Moyee Coffee beste ‘radicale vernieuwer’ 2014

...

Het Amsterdamse bedrijf Moyee Coffee werd zopas tot beste radicale vernieuwer van Nederland verkozen. Radicale vernieuwers zijn mensen en organisaties die hun ideeën over sociale en duurzame vernieuwing in de praktijk brengen, vaak tegen de stroom in. De huldiging is een initiatief van Vrij Nederland, Kennisland en Stichting Doen.

Guido van Staveren van Dijk, oprichter van Moyee Coffee, mocht de prijs in ontvangst nemen. Moyee Coffee promoot het FairChain-principe, waarbij het goed wil zijn voor al haar stakeholders, incluis de koffieboeren in Ethiopië. Fairtrade mag het niet heten, want er wordt bijvoorbeeld niks aan verdiend door certificeerders. Maar ach…

helpt fairtrade Ethiopië vooruit?

Gisteren hadden we het hier o.m. over een artikel in The Economist, van begin deze week. “Not so Fair Trade“, luidde het in de kop boven het artikel. Fairtrade zou weinig zoden aan de dag zetten in Ethiopië en Uganda:

By comparing living standards in Fair Trade-certified producing areas in Ethiopia and Uganda with similar non-Fair Trade regions, four development economists from the School of Oriental and African Studies (SOAS) in London found that Fair Trade agricultural workers often earned lower incomes.

Enkele jaren geleden hadden we in Hasselt echter Tilahun Mekonen Tibba, van de Ethiopische koffiecoöperatie Oromia, een week op bezoek. Zijn verhaal klonk anders, en we verkopen met veel liefde zijn Yirgacheffekoffie: de Oxfam Bio Gold.

hoe helpt FairChain Ethiopië vooruit?

Moyee Coffee wil met haar unieke FairChain-principe zorgen dat een evenredig groot deel van de waardeketen van koffie weer terugkomt, daar waar het hoort: het land van herkomst, in deze Ethiopië.


Om dit waar te kunnen maken, werkt Moyee samen met zakenpartners in Ethiopië zelf.

Ahadu Woubshet

Eén van de zakenpartners van Guido is Ahadu Woubshet. Als ‘expat’ uit de Verenigde Staten hielp hij bij het opzetten van de Ethiopische Commodity Exchange. Sinds juni is hij ondernemer en partner in een joint venture met Moyee Coffee.
In het Financieel Dagblad van juli 2013 liet hij deze woorden optekenen:

‘Ik zie in Ethiopië veel buitenlandse koffieondernemers die alleen maar gericht zijn op winst. Ze hebben geen kennis van onze verschillende soorten koffie en willen niet lokaal investeren.’

Als ondernemer wilde Woubshet dat anders aanpakken. Hij kwam in contact met Guido van Staveren van Dijk.

‘Guido is een van de zeldzame ondernemers die evenveel van Ethiopië weet als ik. Hij heeft het land verschillende keren bezocht en is bereid te investeren, ook met technische kennis. Hij weet hoe we kunnen concurreren met wereldspelers als Nestlé en hoe ook de kleine boeren hiervan kunnen profiteren. Ik wist al snel dat hij de juiste persoon is om zaken mee te doen.’

AHADU WOUBSHET

AHADU WOUBSHET

“hei boon, kijk niet zo groen!”

99% van de koffiebonen verlaat Ethiopië groen en onverwerkt, waardoor er ginds te weinig aan verdiend wordt. Moyee brengt het evenwicht weer terug in de koffieketen door te investeren in een professionele koffiebranderij en het opleiden van Ethiopische brandmeesters. Een andere lokale koffieheld van Moyee, is Nezif Ababiya. Zijn team kan zelf de bonen branden en verpakken, waardoor ze een veel betere boterham aan de ooit zo groene koffieboon verdienen.

ondernemers subsidiëren hun eerlijke zakenmodel zelf

Momenteel verkoopt Moyee nog in Nederland gebrandde koffie. Aangezien het branden in Ethiopië de kern is van hun FairChain, vlogen ze wel reeds een aantal barista’s in vanuit Ethiopië voor een masterclass met Nederlandse koffiemeesters. Momenteel wordt een professionele koffiebranderij ingericht in Ethiopië, om hun radically good coffee richting het Westen te exporteren. Om die investering gefinancieerd te krijgen, moet Moyee 1 miljoen kopjes koffie verkopen. Ze zitten nu al boven de 800.000.

Moyee Coffee kopen, doe je langs hun webshop: bestel hier.

Moyee Coffee drinken, doe je bij Aksum, volgens TripAdvisor de beste in Brussel. Niet het beste koffiehuisje, maar de beste horecagelegenheid in het algemeen, dus nummer 1 in een lijst van 2400. Een Ethiopisch koffietentje bovendien!

Aksum Coffee House | Rue des Éperonniers – Spoormakersstraat 60 | Brussel (Aan het Place Saint Jean, vlak bij Grote Markt)

MOYEE COFFEE: RADICALLY GOOD AND FAIR

MOYEE COFFEE: RADICALLY GOOD AND FAIR

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s