echtgenote Navo-generaal richt actiegroep tegen Primark op, in FairTradeGemeente Utrecht

Ik ga deze blog stilaan stopzetten. Om af te sluiten, post ik nog een poosje wat links uit mijn bladwijzers. En helemaal tot slot een stukje, om uit te leggen waarom deze blog er was.

Dit nieuws raapte ik vandaag op de facebook van Jonathan Holslag:

“Zeer boeiende dag! Geopolitiek, falende staten, economische uitdagingen in een zaal met de militaire chefs van Navo-EU en andere bonzen. Leukste van al: komt een generaal aangelopen: “Mijn vrouw is in Utrecht een actiegroep mee opgestart tegen de Primark, en uw artikel over de dumpwinkel is hun handvest.” De cirkel is rond voor vandaag.”

De Knack en De Volkskrant publiceerden eind vorig jaar nog een ander interessant artikel van Jonathan, met de titel “Leve de onbeperkte groei!“.

Citaat:

Het probleem situeert zich ook aan de vraagzijde: consumenten hebben de neiging bezit te maximaliseren en de kosten zoveel mogelijk te minimaliseren – vaak door ze te negeren, het negeren van de kost van verkeersellende, vervuiling, vereenzaming of het verdwijnen van lokale nijverheid, en dus ook van de welvaart. Eigenlijk zijn we door dit schuldig verzuim allen even medeplichtig als de miljardairs die we steeds meer op de korrel nemen. Het is een catastrofale symbiose, die tussen de hypekapitalisten aan de top en de weinig kritische massa aan de basis.

Op tweehonderd meter van de deur van onze wereldwinkel krijgt FairTradeGemeente Hasselt heel binnenkort – aan de Molenpoort – haar eigen Primark. Ik ben benieuwd of en welke politicus als eerste met een selfie van bij de opening of Facebook verschijnt.

Als er één succes terug te voeren valt tot die FTG, dan toch zeker wel de honderden fairtradescholen, die er uit voortsproten.
Maar, je moet – zoals nu met de Hasseltse Primark – de kat misschien niet bij de melk willen zetten. Of zoals Jonathan het beter verwoordde:

We leren onze jongeren produceren op school, maar niet hoe ze met de inkomsten uit hun productie verstandig kunnen consumeren. Dat houdt geen steek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s