EU maakt koffiebranden in Congo oneerlijk duur

kivukoffie

Zo mag groene koffie taksvrij de EU binnen, maar geldt voor gebrande koffie een “billijke bijdrage” aan het EU-budget van 7,5 procent. Je hoeft geen doorwinterde commerçant te zijn om meteen te zien welke onoverkomelijke handicap dit is voor wie in Congo koffie voor de Europese markt zou willen laten branden.

Dit schrijft Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels in een opiniebijdrage op MO*.be: “Koffie tegen kalasjnikovs“. De Oxfam-Wereldwinkels verkopen sinds 2011 een koffie uit de Kivustreek.

Het Nederlandse Moyee Coffee laat zich niet van de wijs brengen door die importheffingen. Het beweert een sterke herverdeelsleutel gevonden te hebben en noemt die fair chain (eerlijke keten).

Het belooft dat zeker 50% van de koffiewinst van haar in Ethiopië gebrande koffie in het land terechtkomt, in plaats van 12-15% nu in de gewone koffiehandel.

Koffie volgens het principe van fair chain of fair trade: wat verkies jij? Je kan nog steeds meestemmen door op onderstaande prent te klikken. Of klik de prent rechts, voor hun blog.

KLIK OM HUN BLOG TE LEZEN

KLIK OM HUN BLOG TE LEZEN

DOE DE KOFFIEPOLL

DOE DE KOFFIEPOLL

Verschenen in de reeks: Paasuniversiteit 2014

Een gedachte over “EU maakt koffiebranden in Congo oneerlijk duur

  1. Pingback: Test Aankoop vindt maar 4 koffies van de 30 lekker; stoeft over Oxfam Fair Tradekoffie – zet vraagtekens bij ethische zelfcontrole koffiesector | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s