wat heeft Marianne Thyssen met chocolade ?

Interessant dat je die vraag stelt. Marianne Thyssen wordt immers als het sociale gelaat van de Europese Commissie opgevoerd. Misschien zou ze ook wat willen betekenen voor arme chocoladeboeren? Ik leerde haar begin deze eeuw eerder kennen als voorvechtster van anglo-amerikaanse bedrijfsbelangen.

In maart 2000 stemde het Europees parlement een richtlijn over de samenstelling van chocolade in de EU. Sindsdien mag tot 5 procent van het totale gewicht van een reep chocolade bestaan uit plantaardige vetten, niet afkomstig uit cacao zelf. Zoals dat voor Britse chocolade al het geval was. De toenmalige VLD-fractie en… Marianne Thyssen stonden aan de kant van de angelsaksen.

Die richtlijn ging in tegen de traditionele Belgische positie, die de pure kwaliteitschocolade verdedigde. Chocalade, daarover was buiten VLD en Marianne Thyssen het verder iedereen eens in België, moest 100% chocolade zijn en blijven. Anders mocht het geen chocolade heten. Zoals Koetjesreep geen chocolade is.

Die positie van de Belgische chocoladewereld kwam ook de cacaoproducenten in de ontwikkelingslanden goed uit, omdat ze een groter cacaoverbruik waarborgde.

Oxfam-Wereldwinkels protesteerde toen tegen de stemming van de VLD-parlementsleden en Thyssen. Het compromis liet volgens Oxfam immers ,,de cacaoboeren stikken”. Je kan het nog eens nalezen op de website van de Standaard.

UIT DE OUDE DOOS: ROND DE EEUWWENDE DROEGEN DE JONGEREN VAN OWW HASSELT DE CACAOBOEREN TEN GRAVE; TOEN EEN AANKLACHT TEGEN HET DOOR DE EU GEVOERDE BELEID

DE JONGEREN VAN OXFAM-WERELDWINKEL HASSELT DROEGEN DE CACAOBOEREN SYMBOLISCH TEN GRAVE; EEN AANKLACHT TEGEN HET DOOR DE EU GESTEMDE BELEID

Uiteindelijk veranderde in de praktijk er weinig tot niets. Hopelijk is er wel wat veranderd aangaande welke belangen Thyssen binnen haar nieuwe job wenst te dienen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s