zijn boeren een beetje dom? wat als het begrip ‘eerlijke prijs’ niet bestaat in de economie?

Ik ga deze blog stilaan stopzetten. Om af te sluiten, post ik nog een poosje wat links uit mijn bladwijzers. En helemaal tot slot een stukje, om uit te leggen waarom deze blog er was.

stempel_een_eerlijke_prijs.9a5bd4e3

Vandaag was er op De Zevende Dag een tafelgesprek over de toestand van de Belgische landbouw, met als onderliggende vraag of er ook fair trade voor “onze boeren” moet komen.

Een wat vreemde vraag. Het marktaandeel van fair trade in de wereld wordt geschat op 0,001%…

Ik deel graag deze link, vanop Foodlog.nl : ” Wat is een ‘eerlijke prijs’ voor de boer’?

Het betoog in grote lijnen:

Men gaat uit van het recht van boeren op een andere dan de marktprijs. Men zegt dat er sprake is van een oneerlijke prijs, omdat boeren hun bedrijven niet meer kunnen runnen en hun zonen en dochters de boerderij niet meer willen overnemen. Ze verdienen te weinig en voelen zich daarom de risée van de samenleving. Al zegt dat eigenlijk niets over de oneerlijkheid van de prijs die ze krijgen. Daarom stelde Foodlog een onderzoek in naar wat ‘eerlijk’ is.

Dat was niet gemakkelijk, want de economie kent het begrip ‘eerlijke prijs’ niet. Over de ‘juiste prijs’ wordt beslist door de markt.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat geconstateerd moet worden dat de boeren geen te corrigeren oneerlijke macht tegenover zich vinden, maar vooral getuigen van hun onmacht om hun eigen kracht te ontwikkelen.

Misschien hebben de boeren de eerlijke en creatieve kans om de juiste prijs te verdienen (die hun kosten, een fatsoenlijk salaris en winst om te ontwikkelen moet dekken) aan zich voorbij laten gaan. Daar heb je immers organisatievormen voor nodig, die boeren als beroepsgroep in de samenleving niet hebben ontwikkeld, terwijl ze daar decennialang subsidies en fiscale regelingen voor hebben gekregen.

Misschien moet geconstateerd worden dat de rechtsstaat prima heeft gefunctioneerd en boeren alle creativiteit heeft gegund. Ze hebben er alleen weinig van gebakken om zich zo te organiseren dat ze bedrijfseconomisch een haalbare marktprijs wisten te realiseren. Wie zulke lieden een ‘eerlijke prijs’ gaat bieden, komt bedrogen uit, als het geen ondernemers blijken.

Advertenties

5 gedachtes over “zijn boeren een beetje dom? wat als het begrip ‘eerlijke prijs’ niet bestaat in de economie?

  1. Ik weet uit ervaring wat tijd en energie het vergt om een blog bij te houden. Zeker in de frequentie waarmee jij het doet en hopelijk blijft doen. Het is niet aan het aantal reacties dat je voor jezelf de waarde van je blog kunt inschatten. Mensen, zoals ik, lezen je blog omdat ze die waardevol vinden en omd

  2. Verdorie … op de verkeerde toets gedrukt. Dus … omdat ze die waardevol vinden en respect hebben voor de gedrevenheid waarmee je de fairtrade thematiek als geen ander onder de aandacht brengen. Welek beslissing je ook neemt: ‘Dank voor je altruïsme en eerlijkheid’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s