de Nespresso dingetjes – prijssetting

Afrika teelt 70% v.d. cacao, doch maakt minder dan 1% van de chocolade in de wereld. Afrika teelt 65% v.d. vanille, doch maakt minder dan 1% van het vanille-extract in de wereld. Slechts 15% van de inkomsten uit de internationale koffiehandel komt terecht in de landen waar de koffiebonen worden geteeld. Duizelingwekkende cijfers.

Op Foodlog schreef Robert-Jeroen Vriesendorp (6 december 2014):

Een Nespresso cupje kost € 0,35 en bevat zo’n 5 gram koffie. Dat is bepaald niet de allerbeste koffie, maar omgerekend kost die wel zo’n € 70 per kilo (incl. kosten verpakking). En geloof me, de meeste winst daarvan gaat echt naar een groot Zwitsers bedrijf.
Niet naar die boeren die het hele jaar werken om de koffie te verbouwen.

Klopt dit?

Het Duitse magazine Die Stern zocht het een week later uit in “Die Wahrheit über den Kaffeekapsel-Boom“. 3 van de 35 cent gaat er op aan de koffie* in de cups. [ * waarvan 10% aan fairtradevoorwaarden ingekocht ]

 35 Cent kostet die günstigste Nespresso-Kapsel. Nur etwa 3 Cent davon entfallen auf den Kaffee, schätzen Experten. © Jürgen Herschelmann - http://wefind.stern.de/stern/search?query=nespresso

35 Cent kostet die günstigste Nespresso-Kapsel. Nur etwa 3 Cent davon entfallen auf den Kaffee, schätzen Experten. © Jürgen Herschelmann
http://wefind.stern.de/stern/search?query=nespresso


Het is geweten dat zo’n 40 tot 60% van de meerwaarde van koffie gaat zitten in het roosteren. Op een Nespresso-cupje wordt 11 cent (dus haast een derde van de prijs) winst gemaakt, leert de prent ons.

Fairtrade

George Clooney maakte van Nespresso fairtradekoffie. De duurste logistieke afvalstroom, afgezien van kernenergie, moet je er gewoon bijnemen.

De keten PLUS uit Nederland introduceerde begin dit 2014 als eerste supermarkt een 100 procent Fairtrade huismerk koffiecups. Die werden op 17 december j.l. uitgeroepen tot ‘Beste Product van het Jaar’ binnen de koffiecategorie. Wie wat verdient aan die cups, is me niet bekend.

Advertenties

4 gedachtes over “de Nespresso dingetjes – prijssetting

  • Hoi Janneke – je leuke profielfoto verschijnt niet meer zie ik – dat is een heel goede vraag, maar die zou je aan de boeren zelf moeten kunnen stellen. Of misschien beter nog aan Nespresso.

   De gegevens van het contact bij Nespresso vind je hier en je krijgt er ook sowieso meteen een uitgebreid antwoord op je vraag bij: Nespresso in partnership to pilot an innovative retirement program for coffee farmers (d.d. 21-03-2014).

   Mooi, dat artikel. Toch deze bedenkingen.
   Nespresso beloofde 10% koffie fair trade aan te kopen… Nespresso brengt koffie op de markt van boerencoöperaties uit de Caldas regio in Colombia, die al meedoen aan het duurzaamheidsprogramma van Nestlé (AAA Sustainable Quality Program) en Fairtrade gecertificeerd zijn via FLO. Het betreft vijf boerencoöperaties, waar in totaal zevenduizend kleine koffieboeren bij aangesloten zijn. Doel is naar eigen zeggen “om naar verloop van tijd steeds meer koffie Fairtrade te produceren.“

   Maar boeren zijn toch best op hun hoede. Ik meldde vorig jaar in juni op deze blog over de ervaringen van een zekere Marcel Perret, die in 2012 voor het Zwitserse Interteam werkte als vrijwilliger. Perret was zo een tijd bedrijfseconoom voor de Federación Campesinas del Cauca in Popayan in Colombia. Daar interviewde hij een boerenleider – Martin Criollo Taquez van de coöperatie Asproamur in Rosas – die beweerde dat Nespresso hun fairtrade-coöperatie ondermijnde, door langs hen door te werken via de FNC (Federación Nacional de Cafeteros). Deze laatste stortte het bedrag van de premie – die via fairtrade werd betaald – rechtstreeks aan de leden van de coöperatie door, en waarmee ze dus de coöperatie uitschakelde en verzwakte. Dat is nu net niét de bedoeling van de ft-premies. Ik heb al vaak uit eerste hand vernomen hoe ‘men’ – ook in Afrika – coöperaties probeert te breken, door de leden los te weken van het geheel. Door de kat bij de melk te zetten totdat de kat wormen heeft. Keurmerk Rainforest Alliance heeft daar een slechte reputatie.

   Uit het blote hoofd: Colombia moet zo’n half miljoen (!) koffieboerderijen tellen, meestal 5 hectaren of minder in oppervlakte. FNC koopt van ieder die dat wil de groene koffie op. Een veertigtal koffiecoöperaties werken echter onafhankelijk van die FNC en de helft daarvan zijn aangesloten bij FLO. Het interview dat ik hierboven linkte, haalde in Zwitserland nogal wat publiciteit. Nestlé en FLO gooien het nu dus over een andere boeg. Of Asproamur nog mag meedelen in de feestvreugde, wilde of kon Max Havelaar België me in juni 2014 niet antwoorden (wegens te druk met andere zaken, zeiden ze; ik ga er nog eens achter horen).

 1. Pingback: wie verdient aan goede-doelen-koffie in supers? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 2. Pingback: fair trade nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat – 2 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s