certificaten als Rainforest Alliance. Terwijl dit vaak zeer onbetrouwbare vazallen van de grootindustrie blijken te zijn:

Rainforest Alliance wird von der Verbraucher-Initiative und der Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) als Garant für die Einhaltung der ILO-Konventionen 87 und 98 durch die zertifizierten Unternehmen herausgestellt. Auch das Land Bremen, mit guten Ansätzen für eine faire und nachhaltige öffentliche Beschaffung, vertraut diesem Siegel und irrt sich. Für Gewerkschaften sind die Konventionen 87 und 98 die wichtigsten von allen Arbeitsrechtsnormen, aber für Rainforest Alliance ist ihre Nichteinhaltung kein entscheidendes Kriterium.

het ene keurmerk is het andere (niet)?

Wie eerlijke bananen wil, kan beter fairtradebananen mee naar huis nemen. Dat zou ik dan onmiddellijk denken. Maar dan moet ik terugdenken aan mijn blogpost “Multatuli overschreidt vervaldatum“. We bespraken daar een ophefmakende reportage van ARTEplus7. Daarin figureerden twee Hollandse vrouwelijke ondernemers uit de fairtradebananenenhandel. Volgens de reportage nemen die een loopje met wat fairtradeklanten als eerlijk beschouwen. Ik ga er eens bij Hans-Willem (J.W.H.) van der Waal van Agrofair achter horen.

hr

over de gedragscode

In het bijzijn van minister-president Kris Peeters zei Albert Heyn op 10 april:

“In de code staan eerlijke handelspraktijken en dus respect tussen de schakels van de agrarische keten centraal. Dit is in lijn met de missie en visie van Albert Heijn in zowel België als Nederland en wat Albert Heijn dag in dag uit doet. Albert Heijn heeft als uitgangspunt dat iedereen die waarde toevoegt in de keten er een goede boterham aan moet kunnen verdienen.”

Dit lezen we in het Laatste Nieuws.

In de Morgen zei Kris Peeters daarover:

“Ik ben blij dat ik de heer Corné Mulders, general manager van Albert Heijn, heb kunnen overtuigen om de Belgische gedragscode te ondertekenen. Daarnaast is het zeer positief dat Albert Heijn in het kader van het ketenoverleg zal deelnemen aan gesprekken om te komen tot een evenwichtigere agrovoedingsketen. Hoe meer spelers zich inschakelen in de gedragscode en het ketenoverleg, hoe evenwichtiger de agrovoedingsketen is, wat producenten, retail en distributie enkel maar ten goede komt.”

Ook hier kiest dus onze deelregering niet voor wettelijke regelgeving maar legt het haar paaseieren in het nest van private zelfregulering.

Verschenen in de reeks: Paasuniversiteit 2014

Advertenties

2 gedachtes over “Albert Heyn verkoopt uitbuiting als ‘Hollands geprijsd’ met een kus v.d. eerlijke kikkerprinses

    • bedankt Giedo, doet me altijd plezier van je te horen – enkele jaren geleden waren we op dit moment volop de Vlaanderlandse Foodlogbijeenkomst aan het voorbereiden – we moeten na de drukke meimaand nog eens afspreken! Steven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s