zogenaamde chocoladetekort blijkt verzonnen – zoveelste aanval industrie op arme cacaoboer

Antonie Fountain op Foodlog over waarom beweren dat cacao schaars wordt onzin is:

The ICCO (the UN body responsible for cocoa and cocoa-statistics) has just issued a statement stating that in the last ten years, half of these years have seen a production surplus. So to all extents and purposes, we’re not running out of cocoa anytime soon.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

GROTERE WEERGAVE? KLIK!

De prent links toont sprekende cijfers w.b. inkomsten uit exportgewassen zoals cacao.

Lage prijzen voor cacao doet ook vermoeden dat cacao helemaal niet schaars is. Er is zeker wel een schaarste in het aantal opkopers van cacao en verkopers van chocolade. Machtsconcentratie, dus.

Mars en Barry Callebaut hebben de pers goed liggen gehad. “Chocolate shortage ‘overstated in the extreme’,” schrijft ConfectioneryNews.

operatie “beschadig sympathie voor arme cacaoboer”

Wat is het plan van Barry en consoorten? Onderaan dit artikel vind je een verhelderend Twitter-gesprek. Ik ondervroeg er – samen met NielsFCWillems – Hans Perk.

KLIK VOOR LINKEDINPROFIEL HANS PERK

KLIK VOOR LINKEDINPROFIEL HANS PERK

plan vindt man

Hans* werkt voor de chocolade-industrie, met een pet op van de NGO Solidaridad. Die NGO wil aan het grote publiek de boodschap verkopen, dat je cacao beter produceert op grote plantages, zonder dat de industrie nog gehinderd wordt door lastige kleine cacaoboeren en hun armoedige kinderen.

De kwaliteit van die plantagecacao is zeer bedenkelijk. Maar ook chinezen ga je Koetjesreep-kwaliteit lekker kunnen doen vinden, dus geen probleem. Neem mijn woord er niet voor, maar zo interpreteer ik het.
* verder niet persoonlijk bedoeld, Hans.

Barry-en-vrienden bewerkt op haar beurt de pers met domme persberichten, die klakkeloos worden overgenomen.

wat verdient de cacaoboer?

Ik kreeg langs de achterdeur van deze blog enkele interessante cijfers. Ontnuchterende cijfers ook. Wat ik te horen kreeg:

Wat verdient een cacaoboer (naar schatting) per dag?

 • Ivoorkust: 0,38 euro
 • Ghana: 0, 53 euro
 • Nigeria: 0,53 euro

Als men de helft van de winsten uit chocolade van de grote chocoaldebedrijven en -verwerkers zou verdelen onder de 5,5 miljoen arme cacaoboeren in de wereld, dan zouden deze laatsten hun jaarlijks inkomen met 325 euro zien stijgen. Dat is een stijging van hun inkomen met 31%. Maar het zou de boeren nog steeds naar slechts 40% van de 2 dollar per dag – waar de absolute armoedegrens ligt – optillen.

Ter informatie: de premies die keurmerken als UTZ, Max Havelaar en Rainforest Alliance betalen aan de arme cacaoboeren schroeven het inkomen van die boeren met hoogstens 10 procent op.

chocolade uit Afrika

Meer dan 70% van de cacao uit de wereld komt van Afrika. Minder dan 1% van de chocoladeproductie gebeurt in Afrika.

Ik gaf je enkele dagen geleden nog het prachtvoorbeeld van Madécasse uit Madagascar. Vandaag hebben ze een heel artikel op confectionerynews.com!
Ze beweren op hun website dat ze vier keer meer return genereren dan fair trade. Maar hierover ondervraagd door ConfectioneryNews gaat co-CEO Tim McCollum zelfs zover:

OPENT WEBWINKEL CHOCOWEB.NL

OPENT WEBWINKEL CHOCOWEB.NL

“It could be an understatement”

“Fairtrade only addresses the agriculture and it perpetuates poverty – on a macro scale it keeps Africa poor.”

Hij zegt dat cacao 5-10% van de kosten uitmaakt van een chocoladereep. Door in Madagascar te produceren, houdt Madécasse de economische meerwaarde in Afrika.

Waarom willen chocolademerken dan niet investeren in Afrika, ga je dan denken. Volgens McCollum zijn er twee redenen:

“The first is they don’t think to do it. They think Africa produces cocoa and the rest of the world produces chocolate, closer to the consumer. That’s old fashioned and just the way it’s always been done.”

