chocoladetekort: wat betekent Bean to Bar écht?

In de reeks Kerstuniversiteit 2014 leggen we uit waarom de cacaoboer arm blijft.
bean-to-bar: voor fairtradechocolademakers die recht in de schoenen willen staan.

Zotter-Fruechte-net

Een chocolademaker waar ik ondertussen erg van onder de indruk ben gekomen, is Jozef Zotter, uit Oostenrijk. Je las in de reeks Kerstuniversiteit 2014 al het artikel “machtsconcentratie loont voor Zotter en zijn Colombiaanse ex-cocaïneboeren“.


In die eerdere reeks – ‘zomeruniversiteit 2013‘ – stelden we de vraag wat ‘mass balance’ betekent binnen fair trade. Er gingen geruchten dat de herkomst van de cacao in fairtradechocolade vaak niet gekend is.

Een veel geraadpleegd artikel is sindsdien “levert Callebaut ‘bean-to-bar’ aan Tony Chocolonely?”. (het antwoord luidde ‘ja’) Wil je weten wat ‘bean-to-bar’ echt moet inhouden, dan kan je daarvoor terecht op de website van Zotter Chocolade:

With the bean-to-bar production line Josef Zotter, as one of the very few high-class chocolatiers in the world, carries out all of the production processes for the creation of chocolate in-house: from the roasting of the cocoa beans on rollers to the classic grinding in the conche, everything is made on-site with the greatest of finesse. Thus, Zotter is the only company in the whole of Europe that produces chocolate from bean to bar using nothing but organic and fairtrade quality!

Since 2004 Zotter has been a permanent licence partner of FAIRTRADE Austria. Zotter acquires the basic raw materials such as cocoa and cane sugar from fair trade in organic quality.

LEES WAT HET "PRINCIPE BEAN-TO-BAR" INHOUDT

LEES WAT HET “PRINCIPE BEAN-TO-BAR” INHOUDT

Ik vroeg er in december 2013 al eens achter bij Zotter en kreeg toen snel antwoord van Susanne Luef, van de marketingdienst:

Dear Steven,

I just received your contact from zotter UK. Thanks a lot for contacting us. Zotter is producing chocolate bean-to-bar here in Austria. We buy the cacao-beans directly from the farmers in 14 different countries all over the world.

As we buy only organic and fairtrade-certified beans – we are sure where the cacao-beans come from. By the way, we are not only paying the usual price around 1.200 USD/ton – we pay much more – about 4.-5.000 USD /ton for best organic quality!

From the roasting of the cocoa beans via the milling and the finishing touches in the conching plant everything is carried out directly at Zotter/Styria with great sensitivity. In this way Zotter is throughout Europe the only manufacturer who produces chocolates starting from the bean (bean-to-bar) exclusively in organic and fairtrade quality!

Please find enclosed further information concerning the bean-to-bar-production – and the result of the latest chocolate test of Georg Bernardini, where zotter ranks among the 8 best chocolate manufacturers worldwide!

And please visit our homepage for further information: http://www.zotter.at/en/about-zotter.html

Best regards from sunny Austria

Susanne Luef

De pdf’s die Susanne me in bijlage meestuurde:

KLIK!

KLIK!

KLIK!

KLIK!

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s