10 jaar na mijn brief aan MARS gaan de cacao-boeren helemaal failliet – #allekaartenoptafel

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

GROTERE WEERGAVE? KLIK!

Niet dat er een verband is tussen mijn brief en de situatie van de cacaoboer, hoor 🙂

In 2003 schreef ik – zoals vele wereldwinkeliers – een brief aan MARS. Tien jaar later gaan ondanks de beloftes de cacaoboerderijen helemaal bankroet.

Hiernaast vind je een vergelijking wat betreft inkomsten uit handelsgewassen voor de export in ontwikkelingslanden. De cijfers spreken voor zich.

RETOURBRIEF LEZEN? KLIK!

RETOURBRIEF LEZEN? KLIK!

Ik kreeg dus een huichelachtige brief terug van MARS. Het was haar niet te doen om het vel op onze chocomelk, maar om het vel van de cacaoboer.

Echter, ook de fairtradebeweging heeft daar weinig aan kunnen verhelpen. Het leunt te sterk op het verdienmodel, dat chocoladegiganten als MARS hebben uitgetekend. [LEES MEER HIEROVER]

Een uitzondering op de regel is het Franse Ethiquable. Je vindt hun assortiment ook in de Carrefour. Daar ontdekte Kris Kellens van de blog beantobar hun Ecuador 80% en Madagascar 85%.

I was thrilled to find such taste differences in the two bars. The packages don’t state the exact manufacturer of the chocolate, but this is far superior to any bulk chocolate I find over here in the supermarkets. At an equal price. Splendid!

OPENT BLOG BEANTOBAR

OPENT BLOG BEANTOBAR

Wat de reep uit Ecuador helemaal splendid maakt, is dat de cacaomassa en -boter1 voor de reep door de coöperatie FONMSOEAM wordt geprepareerd en uitgevoerd. Dàt begint op échte eerlijke handel te gelijken. De boeren zijn op deze manier niet meer totaal afhankelijk van de grondstoffenprijzen op de westerse termijnmarkten. Ze krijgen ook een steviger deel binnen de totale waardeketen.

Minder splendid is dat Ethiquable de producent van de chocolade verzwijgt. Wellicht beschouwen ze dit als een commercieel geheim, maar het is slecht voor de transparantie. Ik ga er eens achter horen bij hen. En ook achter hún verdienmodel.

1Iets waar zelfs Tony’s Chocolonely niet in slaagt, dixit hun nieuwe jaarFAIRslag:

“Enige uitzondering op de traceerbare cacao is de extra cacaoboter, die nog niet traceerbaar is – onze grote frustratie!

UIT DE OUDE DOOS: ROND DE EEUWWENDE DROEGEN DE JONGEREN VAN OWW HASSELT DE CACAOBOEREN TEN GRAVE; TOEN EEN AANKLACHT TEGEN HET DOOR DE EU GEVOERDE BELEID

ROND DE EEUWWENDE DROEGEN DE JONGEREN VAN OWW HASSELT DE CACAOBOEREN SYMBOLISCH TEN GRAVE; EEN AANKLACHT TEGEN HET DOOR DE EU GEVOERDE BELEID


Sinds enkele jaren ijvert Oxfam-Wereldwinkels weer meer voor betere wereldhandels-regels. Alle handel eerlijk laten verlopen, dat is opnieuw haar ultieme doel.

Daarom moeten de spelregels van bijvoorbeeld de cacaohandel grondig herschreven worden. Want die zorgen ervoor dat miljoenen cacaofamilies in mensonwaardige omstandigheden leven.

Oxfam ijvert voor een economisch rendabele handel die menswaardig en duurzaam is.

Alle spelers in de handelsketen moeten onafhankelijk kunnen zijn van de andere. MARS gaat daar niet voor ijveren, uiteraard.

Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels over de zogenaamde concurrentie in de cacaohandel, in “Ook Adam Smith wist reeds dat de markt soms zijn werk niet doet”:

“[…] we hebben […] zeer concrete aanwijzingen dat ze de markt onder mekaar verdelen, bijvoorbeeld wat betreft cacaobonen. Een cacaoverwerker kan dus zeggen: wij ‘sourcen’ in dit tropisch gebied onze cacao, jullie blijven daarbuiten.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s