Waaraan hij toevoegt:

“There are some logistically challenges that are valid and we experience everyday.”

Madécasse weet die problemen dus te overwinnen. En de Franse chocolademaker CEMOI heeft nog voor dit jaar plannen om in Ivoorkust chocolade te gaan maken voor de snelgroeiende economieën in West Afrika. Het begrip “fairtradechocolade” krijgt op deze manier zoetjesaan een andere invulling, dan welke Fairtrade Belgium, Tony’s Chocolonely of Oxfam er aan geven.

wat heet “fairtradechocolade”?

Wat er ook van zei, iedereen – fairtraders op kop – zou eens kunnen beginnen met gewoon fatsoenlijke prijzen te betalen voor de cacao.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

GROTERE WEERGAVE? KLIK!

Lage prijzen duidt erop dat cacao niet schaars is. Er is wel een schaarste in het aantal opkopers van cacao en verkopers van chocolade.

In 2013/14 tekenden de twee voornaamste cacaoproducerende landen, Ivoorkust en Ghana, beide een recordproductie op.

Hiernaast vind je een vergelijking wat betreft inkomsten uit handelsgewassen voor de export in ontwikkelingslanden. De cijfers spreken voor zich.

In 1980 bedroeg de cacaoprijs $3,750/ton, omgerekend naar vandaag is dat $10,000. Echter, fairtradelabel of niet, de cacaoprijs vandaag is in werkelijkheid $3,101/ton (oktober 2014). Zouden we – dus ook de fairtraders – de boer betalen [ voor hetzelfde werk en dezelfde kwaliteit als 30 jaar geleden ] dan zou diens inkomen 300% hoger liggen. En meteen zit hij dan serieus boven die 2 DOLLAR PER DAG van hierboven. Je zou goed gek zijn, om als boer je cacaoboerderij vaarwel te zeggen voor een cacaoprijs van 10.000 dollar. Maar die prijs wenst dus niemand te betalen. Discussie wordt er nauwelijks over gevoerd.

Als die cacaoprijzen niet realistisch zouden zijn om te betalen, dan zouden we – alvast de fairtraders – kunnen beginnen met het kopen en verkopen van chocolade Made in Africa of Made in Bolivia. Zoals de Nederlandse webwinkel Chocoweb.nl dat al doet.

KLIK: CHOCOWEB.NL VERKOOPT DE CHOCOLADE VAN MADECASSE EN EL CEIBO

OPENT TWITTER-DISCUSSIE MET @HANSPERK

OPENT TWITTER-DISCUSSIE MET @HANSPERK

Advertenties

6 gedachtes over “zogenaamde chocoladetekort blijkt verzonnen – zoveelste aanval industrie op arme cacaoboer

 1. Hoi Steven,

  Belangrijke nuancering op dit stuk: er wordt steeds meer ook in West Afrika cacao geprocessed. Sterker, het zou zomaar kunnen dat dit jaar of volgend jaar Ivoorkust zelfs ’s werelds grootste cocoa-processing nation wordt, daarmee Nederland van de eerste plek af stotend.

  Dat is nog niet hetzelfde als er de eindreep van maken, maar er is een stijgende trend van waardetoevoeging in producerende landen. Het lijkt mij pas realistisch om op grote schaal chocolade te maken in West Afrika als men eindelijk chocola heeft uitgevonden die daar niet op kamertemperatuur smelt…

  • Heel erg bedankt voor die nuancering, Antonie.
   Heb je een idee hoe dat zit met fairtradechocolades als die van Tony. Wat laten die waar door wie processen?

   Ik heb hier naast me een reep uit Bolivia liggen die helemaal voldoet. Ik zit nu op een plek net onder kamertemperatuur 🙂

   Of bedoelde je iets anders?

 2. Pingback: het is nu officieel: chocolademakers willen mega farms i.p.v. kleine particulaire boerenbedrijven | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 3. Pingback: ALDI gebruikt voortaan enkel nog duurzame en fairtradecacao voor hele huismerkgamma | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 4. Pingback: arme Nederlanders en Afrikanen betalen voor redden v/d wereld – c.q. de winst van Barry Callebaut en Solidaridad | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

 5. Pingback: Ghana en Ivoorkust richten Cacao Prijsstabilisatie Fonds op – gezocht moedige NGO | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s