1 vraag bij 10 redenen waarom certificering werkt

Rainforest Alliance geeft op haar blog 10 redenen waarom certificering werkt.

Punt 9:

Meer stabiliteit voor boeren Uit een peiling onder cacaoboeren in Ivoorkust blijkt dat de netto opbrengsten significant hoger zijn op de boerderijen die werken volgens de criteria van certificering dan op de niet-gecertificeerde boerderijen: 403 dollar ten opzichte van 113 dollar per hectare. Tweederde van de gecertificeerde boeren hebben het gevoel dat hun economische situatie het afgelopen jaar verbeterde. Onder de niet-gecertificeerde boeren was dat maar een kwart die dat gevoel had.

Ik heb volgende vraag als reactie gepost:

Hoi, volgens de cacaobarometer 2015 moet een cacaoboer in Ivoorkust vier keer zoveel verdienen dan nu om de armoedegrens van twee dollar per dag te bereiken. Om een loon te bekomen dat zowel in de basisbehoeften voorziet als een leefbaar inkomen kan verzekeren, moet het nog heel wat meer omhoog.

Uit jullie peiling onder cacaoboeren in Ivoorkust blijkt dat de netto opbrengsten significant hoger zijn op de boerderijen die werken volgens de criteria van certificering dan op de niet-gecertificeerde boerderijen: 403 dollar ten opzichte van 113 dollar per hectare. Gaat het hier dan om boeren die de armoedegrens van twee dollar hebben weten te bereiken? En hoe zorgt RA ervoor om tot een echt leefbaar inkomen te komen? Of mikt het keurmerk op het verduurzamen van de armoede onder de boeren?

Hartelijk dank voor een antwoord,
Steven

Knap trouwens, dat de blog geen moderatie toepast in wat het aan reacties toelaat of niet. De reacties verschijnen m.a.w. onmiddellijk onder het stuk.

Antwoord van Peter, de moderator van de blog:

Ha Steven. Dank je voor je reactie. Wat de boeren in dit onderzoek toen (2012) verdienden per dag kan ik niet uit de samenvatting herleiden. De inkomens zijn zo laag dat er meer nodig is om een goed inkomen voor de boeren te realiseren. We leren boeren om effiënter en beter te werken, waardoor hun productie stijgt en de kwaliteit van de cacao beter wordt. Dat zorgt voor hogere inkomens. Certificering zorgt dus voor verbetering, maar jammer genoeg kan het er nog niet voor zorgen dat er hogere lonen worden afgedwongen. Wel staat het leefbare loon hoog op de agenda. We zijn bezig met de andere partners van de ISeal Alliance om actuele en benodigde lonen in kaart te brengen zodat alle betrokken partijen daarmee aan de slag kunnen. Het stond vorige week hoog op de agenda op de ISeal Alliance conferentie in Berlijn.

Klopt. Maar eigenlijk gaat het hier niet meteen over lonen. De kleine cacaoboer is een zelfstandige. Wat moet zijn product kosten, om een leefbaar inkomen te verdienen?
Voor hem/haar en zijn familie. Volgens mij wordt het tijd om te stoppen met te blijven rekenen. Het is onderhand wel geweten hoe en waar het schoentje knelt. Maar niemand zegt het luidop. WAAROM TOCH?

...

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s