chocoladetekort: voedselspeculanten gaan chocolade van de ondergang redden #Knack

In de reeks Kerstuniversiteit 2014 leggen we uit waarom de cacaoboer arm blijft.
ACTUEEL: schone en veilige zaden voor cacaotelers terwille van industriebelangen.

Deze week ronden we de reeks rond het ‘chocoladetekort’ af. We hebben in de periode van kerst op nieuw rondgehoord en vooral veel -gelezen, op zoek naar antwoorden.

Wat dat lezen me wijzer maakte? Wel, omwille van de actualiteit, wat commentaar bij het bericht op KNACK.be, dat vandaag meldt:

Met de ingebruikname van een verbeterd internationaal quarantainecentrum (ICGD) voor ’s werelds nieuwste cacaovarianten wil de Britse universiteit van Reading de chocolade van de ondergang redden.

financiering in wiens belang?

Wat Knack niet meldt, hoewel toch bijzonder interessant, is dat dit initiatief – volgens de website van de Universiteit van Reading – vanaf heden wordt gefinancieerd door de NYSE Liffe, de wereldwijde derivatenmarkt van NYSE Euronext. En precies dit is de aanleiding van het opzoeken van de pers.

Even precies zorgde onverantwoordelijke handel in cacao op deze private markt er in juli 2010 (volgens de FAO) voor, dat de EU verplicht werd aan zichzelf om een regulerend systeem met betrekking tot derivatentransacties op te zetten.

Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen of bijvoorbeeld een grondstof als cacao.

De effectieve prijs die boeren per ton cacaobonen krijgen, wordt voor het grootste deel bepaald door de dagelijkse internationale cacaomarktprijs op de termijnmarkten (Euronext Londen en de New York Board of Trade).

machtsconcentraties binnen de cacaotermijnmarkt

In juli 2010 zorgde in Londen een cacaocontract van één enkel prominent hedgefonds (i.e. hefboomfonds: een beleggingsfonds) dat er een enorme prijzenpiek ontstond, waarna deze in elkaar stortte. Al snel hierna is de hervorming door de EU begonnen. [zie FAO Food Outlook juni 2013]

Eind oktober 2009 stelde europarlementslid Bart Staes al een vraag aan toenmalig Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht, over transparantie op de Europese termijnmarkten voor grondstoffen en de invloed daarvan op de cacaoprijzen.

Citaat:

[…] speculatieve activiteiten van niet-commerciële handelaars hebben hoogstwaarschijnlijk een invloed op de cacaomarktprijs. Diepgaand onderzoek hieromtrent ontbreekt echter. Een verklaring voor dit gebrek is dat enkel de Amerikaanse termijnmarkt onderworpen is aan een onafhankelijke monitoring die het mogelijk maakt om machtsconcentraties binnen de cacaotermijnmarkt te identificeren.

In tegenstelling tot de New York Board of Trade, is de London International Financial Futures and Options Exchange, niet onderworpen aan een onafhankelijke monitoring van de handelsmarkt.

Karel De Gucht antwoordde toen nog:

[…] dat er geen verband bestaat tussen speculatieve activiteiten en de prijzen van cacao (namelijk het niveau en de volatiliteit ervan).

The demand is going up, but the supply, unless something is done, really can't keep pace” - Prof Paul Hadley University of Reading - http://www.bbc.com/news/science-environment-30641613

The demand is going up, but the supply, unless something is done, really can’t keep pace” – Prof Paul Hadley University of Reading
http://www.bbc.com/news/science-environment-30641613

over de ICGD

Eerder werd de ICGD vooral gefinancieerd vanuit the Cocoa Research Association (een overlegorgaan betaald door Mars, Cadbury en Kraft). Die blijft wel een vinger in de pap hebben via haar CRA Cocoa Research Programme. Een onderzoekscentrum dat zich toelegt op hoe boeren meer te laten produceren, onder het mom van duurzaamheid. Over betere prijzen voor de boeren heeft het, luidens wat er op de website terug te vinden is, kennelijk geen mening.

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s