Lidl maakt uitschuiver op de markt van de duurzame bananen – wil Colruyt beter doen?

Ik ga deze blog stilaan stopzetten. Om af te sluiten, post ik nog een poosje wat links uit mijn bladwijzers. En helemaal tot slot een stukje, om uit te leggen waarom deze blog er was.

Gisteravond tikte de teller tot krek 100 lezers van het artikel over de bananen van Lidl en AgroFair. Na een warme paasvakantiedag ben ik tevreden met dat cijfer.
We kunnen dus stoppen op een hoogtepunt.

Daarom – tegen mijn gewoonte – een kort vervolgartikel doorheen de werkdag.

De bananenhandel ga ik vanaf 1 juli ook laten voor wat die is. Maar ik las op agf.nl deze opmerking van Hans-Willem van der Waal van AgroFair, de fairtradebananenpionier:

“Nogal wat supermarkten proberen een gedeelte van hun aanbod in bananen, tijdelijk of heel het jaar door onder de 1 euro aan te bieden. We spreken hier dus over 1 kilo bananen. In feite is dit een fout signaal naar de consument. Het wekt de indruk dat zulke lage prijzen normaal zijn. Helaas is dit niet het geval, aangezien je alle ruimte uit de keten haalt en de indruk geeft aan de consument dat een prijs van 1,80 kilo bananen helemaal niet nodig is. Terwijl de consument in vergelijking met bijvoorbeeld een zak appels zo’n prijs wel normaal vindt.”

Ouch. Lidl verkoopt in Nederland sinds maart j.l. enkel nog bananen met het label van Rainforest Alliance. En de prijs? 0,99 euro de kilo, wat had je gedacht.

Rainforest Alliance: vier keer niks > totaalniks

Verrassend is dat niet. Voor het keurmerk Rainforest Alliance betekent voor de boer hoedanook vier keer niks meer dan totaalniks, zoals ik al eerder uitlegde.

Verwarrend is het wél. ook omdat geen enkele site – waar deze duurzaamheidsmove van Lidl wordt aangekondigd – bij die prijs zelfs maar één kritische bedenking oppert.

Een lamentabele prijs, als ik het goed begrijp, die marktbederf nog verder in de hand werkt. Want stuntprijzen worden nu als duurzaam gekeurmerkt. Of hoe ziet LidL dat?

Opmerkelijk. In de UK verkoopt Aldi biofairtradebananen aan 1.39 pond, ofte 1,9 Euro.

KLIK VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

boerengroep Coopetrabasur zoekt vermarkter Colruyt

De boeren van Coopetrabasur, uit Costa Rica, zijn zelf de baas van hun plantage. AgroFair zoekt met hen naar een supermarkt, die deze bananen met een exclusief verhaal in de markt wilt zetten. De boeren leggen het zelf uit in deze video.

Komop Colruyt!

8 gedachtes over “Lidl maakt uitschuiver op de markt van de duurzame bananen – wil Colruyt beter doen?

 1. Beste,

  Stoppen op een hoogtepunt… 😦 Jammer dat je beslist om te stoppen met deze blog.

  Waar moeten we dan als FTGemeente recente info (en energie – of net niet?) halen om toch maar door te gaan ? Niemand van ons (GROS Lokeren) kan de zaak zo opvolgen als u. Kan je niet op een andere manier je materiaal centraliseren en delen? Of misschien vind je zelf een opvolger? Of kan het opzoekingswerk en je blog overgenomen worden door een organisatie? Het is belangrijk dat we niet op ons eentje zitten ploeteren, zonder info over hoe de fairtrademarkt wereldwijd evolueert. We hebben natuurlijk wel de steun van Fairtradegemeenten, maar deze blog is heel concreet, kritisch, realistisch, soms demoraliserend, maar tegelijk motiverend, want er moet veel meer gebeuren, zoals in een van uw blogs staat: Europa moet ook de doorgedreven machtsconcentratie in de voedingssector aanpakken. Het is eigenlijk een gigantische uitdaging, het gaat ons petje te boven. Hopelijk is dit niet een van de redenen waarom je stopt?

  We doen in Lokeren toch maar verder als fairtradegemeente, na al enkele bestaande initiatieven te hebben omgeturnd naar fairtrade, waardoor we veel jonge gezinnen bereiken rond de noodzaak van eerlijke handel (met Pasen en Sinterklaas). Alle handel moet immers fair worden, daar moeten we naartoe. (En nog beter: de grondstoffen zoals cacao zouden beter ook ter plaatse verwerkt worden tot chocolade. )

  Een vriendelijke groet,

  Els Van Waes Voorzitter GROS Lokeren Kouter 10 9160 Lokeren 09 348 46 62 els.van.waes@skynet.be http://www.lokeren.be/gros

 2. Geachte mevrouw
  Beste Els

  “heel concreet, kritisch, realistisch, soms demoraliserend, maar tegelijk motiverend”, ik ben zeer blij dat u deze woorden gebruikt, om de inhoud van deze blog te beschrijven. Het zal zeker ook de manier zijn waarop boerenmensen en producenten van kunstnijverheid (waarover ik nooit schreef) kijken naar de inspanningen en resultaten van u, mij en de vele mensen die actie zijn binnen FairTradeGemeenten, Wereldwinkels, Vredeseilanden, 11.11.11. enzoverder.

  Het is mijn stellige overtuiging dat wanneer fairtrade-organisaties en -keurmerken enkel wensen uit te blinken in opgeleukte of ideologsch-ingekleurde PR-verhalen, hun bestaansreden voorbij de houdsbaarheidsdatum is. Ik probeerde aan te tonen – niet altijd met evenveel verstand en succes, dat geef ik toe – dat het ook anders kan.

  Gezonde zelfkritiek en vooral ook zelfrelativering openen zoveel deuren. En geven vooral ook veel moed en kracht om verder te gaan. Want de medestanders melden zich in drommen aan.

  Mijn werk voor de wereldwinkel van Hasselt heeft het zo alvast geen kwaad gedaan, gewoon recht voor de raap te spreken. Dit kan je afmeten aan de activiteiten die zich ontspinnen in de periode van 9 mei: http://www.fairtradeday.be/nl

  Weet dat je werk binnen FairTradeGemeente heel belangrijk is en blijft. De sociale strijd is in België ook niet in 40 jaar gestreden. Een standbeeld zal er voor dat werk van de vrijwilligers nooit komen. Maar daar hebben jullie één punt voor op de rest. Jij doet het namelijk niet voor je eigen ego en uit puur zelfbelang. Daar zal de fairtradebeweging het verschil maken. Dat geloof ik echt.

  Langzaam, maar zeker. En zeker langzaam, helaas 😉

  Beste groeten uit een lentegroen Limburg,

  Steven

 3. Pingback: Liedel: sociale vuilnisbelt verpakt als discounter | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 4. Pingback: #goedkoopzaamheid : groene bananen LIDL illegale marketing of gewoon greenwashing? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s