Nespresso veegde ook de vloer aan met Colombiaanse fairtradekoffiecoöperatieven

Nespresso krijgt een boete van € 500.000 wegens een lastercampagne, jegens producenten van concurrerende capsules. In Colombia anderzijds probeerde Nespresso dan weer in de werking van fairtradecoöperaties in te breken. Zonder boete.

Oneerlijke concurrentie,’ noemt een Franse rechter de praktijken tegen concurrenten. In Frankrijk zet Nespresso een kwart van haar verkoop om.

De laatste keer dat Nespresso nog omzetcijfers vrijgaf, waren die in 2011 goed voor $ 3.9 miljard. Met de winst daarop kan het al eens een geste doen naar milieu- of fairtrade-NGO’s.

duurzaam in de recyclemachine

Rainforest Alliance helpt het bedrijf – dixit deze slide uit een recente presentatie van Nestlé – aan de best mogelijke groene koffie:

KLIK OM DE HELE PRESENTATIE (PDF) TE KUNNEN BEKIJKEN

KLIK OM DE HELE PRESENTATIE TE KUNNEN BEKIJKEN


Voor een prikje koopt het bedrijf zich een groen en duurzaam imago én verzekert het zich van de beste koffies van de wereld. Dat terwijl op Foodlog men de alumiumcapsules

“de duurste afval logistieke stroom die ik ken (afgezien van kernenergie afval)”

noemt: www.foodlog.nl/artikel/ngos-in-merkenoorlog-over-koffie/.

Nestlé zorgt ervoor dat 75 percent van de exportwaarde van de door haar aangekochte koffie bij de boer in Colombia blijft. Dat klinkt dan weer goed.

fair trade in de recyclemachine

Maar je komt al eens wat tegen op het internet en dit bericht (uitgebreider in de prent linksonder), van de Zwitser Marcel Perret, deed me in april 2012 toch opschrikken.

Nespresso probeert de sterke fairtradecoöperatieven (die uiteraard de beste koffies kunnen leveren) te omzeilen. Het koopt via een staatsorganisatie – en passeert op die manier de coöperaties – koffie van leden van die coöperaties aan en keert een gelijkaardig bedrag als de fairtradepremie – die normaal gezien door de coöperaties wordt beheerd – rechtstreeks uit aan de boeren.

Dit is een beproefde techniek, waar Rainforest Alliance (ja, alweer zij) zich ook in de cacao aan bezondigt. Dat vernam ik ooit uit eerste hand van cacaoboerenleider N’Guessen Konan Toussaint (UIREVI, Ivoorkust) bij zijn bezoek aan Hasselt.

Dus stuurde ik – toen het bovenvermelde schandaal in Frankrijk zich aankondigde in een uitspraak te gaan resulteren – een dikke week geleden een vraag naar Karlien Wauters, stakeholder and policy manager Max Havelaar België.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE (bron:  Terrafair Magazin No 23)

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE (bron: Terrafair Magazin)

Hoi Karlien,

Een zekere Marcel Perret werkte tot voor kort voor het Zwitserse Interteam, dat vrijwilligers uitzendt. Perret werkte een tijd als bedrijfseconoom voor de Federación Campesinas del Cauca in Popayan in Colombia. Daar interviewde hij een boerenleider, die beweerde dat Nespresso hun fairtrade-coöperatie ondermijnde, door samen te werken met FNC (Federación Nacional de Cafeteros) waarbij zij het bedrag van de premie die via fairtrade werd betaald, rechtstreeks aan de leden van de coöperatie betaalden, waarbij ze dus de coöperatie uitschakelden.
http://www.interteam.ch/index.php?cID=830

Nu is het zo dat Max Havelaar/FLO toch een hernieuwde samenwerking heeft opgezet met Nespresso in Colombia. Bij Interteam volgen ze dit niet meer op. Hebben jullie informatie hoe het met die boeren in Popayan nu gesteld is? Ik wil dit op mijn blog zetten. Liefst met een happy end.

Groetjes

Steven

Daarop heb ik nog geen antwoord gekregen.

Dus mailde ik ook naar Interteam en Marcel, en van hem kreeg ik o.m. dit korte mailtje:

Hi Steven

Thanks for your email. I am not any more in Colombia and don’t know what is the situation now. I assume, that Nespresso has more influance now.
They introduced now two ‚capsuls‘ of Columbian coffee. One from ‚Cauca‘ the other from ‘Santander’. This means, that they need to buy a lot of coffee of these areas and the farmers sell their coffee to Nespresso and not any more to their fair trade certified organization.

Unfortunately I have no more informations.

Kind regards
Marcel

Dus nu wacht ik nog even op een antwoord van Max Havelaar. En mocht dat uitblijven, mail ik naar Marcel zijn contacten in Colombia. Wordt dus vervolgd.

Advertenties

2 gedachtes over “Nespresso veegde ook de vloer aan met Colombiaanse fairtradekoffiecoöperatieven

  1. Pingback: Is Unilever écht een NGO? Onze lakmoesproef. | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: de Nespresso Commodity Chain – #fairchain | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s