koffieboeren Costa Rica schaffen BMW’s aan dankzij hun eerlijke handel met de Wereldwinkels

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE


Wat is dit??? Nââh, neen, géén fairtradekoffieboeren met hun nieuwe BMW’s, dus. Deze prent komt uit het boekje “De wereld rond in tachtig sprongen” van Loesje, uit ergens eind vorige eeuw.

Het had nochtans zomaar wél waar kunnen zijn. Waar moéten zijn. Glimmende BMW’s als bedrijfswagen zijn toch ook een verworven recht in goedboerend Vlaanderenland. Doch helaas, vandaag schrijft Knack:

Er is weinig bewijs dat fairtrade de vele producenten uit de armoede heeft geholpen. De organisaties met vergunningen komen meestal van de rijkere, meer gediversifieerde ontwikkelingslanden zoals Mexico en Zuid-Afrika. Niet uit de armere regio’s die vooral afhankelijk zijn van de export van één gewas.

Bovendien lijkt de meeste winst uit fairtrade-productie daar te blijven waar de producten geconsumeerd worden. Volgens […] berekeningen gaat per dollar die door een Amerikaanse consument wordt uitgegeven aan een fairtrade-product slechts drie cent meer naar het land van herkomst, dan bij het niet-gelabelde alternatief.

Dit artikel copieerde Knack stommelings vanopeenaander. Ik wil er niet eens op ingaan. Er is al een klein leger aan betaalde NGO-mensen, dat er zich heeft in uitgeput. Veelal zonder de essentie van de zaak te durven (kunnen?) belichten en zien, weliswaar.

Het is één van mijn stokpaardjes, zoals je weet: ook de fairtraders copiëren (nagenoeg) kritiekloos het verdienmodel van de grote koffiebranders en chocolademerken. Maar groene koffiebonen en rauwe cacaobonen verhandelen, dat schiet niet op voor arme landen. Dààr zou KNACK zich zorgen over moeten maken.

Immers…

“waarde toevoegen = banen voor mensen = een middenklasse = een samenleving die voor eigen armen zorgt”

tweette de Nederlandse marketingkenner Niels FC Willems daarover ooit.

Chief Adam Tampuri, voorzitter van Fairtrade Africa, was in oktober 2013 in Brussel op uitnodiging van Max Havelaar. MO* interviewde hem. Tampuri treedt Willems bij:

De handelsrelatie tussen de EU en Afrika — het is in principe zoals het vroeger was: wij exporteren de grondstoffen, en dat is alles waarin Europa geïnteresseerd is. We verwerken de grondstoffen niet want we hebben de technologie er niet voor. Het zou verbeteren als de verwerking gedeeltelijk gebeurt in Afrika, want daarin zit het geld en de tewerkstelling. Anders komen alle voordelen naar Europa. Dat is oneerlijke handel. De handelsrelaties zouden dus herzien moeten worden, maar we kunnen een land niet dwingen zijn beleid te veranderen. Het is wel echt nodig om een eerlijker systeem te hebben en respect te tonen tegenover de boeren die de grondstoffen produceren.

Boeren produceren bulk en krijgen dus bulkprijzen. Ook bij ons in Europa.

“Oneerlijk? Nee, het is de marktlogica die te vinden is in ieder handboek economie,”

zegt Dick Veerman op Foodlog daarover. Zijn stellige mening:

Boeren krijgen geen ‘oneerlijke prijzen’, maar lage prijzen. Dat komt omdat ze teveel maken én zich afhankelijk maken van één product.

(Pittig: in de àrmste EN in de rìjkste landen zijn boeren afhankelijk van één product…)

De grote chocolademerken zijn tegenwoordig niet eens geïnteresseerd meer in de kwaliteit van de cacao. Als ze maar cacao hebben, zijn ze al content. Daarmee prutsen ze dan wel een recept in mekaar, dat moet kunnen doorgaan voor chocolade. De keurmerken moeten zorgen dat de toevoer niet stokt. Aan lage prijzen wel te verstaan.

