chocoladetekort: hoe ’s werelds zoetste gewas beschermen tegen groeiend leger bandieten? #1

Allez Hup, we doen nog eens een Kerstuniversiteit, zoals vorig jaar. We gaan proberen uit te leggen waarom de cacaoboer arm blijft. Ik verzamelde nieuwe inzichten. DEEL 1

groeiend bewustzijn over foute prijs cacao

De BBC deed een artikel over bandieten die cacaoboeren beroven van hun oogst. Madagascar heeft van de beste cacao in de wereld, die tot wel 10 keer meer opbrengt dan gewone cacao. Dat trekt onguur volk aan en de BBC (bekijk daar het filmpje) vatte dat samen tot de vraag:

How to protect the world’s sweetest crop from a growing number of armed bandits capitalising on the West’s enduring love for fine chocolate?

mad

Of cacao nu peperduur, dan wel spotgoedkoop wordt verhandeld, het lijkt altijd figuren met wijfelachtige dadendrang aan te trekken. Zoals de nieuwe baas duurzame cacao van Barry Callebaut, Nicko Debenham, het zelf zegt:

barry-callebaut-loves-chocolate
“The reason we want to help farmers is because we want to help ourselves – let’s not be under any illusion.”

Oooohh!?.. Aaaaah!!… Eind vorig jaar verwoordde Barry Callebaut, op de kaft van haar jaarrapport 2012/2013, heur beweegredenen toch wat liefdevoller:

Because we love chocolate…

For the love of money, zou toch eerlijker klinken. In Engeland bracht de pers – in aanloop naar de Kerstperiode – uit dat chocoladesnoep er in kleinere verpakkingen komt, tegen hogere prijzen. Een trend die halfweg 2011 werd ingezet.

A box of Quality Street chocolates has gone down from 1kg in 2011 to 820g in 2013 and 780g this year – but now costs 13p (8 %) more.

KLIK VOOR HET ARTIKEL OP DAILYMAIL.CO.UK

KLIK VOOR HET ARTIKEL OP DAILYMAIL.CO.UK


Dus 220 gram minder voor 8 procent duurder. Callebaut, in deze middels haar strategische partner Nestlé, zit u stevig in de zakken.
PRENT UIT HET JAARVERSLAG 2012/13 VAN BARRY CALLEBAUT

PRENT UIT HET JAARVERSLAG 2012/13 VAN BARRY CALLEBAUT


Op Foodlog.nl schreef Antonie Fountain deze week lievere woorden over Callebaut:


Vorige maand, op de World Cocoa Foundation Partnership Meeting in Kopenhagen, hoorde je van velen al dat de prijs waarschijnlijk te laag was.

We roepen het al jaren, maar nu hoor je het meer en meer vanuit de industrie. (Inclusief de nieuwe cacao baas van Callebaut). Ik ben hoopvol. Er is nog een heel lange weg te gaan, maar de discussie is inmiddels open…


Over die prijs gaan we het volgende dagen eens heel uitgebreid hebben. Ik heb heel interessante nieuwe informatie en inzichten verzameld.

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s