rechters in VS oordelen: chocolademakers mee verantwoordelijkheid voor kindslavernij in cacao

Ik schreef begin dit jaar over drie Malinese mannen, die in California een rechtszaak inspanden tegen Nestlé, Cargill en Archer Daniels Midland (ADM). Ze werden als kind naar Ivoorkust gesmokkeld en daar als slaven in de cacaoteelt aan het werk gezet.

ex-slaven hebben de wet aan hun kant

De rechtszaak – althans, een poging tot – loopt al sinds juli 2005, waarbij de mannen de naam John Doe I, II and II toegedicht kregen. De chocoladegiganten hebben alle mogelijke juridische middelen ingezet, om rechtspraak te voorkomen.

Maar nu hebben 3 rechters van het “Hof van Beroep” in de VS gezegd dat de “Alien Tort Statute” – een wet in de VS, die buitenlanders in staat stelt om er zaken aangaande mensenrechtenschendingen aanhangig te maken – zowel opgaat voor (mogelijke) misdrijven door multinationale bedrijven als staten.

chocoladegiganten mede-verantwoordelijk voor slavernij

“Driven by the goal to reduce costs in any way possible, the defendants allegedly supported the use of child slavery, the cheapest form of labor available,”

zei rechter DW Nelson.

Volgens hem controleren de bedrijven de Ivoriaanse cacaomarkt en in plaats van die macht te gebruiken om de slavernij te stoppen, faciliteerden ze die juist.

Hij zei ook dat handeldrijven met kindslaafhouders op zichzelf misschien niet inhoudt dat men slavernij goedkeurt, maar handel drijven met kindslaafhouders met als doel om op die manier productiekosten te drukken, zeker wel.

terleurstelling

Nestlé en Cargill reageren teleurgesteld op de uitspraak, maar blijven overtuigd dat zij uiteindelijk toch aan het langste eind zullen trekken en niet veroordeeld zullen worden voor “illegale of discriminerende arbeidsomstandigheden”. We zullen zien…

Ik van mijn kant ben wat teleurgesteld over het feit dat Oxfam-Wereldwinkels haar campagne “Kindslavernij lust ik niet” heeft stopgezet. De afgelopen maanden kwamen talrijke negatieve berichten over fair trade in de pers. Het enige juiste antwoord daarop is dat de wetgever en de rechter hun respectievelijke werk moeten (kunnen) doen. In tegenstelling tot wat Fairtrade Belgium (voorheen Max Havelaar) gelooft, zal het lot van de cacaoboer niet verbeterd worden door de politieman te gaan spelen bij de boeren en een keurmerkenhandel in het leven te houden i.s.m. of terwille van de multinationals.

beleidseisen

Uit de hierboven beschreven rechtszaak had Oxfam munitie kunnen putten, om haar beleidseisen binnen “ALLE KAARTEN OP TAFEL” kracht bij te zetten.

Die beleidseisen, naar onze wetgevende instanties, zijn met name:

  1. Sterke antitrustmaatregelen binnen WTO-wetgeving
  2. Oprichting VN-orgaan dat concentratiegraad in landbouwketens opvolgt
  3. Belgische overheid zet zich in voor meer transparantie in toeleveringsketens
  4. Belgische overheden richten leerstoel in naar machtsconcentratie
  5. Belgische overheden ondersteunen organisatie in coöperaties
  6. Belgische overheden investeren in eerlijkehandelsproducten
  7. Advertenties

2 gedachtes over “rechters in VS oordelen: chocolademakers mee verantwoordelijkheid voor kindslavernij in cacao

  1. Pingback: Oxfam America betuigt steun aan ex-slaven in rechtszaak tegen Nestlé, Cargill en ADM | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Nestlé en Tony’s Chocolonely jagen mee initiatiefwet tegen kinderarbeid door Tweede Kamer | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s