Op Facebook verwoordde Niels Willems het heel erg scherp:

KLIK VOOR NIELS FC WILLEMS ZIJN FACEBOOKPAGINA

KLIK VOOR NIELS FC WILLEMS ZIJN FACEBOOKPAGINA

Loesje deed nochtans nog andere boude “voorspellingen” in dat boekje met de BMW’s:

...

Maar helaas, geen BMW’s voor kleine koffieboeren in Costa Rica. Dat ze dan maar voetballer worden. Want, zoals gezegd: fairtraders copiëren en legetimeren te vaak en kwasi kritiekloos het verdienmodel van de grote koffiebranders en chocolademerken. En keurmerken argumenteren selectief/suggestief of draaien om de hete brij heen, wanneer het gaat over de positieve effecten die ze zouden hebben.

Zelf documenteerde ik dat o.m. hier uitgebreider op deze blog:

KLIK OM HET HELE ARTIKEL TE LEZEN

“Rainforest Alliance misleidt moedwillig”
KLIK OM HET HELE ARTIKEL TE LEZEN

KLIK OM HET HELE ARTIKEL TE LEZEN

“cijfers Max Havelaar: een cacaoboer verdient 27 euro per jaar extra door fair trade”
KLIK OM HET HELE ARTIKEL TE LEZEN

En zo rekende ik het hier eerder ook al eens voor: “een eerlijke reep chocolade van 80 gram moet minstens 4 euro kosten”. En “een pakje koffie zou 6 euro-en-een-sjiek moeten kosten”. Economische onzin?

Reeds in 1993 berekende Marc Bontemps, toenmalig directeur van de Oxfam-Wereldwinkels (en vandaag drijvende kracht achter NewB), dat een pakje koffie 250 frank (6 euro) zou moeten kosten…

… indien we hun* werk echt evenwaardig aan het onze willen waarderen…

* ‘hun’, dat waren de koffieboeren.

Daarmee komen we dus in de buurt van de prijzen die El Ceibo Chocolate (ooit arme cacaoboeren, die nu zelf premiumchocolade produceren) en Moyee Coffee (Nederlandse FairChain-koffie start-up, die 50/50-winstverdeling tussen Holland en Ethiopië nastreeft) vandaag aanrekenen voor hun respectievelijk Boliviaanse chocolade en Ethiopische koffie. Lees het hier maar na.

Belangrijk: beide doen dat zónder certificeerders, labels of andere coyotes.
Hun certificaat, dat zijn de boeren zelf.

Dus: Moyee koffie aan €8,95 de 375 gram en El Ceibo chocolade aan 4 euro de 80 gram in de Oxfam-Wereldwinkels. Omdat BMW’s, vliegvakanties en andere selfies een mensenrecht zijn volgens de hardwerkende Vlaming. Moet kunnen.

Fairtradeboeren in BMW’s, zou dat idee KNACK overigens wél kunnen plezieren?

Verschenen in de reeks: Zomeruniversiteit 2014

Advertenties

4 gedachtes over “koffieboeren Costa Rica schaffen BMW’s aan dankzij hun eerlijke handel met de Wereldwinkels

  1. Pingback: Fairtrade in de eerste plaats fair voor de boer – Reactie Max Havelaar op artikel in De Morgen van 16 juli 2014: ‘Fair trade dan toch niet zo fair’ | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Het zou inderdaad mooi zijn wanneer boeren zelf hun prijzen op een marktconforme manier kunnen bepalen. Dat wij dan de ‘echte’ en waarschijnlijk iets duurdere prijs moeten betalen moeten we maar voor lief nemen.

    Hoop dat de boeren in de toekomst financieel net zo koopkrachtig worden als wij zijn. Ben benieuwd of zij dan ook de nieuwste telefoons/tv’s/auto’s kopen of dat ze het geld voor een nobeler doel gaan gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s