chocoladetekort: vragen en antwoorden bij herkomst (b)(r)ietsuiker Tony’s Chocolonely

In de reeks Kerstuniversiteit 2014 (sic!) proberen we uit te leggen hoezo de cacaoboer arm blijft. Vandaag blijkt de hipste niet zondermeer de zoetste van de klas.

naast chocolade ook verontwaardiging on g elij k ver dee l d ?

ongelijk verdeeld-klein

Tony’s Chocolonely zit zonder traceerbare cacao. Vervelend, maar ze communiceren er pro-actief over op hun website. Dikke duim omhoog, dus.

Toch blijven er vragen onbeantwoord, wanneer je ze zelf niet openlijk stelt.

Op Rank-a-brand vroeg iemand zich iets af over de suiker in Tony’s chocolade.

KLIK VOOR WEBSITE RANK-BRAND

KLIK VOOR WEBSITE RANK-BRAND

Een pertinente vraag, waarop de redactie van de website niet antwoordde. Nochtans noemt de site Tony’s Chocolonely de duurzaamste chocolade van Nederland. Een gelofte waar duidelijke informatie hoort tegenover te staan. Want massachocolade is vaak ook vooral heel veel suiker. Rank-a-brand gaat kort in op de suiker, onderaan rankabrand.nl/chocolade-merken/Tony%27s+Chocolonely#detailed-report

KLIK VOOR DE SCORE OP RANK-A-BRAND

KLIK VOOR DE SCORE OP RANK-A-BRAND

suiker: symbooldossier oneerlijke handel

Suiker is een schoolvoorbeeld van protectionisme en oneerlijke handel.

In haar jaarFAIRslag 2014 zegt Tony’s Chocolonely:

De volgende stappen zijn dat we ook onze cacaoboter en suiker traceerbaar willen hebben. Dan weten we ook van deze ingrediënten precies door wie en onder welke omstandigheden ze zijn geproduceerd.

Wanneer dit op orde zal zijn, blijft onbeantwoord.
Ook staat er te lezen:

De premie voor de suiker (Fairtrade mass balance) ging naar Coopecañera in Costa Rica. De premie voor onze rietsuiker in de chocolademelk kwam ten goede aan UBPC Rodrigo in Cuba.

Er wordt ook gesproken over:

kristalsuiker uit Europa: Fairtrade mass balance

suiker: slavernij in de rietsuikervelden

De ontstaansgeschiedenis van de fairtradebeweging ligt in de suiker- en bijhorende slavenhandel, twee eeuwen geleden.
In 1790 riep Elizabeth Heyrick haar medeburgers op om geen ‘met bloed besmeurde suiker’ te kopen. Heyrick doelde op suiker die geoogst werd door slaven in de
Britse koloniën. Elizabeth Heyrick leidde een burgerbeweging die wij tegenwoordig een niet-gouvernementele organisatie (NGO) zouden noemen.
Heyrick oogstte succes: de Britse East India Company zag zich gedwongen om suiker te importeren die niet door slaven was geoogst. Die overwinning vond navolging. Zo zou in het begin van de negentiende eeuw een andere NGO, de British and Foreign Anti-Slavery Society, een belangrijke rol spelen bij het afschaffen van de slavernij.

Ook vandaag teelt kinderarbeid nog welig in de suikerindustrie. Het machtige Tate&Lyle – de grote fairtradesuikerklant van Fairtrade International – werd bijvoorbeeld in 2013 hierover zwaar aangepakt door The Guardian.

Op basis van de twee bovenstaande feiten, zou je van Tony’s – dat van “slaafvrij” haar verkoopsargument maakt – meer daadkracht verwachten in deze. Ook in suiker zit een sterk verhaal.

openstaande vraag

Ik heb veel sympathie voor Tony’s missie. Dus hoorde ik bij hen, naar het antwoord op de openstaande vraag bij Rank-a-brand.

Ze willen eerst al hun cacao, incl. cacaoboter, op orde hebben, voordat ze focussen op suiker. Een richtdatum voor wanneer ze de suiker traceerbaar willen hebben, is er nog niet. Wat vandaag in hun repen wordt verwerkt, is nu de facto europese bietsuiker, waar elders Fairtrade rietsuiker (in het mass balance systeem, dus) voor wordt opgekocht.

Tony’s chocolade wordt gemaakt bij Barry Callebaut. Het vergde veel inspanningen, om van het bedrijf gedaan te krijgen met traceerbare cacao te willen werken.

hinkt Tony’s op twee benen?

Norbert Mergenmetz van chocoweb.nl noemt dit op twee benen willen hinken. Hij is erg scherp, terecht of onterecht, ik laat het oordeel aan u, de lezer:

Telkens als er iets wordt ontmaskerd, wordt de website van Tony’s Chocolonely aangepast.

Nadat lezers op koken.blog.nl (zie afbeelding hieronder) kritische vragen stelden, verdween de foto en het verhaal van het dorp, waar Tony begin 2011 beweerde, dat hun cacao vandaan zou komen.

In het onderstaande antwoord ging het tussen haakjes ook even over suiker. Sindsdien is dit publiekelijk geen topic meer.
Maar wat niet is, kan komen. En iedereen heeft recht om te leren. Wellicht vernemen we hierover van Tony’s, bij hun bezoek aan Hasselt, eerstdaags.

KLIK VOOR GROTERE WEERGAVE

KLIK VOOR GROTERE WEERGAVE

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2014

Advertenties

5 gedachtes over “chocoladetekort: vragen en antwoorden bij herkomst (b)(r)ietsuiker Tony’s Chocolonely

  1. Pingback: weinig ambiteuse cacaobarometer 2015 maakt weinig indruk | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Tony Chocolonely is écht van boon tot hap fair | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: Rankabrand geeft A-attest aan Tony’s, Zotter, GEPA en FTO | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: Tony’s bouwt eigen chocolade-fabriek – Giovani tovert met chocolade Oxfam Fair Trade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  5. Pingback: Tony’s Chocolonely komt naar Hasselt met eerste traceerbare fairtrade chocolade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s