vergeet Sepp Blatter en de FIFA, hier is Akinwumi Adesina en de AfDB

Vergeet Sepp Blatter, Akinwumi Adesina is nu baas van de African Development Bank!

 AKINWUMI ADESINA

AKINWUMI ADESINA

wat Afrika zelf doet, doet het beter

Ja, voetbal werd opgeblazen tot de proporties van een vliegend varken, middels geld, recht uit de zwijnenstal.
En ja, volgens sporthistoricus Jurryt van de Vooren kocht Blatter zich met heel veel geld van Coca-Cola en allerhande voetbalprojecten evenveel goodwill in Afrika.

Maar Akinwumi Adesina – de populaire landbouwminister van Nigeria – ziet het als nieuwe hoofd van de Afrikaanse equivalent van de Wereldbank nog vele malen groter.

In zijn openingsspeech voor de AfDB zei hij het als zijn taak ziet zoveel mogelijk miljonairs, zoniet biljoenairs, te maken… in de Afrikaanse landbouw.

Neen, Adesina is niet de zoveelste bobo op zoek naar zelfverrijking. Hij kan wél rekenen.

Op CNN.com schreef hij in “Taking Africa forward means no more ‘business as usual'”:

Africa has 65% of all the arable land left to feed the nine billion people in the world by 2050.

En hij schuwt de grote woorden niet. Zopas op leadership.ng:

I’ll Use AfDB To Build A New Africa

e-wallets en chocolade Made In Africa

Akinwumi Adesina schuwt de grote daden gelukkig evenmin.

e-wallets

De Nigeriaanse boeren vielen serieuze landbouwhervormingen te beurt onder Adesina.

In 2012 introduceerde hij het e-wallet systeem, waarbij 10 miljoen mobiele telefoons werden verdeeld onder de boeren. Dit om tussenhandelaars te vermijden, die vaak misbruik maken van hun kennis inzake informatie over het aanbod van zaaigoed en meststoffen.

Deze innovatie maakte het leven van vele boeren makkelijker. Forbes riep hem in 2013 dan ook uit tot de Afrikaan van het jaar.

chocolade Made In Africa

Volgens Adesina moet Afrika – en dus de AfDB – zich ook meer gaan richten op het verwerken van haar grondstoffen, i.p.v. ze te exporteren. En jawel, hier zijn we weer…

“Almost 78 percent of global cocoa production comes from Africa, with top producers, but we don’t account for more than 3 percent in terms of global share for chocolate,”

zei hij daarover, toen hij campagne voerde voor zijn kandidatuur voor de bank .

Het exporteren van cacao brengt wereldwijd jaarlijks zo’n $10 miljard op, terwijl de totale waarde van chocoladeproducten meer dan $100 billion per jaar bedraagt.

Ook in Nigeria zijn er maar weinig bedrijven, die cacao kunnen verwerken tot chocolade. Wat Afrika’s grootste economie potentieel dus een hoop geld doet mislopen.

Vandaag voert Nigeria 90 per cent van haar chocoladeproducten in uit o.m. Europa, maar ook andere Afrikaanse landen als Ghana, Ivoorkust en Zuid-Afrika.

Akinwumi Adesina wil dus gaan werken an de verbetering van de chocoladeproductie in cacaoproducerende landen. En bankleningen aan de sector zijn daarbij van het allergrootste belang. (Lees over dit belangrijke, veel te weinig besproken onderwerp zeker het artikel “Financing fairer trade” van een collega-fairtradeblogger.)

eerlijkere handel financieren

Want onder Andesina werd de landbouwsector in Nigeria zeker niet vrij van problemen. Zo was er onlangs deze reportage te zien op Al Jazeera: Nigeria’s tomato farmers squeezed by low prices. Een gebrek aan kapitaal resulteert er in te weinig opslagruimte en uiteindelijk lage marges voor de tomatentelers.

Maar Adesina ziet zijn kans nu schoon. Waar zijn land momenteel moet lenen om haar ambtenaren kunnen te betalen, ligt dit hoofdzakelijk aan achterblijvende inkomsten uit de export van olie. Precies met die afhankelijkheid – waarbij Nigeria olie uitvoert en afgewerkte petroleumproducten invoert – wil hij in zijn nieuwe positie helemaal komaf maken. O.m. langs chocolade Made in Afrika.

Weldra te koop in uw wereldwinkel? Wellicht niet. Maar toch twee duimen voor die man!

Meer weten? Lees « 15 Things You Need To Know About The New AfDB President » en
« La Banque africaine de développement doit rester le premier choix des Africains »

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s