VIDEO: Ivo Belet belooft Oxfam-Wereldwinkels steun voor afbouwen van handelsbarrières EU

De trekkersgroep FairTradeGemeente Hasselt legde op 29 april haar gemeente-raadsleden de ZUIDPOLL [ * ] van Oxfam-Wereldwinkels ter ondertekening voor.

Na een goed gesprek met Andrés González Aguilera van de Paraguayaanse rietsuikercoöperatie Manduvirá belooft Hasselts Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) nu zich actief in te zullen zetten voor het afbouwen van de onrechtvaardige handelsmaatregelen, die de Europese markt afschermen voor suiker uit het Zuiden.

Ivo Belet vertelde Andrés het eens te zijn met de economische analyse die Oxfam-Wereldwinkels maakt in haar studie over het onrecht dat momenteel ingebakken zit in de Europese handelsregels. Daarin wijst Oxfam er op dat de huidige handelsregels niet ten goede komen van noch de Europese consumenten, noch de Zuiderse producenten.

Ivo Belet:

“De volgende stap zal zijn dat er ruimte komt voor het afbouwen van de importtarieven [op suiker uit Paraguay]. Daar zullen wij mee voor ijveren.”

Belet benadrukt wél dat de Europese bietsuikerboeren niet in de kou mogen staan. Toch lijkt het tegenstrijdig volgens Oxfam-Wereldwinkels om de ene handelsbelemmering – m.n. invoertarieven – af te bouwen en ondertussen een andere belemmering – m.n. lokale landbouwsubsidies – te behouden. Wat Andrés en zijn collega-rietsuikerboeren vragen, is een juiste toegang tot de markt – zonder belemmeringen. Oxfam-Wereldwinkels hoopt bij het begin van het politieke jaar de Europarlementsleden als bondgenoten te mogen beschouwen in het ijveren voor een eerlijke handel.

[ * ] Ivo Belet ondertekende, net als 513 andere collega-politici, de ZUIDPOLL op www.fairtradeday.be. Ook heel wat andere Hasseltse kandidaten bij de komende verkiezingen ondertekenden die ZUIDPOLL. Hier vind je het hele overzicht.

Een gedachte over “VIDEO: Ivo Belet belooft Oxfam-Wereldwinkels steun voor afbouwen van handelsbarrières EU

  1. Pingback: Zuidpoll heeft doel bereikt, nu uitkijken naar uitkijken naar uitvoering | De opiniemaker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s