vier fair trade topdagen in Hasselt – dag vier: zaterdag 9 mei is het WERELDWINKELDAG

maria-anna

Zaterdag 9 mei is het eindelijk dan Wereldwinkeldag. Dat was altijd een topmoment voor ons Mieke, die we allemaal nog heel hard missen. En aan de doorkliks vanaf mijn facebook naar deze blog af te leiden, voor het artikel “Mieke Wellens: zo herinneren wij haar“, zit Mieke nog diep in het hart van vele Hasseltse wereldwinkel-sympathisanten.

Trouwens, wat zou ze genoten hebben van al dat jong geweld, dat zich terug rond onze wereldwinkel begint te scharen! Mieke kon het altijd goed vinden met het jong volk.

fashion victims

Ver-ver-veruit het meest gelezen artikel op mijn blog is “2013, het internationale jaar van de Quinoa: recepten en informatie“. Twintig jaar geleden trok ik samen met kookvaardige vrijwilligsters van de wereldwinkel van school naar school, om te vertellen over quinoa. En er een maaltijd mee te bereiden. QuinUa schreven we toen nog.

Vandaag stond in het Belang van Limburg het artikel: “Riemstse boer eerste Limburger die zelf Quinoa teelt“. Al had het Laatste Nieuws het dan weer over bioboeren met het Eerste Vlaamse quinoaveld in Zulte.

Dat lijkt me een goede zaak. Zo kunnen boeren uit de Andes hun extreem-echte 😉 quinoa voor een mooie, exotische prijs blijven verkopen en is dit probleem van de baan: “Quinoa boom a mixed blessing for Bolivians“. Desnoods moet Bolivia dan maar goedkope extreem-imitatie quinoa uit de Vlaamsche binnenlanden gaan invoeren voor haar arme bevolking. Die lokaal-geteelde quinoa kan de armere Boliviaan niet meer betalen, naar ik lees.

Wat mij betreft: wereldhandel, 100% ja! En laat ons eerlijke handel a.u.b. niet verder in één adem noemen – en daardoor verzwakken – met zogenaamde duurzame handel. Wat een inhoudloos wegwerp-mode-begrip. Jakkes!

Twintig jaar geleden begonnen de wereldwinkels trouwens met het verkopen van quinoa, omdat de Bolivianen uit de laaglanden niet aan dat indianenvoer wilden.

Maar eigenlijk wilde ik alleen maar zeggen: hopelijk vind jij zaterdag 9 mei de weg naar je lokale wereldwinkel. Voor een pak quinoa van de Altiplano of die modieuse (haha) fairtrade kleeftattoo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s