eerlijke koffieketens zijn mogelijk, maar nog niet voor morgen – #allekaartenoptafel

Het Duitse JAB is de investeringsclub van Joh. A. Benckiser, dé koffiestrateeg van het moment. Deze private investeringsmaatschappij kocht zich op zeer korte tijd in tot de tweede belangrijkste koffiespeler wereldwijd (na Nestlé). Het werd onlangs nog mede-eigenaar van Douwe Egberts, bijvoorbeeld.

In de Metro van afgelopen dinsdag stond een interessant artikel over de plannen van de groep. Zoals geweten, heeft Oxfam-Wereldwinkels de strijd aangebonden met monopol en andere -(t)isten. De NGO publiceerde in oktober 2013 daarover het dossier: “Wie heeft de macht in de koffieketen?“. Van de familie Reimann — eigenaar van JAB — was daarin nog geen sprake. Verplicht leesvoer voor de wereldwinkeliers, hieronder :

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

wat Oxfam-Wereldwinkels vragen:

1.Sterke antitrustmaatregelen binnen de WTO-wetgeving.
2.De oprichting van een onafhankelijk VN-orgaan (eventueel binnen de UNCTAD of als onderdeel van het Comité voor Voedselzekerheid (CFS) dat de concentratiegraad in de verschillende landbouwketens opvolgt en monitort.
3.Dat de Belgische overheden zich gezamenlijk inzetten voor meer transparantie in de internationale toeleveringsketens waarbij prijzen bij elke stap in de keten ontsloten worden.
4.Dat de Belgische overheid een leerstoel inricht naar machtsconcentratie in de ketens en de maatschappelijke gevolgen hiervan.
5.Dat de Belgische overheden de organisatie van kleinschalige boeren in coöperaties ondersteunt.
6.Dat de Belgische overheden investeren in producten van eerlijke handel als remedie tegen de machtsonevenwichten in de keten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s