frauduleuse cubaanse fairtradesigaren voor eurocommissaris Vestager

bio en fairtrade in handen van oplichters

Foodlog meldt dat Europol waarschuwt voor valse biologische en fairtrade-voedingsmiddelen. De handel in nep bio- en fairtradeproducten zou (gaan) verlopen via het internet en op straatmarkten. Inclusief vervalste keurmerken op de verpakkingen.

Foodlogcommentator Bas zegt over de bioproducten:

Een deel van die methodes zijn uitstekend maar lang niet voorbehouden aan deze sector alleen. De enige voorwaarden die wel strict biologisch te noemen zijn, zijn gebaseerd op het naïeve en achterhaalde idee dat ‘natuurlijk’ in alle gevallen beter zou zijn dan synthetisch. Omdat dit een drogreden is, levert biologisch daarom ook helemaal geen gezondere, veiligere of meer voedzame producten op.
Wanneer deze ingebeelde eigenschappen ontbreken in het eindproduct dat uitendelijk voor bijna anderhalf keer de marktwaarde over de toonbank gaat, is het dus reuze eenvoudig en lucratief een vervalst keurmerkje aan te brengen op conventionele producten.
Nauwelijks risico en enorme winsten. Dat dat op grote schaal gebeurt verbaast me niks.

Of hij er wat betreft fairtrade ook zo over denkt, weet ik niet.

Het is wel een zeer interessante stelling. Van de pot gerukt wellicht, maar leuk opstapje.

maken bio en fairtrade valse verkoopsclaims?

Want als valse claims uit de bio en fairtrade zouden worden gemaakt, lijkt me het aanpakken van die fraude dan eerder iets voor Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, dan voor Interpol.

Die onbewezen claims uit bio (en fairtrade?) zouden de fraude dan nl. legaal maken én op hun beurt de concurrentie vervalsen.

fairtradesigaar voor Vestager

In ieder geval, fairtradesigaren uit Cuba, daar zaagt men al jaren over aan mijn hoofd. Die gaan er nooit komen bij den Oxfam, ookal zijn suiker en alcohol even dodelijk.

Maar mocht het internet of de straatventer ze weldra aanleveren, dan deel ik de fairtradesigaar * van de week uit aan mevrouw Vestager.

Want ALS er valse voorwendsels worden gebruikt om bio (bij uitbreiding fairtrade?) te verkopen, dan is er toch een probleem wat betreft eerlijke concurrentie tussen ondernemingen, iets dat de EU – en dus mevrouw Vestager – moet garanderen.

* BTW fairtradesigaren bestaan al – fairtrade is nl. (in tegenstelling tot bio) niet wettelijk beschermd

Oxfam-Wereldwinkels: “u betaalt teveel”

Arne Schollaert, van Oxfam-Wereldwinkels, zou haar maar al te graag aan het werk krijgen. In een opiniestuk van eind februari 2015 richt hij zich tot de consument van o.m. goede-bedoelingen-producten en stelt: “u betaalt teveel“.

Oxfam-Wereldwinkels had u graag nog eens gewezen op het onrecht in de internationale handel, en op het mensonwaardige bestaan waartoe de onevenwichtige handelsverhoudingen miljoenen producenten veroordelen. We zouden bijvoorbeeld nog eens kunnen vertellen over de achtergestelde cacaoboer in Ivoorkust wiens kinderen noodgedwongen mee het veld intrekken. Of u nog eens herinneren aan ons onzinnige landbouwbeleid. Aan hoeveel het kost om Europese bietsuiker te subsidiëren, bijvoorbeeld: u weet vermoedelijk dat die subsidies de kansen van goedkopere rietsuiker op onze markt kelderen. U weet ongetwijfeld ook dat u die subsidies zélf ophoest.

Bent u er zich van bewust dat die onrechtvaardige spelregels ook ú treffen? Ook u doet – elke dag opnieuw – verschillende duiten in de zak van één of andere ‘laatstetaxichauffeur’: ook u hebt namelijk geen keuze.

U staat aan de andere kant van dat dominante bedrijf. En dus is ook uw keuze beperkt: de dominante koper wordt dominante verkoper. Een beetje bedrijf weet heus wel raad met een dergelijke machtspositie: een gebrek aan keuze betaalt u cash. Elke dag opnieuw.

Voor alle duidelijkheid: het blijft vooral de achtergestelde producent in het Zuiden die het gelag betaalt. Een laatstetaxichauffeur kent geen genade. De mensonwaardig lage prijs is een symptoom van een structureel zieke markt. Maar ook in de andere richting heeft te veel macht dus een prijs.

Europa weet al jaren dat te veel macht van één handelspartij onze welvaart schaadt. Of dacht u dat het EU-mededingingsbeleid maar een grapje is? Binnen Europa nemen onze beleidsvoerders wel degelijk maatregelen als onvoldoende concurrentie de consument benadeelt. Mededinging, daar gaat het Europa om in haar strijd tegen de Microsofts en InBevs van deze wereld, die maar wat graag de laatstetaxichauffeur zouden zijn. Waarom pakt het de monopolisering buiten de Europese grenzen dan niet aan? Een beetje rede volstaat: als te veel marktmacht binnen onze grenzen schadelijk is, dan is het dat daarbuiten ook.

Laat zien dat u de dominantie van die kleine groep bedrijven niet pikt. Door eerlijke producten te kopen in de Oxfam-Wereldwinkels geeft u alvast een stevig signaal. En zo versterkt u onze stem in de strijd om de wereldhandel eerlijker te maken.Ook voor u.

BIO EN FAIRTRADE DE SIGAAR?

BIO EN FAIRTRADE DE SIGAAR?

Advertenties

2 gedachtes over “frauduleuse cubaanse fairtradesigaren voor eurocommissaris Vestager

  1. Pingback: ALDI zorgt solo voor sterke meerverkoop Duitse fairtrade : “Help, de boeven zijn op!” – zeven | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Oxfam over fusie Douwe Egberts en Mondelez – eurocommissaris Vestager opnieuw de sigaar | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s