Limburgse Hilde Vautmans (Open VLD) stuurt mee EU-regelgeving inzake conflictmineralen bij

Afrika herbergt een onwaarschijnlijke rijkdom aan mineralen. Enkele van die mineralen vinden we bijvoorbeeld terug in onze tablets, telefoons en wagens. Helaas zorgt dat, i.p.v. grote welstand, voor onwaarschijnlijk gruwelijke miserie in bijvoorbeeld Congo. Een vreselijk probleem dus, dat nu wel heel erg dringend moét aangepakt worden.

conflictmineralen

Door de bemiddeling van Hilde Vautmans beleefden we in oktober 2007 een heel mooi moment in onze Hasseltse wereldwinkelgeschiedenis.

We mochten toen op de universiteit Karel De Gucht verwelkomen, voor een debat, dat we organiseerden over de vraag: “Zit de Congolese toekomst onder de grond?“.

Hilde Vautmans heeft nog steeds een hart dat klopt voor Afrika.
Een hart dat bloedt bij de beelden van jonge kinderen en vrouwen, die misbruikt worden (of zelfs het leven laten) bij het delven van deze mineralen. Beelden die iedereen raken.

nieuw regelgevend kader Europa

Samen met Louis Michel heeft Vautmans in het Europees Parlement een oorspronkelijke meerderheid kunnen bijsturen. Er is nu een plan dat voorziet dat iedereen op de Europese markt van mineralen informatie dient te verschaffen vanwaar de mineralen afkomstig zijn. En waardoor we dus op termijn in de Europese Unie geen conflictmineralen meer zullen mogen vinden.

GoodElectronics schreef daarover een stukje: “Conflict minerals: MEPs ask for mandatory certification of EU importers“.

“Het was een zeer geladen debat en een moeilijke stemming, maar dit was té belangrijk en uiteindelijk heeft ons amendement het toch gehaald,”

laat een tevreden Vautmans ons weten.

Burundi: 1994 niet vergeten

Misschien las je ook haar recente opiniestuk in de Morgen: “De doden hebben weinig aan onze excuses” Daarin waarschuwt ze voor een nakende genocide in Burundi.

Hilde Vautmans schrijft:

“Met de Rwanda Commissie ging ik ter plaatse, we zagen hoe een conflict, omwille van rassenverschillen, zich heel snel ontwikkelde tot een heuse genocide.

Ik heb toen aan mezelf beloofd: nooit meer.”

Ook hier mag Europa haar verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan, vindt Vautmans.

“Daarom blijf ik met luide stem roepen dat het tijd is om te handelen. Nu!”

Als het goed is, dan zeggen we het heel graag: prima parlementair werk!

HILDE VAUTMANS

HILDE VAUTMANS

Plaats een reactie