Houthalen-Helchteren schrijft geschiedenis, als eerste FairTradeGemeente die titel verliest

UPDATE: green ville alsnog toch weer fair ville?

Zoals ik dit weekend al stelde, wordt de voornaamste groeimarkt voor de fairtradeboeren uit het Zuiden hun eigen thuismarkt. Vandaag nog een bewijs daarvoor.

WELDRA HISTORIE

WELDRA HISTORIE

Mijn gemeente Houthalen-Helchteren behaalde zes jaar geleden de titel van FairTradeGemeente.

In februari 2013 werden op belangrijke invalswegen zelfs borden geplaatst met het opschrift “FairTradeGemeente” (bron en foto).

In het gemeentehuis komt er wel nog steeds Oxfam uit de koffieautomaten. En Don Bosco Helchteren blijft fairtradeschool. Maar de gemeente investeert niet langer meer in een coördinerende ambtenaar…

Houthalen fairtradegemeente’t niet langer

Vandaag raakte dan ook bekend dat Houthalen-Helchteren, met eveneens Limburgse gemeenten Bocholt en Beringen, de fairtradeborden mag afschroeven en opbergen.

Dat is een vreemde situatie, als je ziet hoe ondertussen a.s. maand mei Limburgse activiteiten de kaart van fairtradeday.be domineren.
ftd-2015

zes criteria

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet een gemeente voldoen aan zes criteria. En om de titel te behouden gaat een trekkersgroep, samen met een ambtenaar, daarna blijven toekijken op het naleven van deze regels, en aantonen dat er hier verder ook nog vooruitgang gemaakt wordt.

De vrijwilligers van de trekkersgroep voelden zich echter niet meer gesteund vanuit de gemeente, dat er niet langer poeder wilde insteken. En omgekeerd wellicht ook. Met als resultaat dat Houthalen niet meer aan de erkenningsvoorwaarden voldoet.

green is nog geen fair

In Houthalen-Helchteren staat Noord-Zuidverbinding meteen definitief voor iets anders dan samenwerkingsontwikkeling.

En Greenville staat niet langer óók voor Fairville.

In het restaurant van het Cleantech bedrijvencentrum Greenville serveert Dagcentrum De Wroeter uit Kortessem sinds januari 2015 wél louter maaltijden, samengesteld met lokale producten. En fairtradekoffie van Rombouts. Wat een zeer goed initiatief is.

Het past(e) ook uitstekend binnen het zesde criterium van FairTradeGemeenten, namelijk “lokale duurzame voeding”.

Maar de gemeente en trekkersgroep van Houthalen-Helchteren staan de fairtradetitel nu dus eerder gelaten af. En da’s toch effe slikken als Hôteleer.

Advertenties

3 gedachtes over “Houthalen-Helchteren schrijft geschiedenis, als eerste FairTradeGemeente die titel verliest

  1. Pingback: FairTradeGemeenten – “wie als boer zijn grond niet te eten geeft, krijgt niets te eten terug” | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Houthalen: green ville alsnog toch weer fair ville? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: Grieken, Walen en Houthalen weten niets van fair trade – ‘how to define ‘fairtrade’ to a Greek’ | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s