Max Havelaar België start naamsverandering naar Fairtrade Belgium onder slecht gesternte

Voor wie op zoek is naar het artikel uit De Standaard van 30 augustus,
LEES DE PDF: “Fairtrade gooit het roer om

Het keurmerk Max Havelaar viert haar 25ste verjaardag met een naamsverandering in Fairtrade Belgium. Maar het is een feest in mineur.

Nieuws is nl. dat de organisatie niet uitsluit om in de toekomst ook lokale, Europese boeren te ondersteunen. Vraag is of die boeren daar veel mee gaan willen vandoen hebben. Zo raakte afgelopen dagen bekend dat fairtradesuikergigant Tate & Lyle niet meer of minder dan een hold-up pleegde op de suikerboeren in Belize. Lees verder.

Fairtrade Belgium: ‘Sleutel bij bedrijven’

De sleutel om groei te realiseren, zo meent Fairtrade Belgium, ligt bij bedrijven.

Het belangrijkste verkoopkanaal is ook al lang niet meer de Oxfam Wereldwinkels, maar de supermarkt,

staat te lezen in haar persbericht.

Uitgerekend nu komt mij echter een bijzonder ernstig bericht toe uit Belize. Daar slaat de BSCFA (Belize Sugar Cane Farmer’s Association) alarm in de plaatselijke pers.
Ik heb dat hele verhaal uitgekamd en doe het hier later helemaal uit de doeken. Het is bijzonder onwelriekend.

Wederom is het een bericht dat bevestigt dat de Oxfam-Wereldwinkels een juiste beslissing namen met het keurmerk Max Havelaar van haar verpakkingen te halen.

Tate & Lyle zet fairtradesuikerboeren op straf

Tate & Lyle (de grootste aankoper van fairtradesuiker en belangrijke partner van het fairtradekeurmerk) heeft besloten om onwillige fairtradesuikerboeren een lesje te leren. Het verandert eenzijdig de regels van het eerlijke-handels-spel.

Boerenleider Alfredo Ortega in het televisiejournaal:

“Usually they paid us thirty days after the sugar had arrived at the port in the EU. Now in this letter they are saying that they will pay us based on sales after it is sold to the customers, so it will really harm the situation because it means that payments will be coming in one year, two years or three years after we have sent. So that will really have a negative impact on the whole situation of the Fairtrade certification.”

Groot probleem is dat monopolist Tate & Lyle ook de suikermolen op Belize in handen heeft. Dus de suikerboeren kunnen hun suikerriet nergens anders laten verwerken.

Een lokale TV-zender zegt daarover in het nieuws:

News Five spoke to several major players in the industry today, and there is consensus that the ASR owned Tate and Lyle is punishing the farmers for their agitation and reluctance to accept B.S.I.’s bagasse payment proposal.

Fairtrade Belgium: partner of vazal van het bedrijfsleven?

Toen Fairtrade Belgium nog Max Havelaar heette, schafte het in 2009 de minimumprijzen af voor fairtradesuiker en was daarmee vooral de industrie in het Noorden en de grote suikermolens (zoals die van Tate & Lyle) in het Zuiden terwille. Dus na geen minimumprijzen meer voor de suikerboeren, is het nu in Belize ook gedaan met redelijke betalingstermijnen, zwijg stil voorfinanciering. Pijnlijk.

fairtradesuiker zoals het kan en moet zijn

In mei van dit voorjaar hadden we in Hasselt nog bezoek van een supertrotse Andrés González Aguilera, general manager bij de fairtradesuiker-coöperatieve Manduvirá in Paraguay.

Rietsuiker uit Paraguay wordt door de Europese Unie moedwillig duur gemaakt, middels o.a. invoertaksen, waardoor kleine boeren als welke Andrés verenigt, heel moeilijk op de europese markt terechtkunnen.

Toch slaagde onze bezoeker er met zijn coöperatie in om een eigen fabriek en exportfaciliteit uit te bouwen. Met niet onbelangrijke steun van Oxfam-Wereldwinkels. Lees zijn bijzondere verhaal en van hoe fair trade een alternatief kan vormen tegen de almacht van monopolisten: Case – rietsuiker uit Paraguay (website Oxfam-Wereldwinkels).

Oxfam maakt zoete dromen suikerboeren uit 2006 mee waar

Bij deze ook nog twee scans uit het terziele gegane bewegingsblad “weewee-krant” van Oxfam-Wereldwinkels d.d. mei 2006. Hierin lees je hoe de wereldwinkels concreet aan de slag gingen met Andrés om zijn droom van een eigen fabriek helpen waar te maken.

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE

Verschenen in de reeks: Zomeruniversiteit 2014

Advertenties

Een gedachte over “Max Havelaar België start naamsverandering naar Fairtrade Belgium onder slecht gesternte

  1. Pingback: fairtradekatoenen eurobiljet ECB: keurmerken instrumenteel voor apathie of duurzaamheid? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s