POLL: Oxfam wil onduurzame voeding takseren om duurzame producent eerlijke kans te geven

De huidige, grootschalige monocultuur verslindt onhoudbaar veel energie, water en pesticiden. We moeten een prijs kleven op de schade die dit aanricht voor mens en milieu. Dat kan in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die in september opgesteld worden,”

zegt Arne Schollaert in Weekend Knack.

Volgens Schollaert moeten duurzaam werkende producenten, hier en in het Zuiden, een eerlijke kans krijgen op de internationale markt. Bijvoorbeeld door taksen te heffen op niet-duurzaam geproduceerde voeding en door onze markt open te stellen voor alles dat op een duurzame manier geproduceerd is, van waar het ook komt.

Wat is jouw mening?

#vleesdebat @foodlog.nl

Foodlog.nl organiseerde zopas een #vleesdebat.

Een groot aantal veehouders in Nederland staat er financieel heel moeilijk voor. Iedereen wil oplossingen, die er zo snel mogelijk moeten komen, maar de belangen en standpunten van de verschillende actoren staan haaks op elkaar.

Hier was men het alvast over eens:

Den Haag is maar heel beperkt de plek waar maatregelen en aanvullend beleid kan worden gemaakt voor Het Collectieve Boerenprobleem; dat is nl. minimaal een Noord-West Europees probleem waarvoor een supranationale overheid de verantwoordelijkheid moet nemen.

Zeer interessante informatie, na het debat, die Dick Veerman nog deelt:

Tot slot van de avond zei ABN Amro bankier Wilbert Hilkens me dat ik hem de juiste vraag niet had gesteld. Ik had hem moeten vragen welk percentage van de Nederlandse boerensectoren die nu in zwaar weer verkeren (varkens, eieren én glasgroententuinbouw) hij zou financieren. “Een kwart”, zei hij, “maar meer in het segment van boeren dat kiest voor gesloten ketenrelaties.” Krijn Poppe, landbouweconoom van het LEI, schatte dat hooguit 10% van de Nederlandse boeren op die manier hun producten afzetten. Tijdens het gesprek op het podium had hij al gezegd dat banken het risico voor de huidige Nederlandse boerensector die in problemen zijn gekomen niet meer zonder overheidsgaranties kunnen nemen. Wie zich realiseert wat hij daarmee zei, ziet de zorgen die we ons economisch moeten maken voor de Nederlandse boerensector, niet alleen in vlees maar ook in andere sectoren. Tevens is dat natuurlijk een schitterende uitgangspunt: er moet iets gebeuren en dat kan alleen als we het samen organiseren en wel zodanig dat niemand tijdens het gesprek daarover de randjes eraf kan snijden om er met zijn belang vandoor te gaan. Misschien is dat is toch een vorm van overheid, maar dan weer eentje die echt van ons allemaal is.

CAMPAGNEBEELD 'IKBENVERKOCHT' - 2006

CAMPAGNEBEELD ‘IKBENVERKOCHT’ – 2006

Advertenties

Een gedachte over “POLL: Oxfam wil onduurzame voeding takseren om duurzame producent eerlijke kans te geven

  1. Pingback: Aldi maakt biologisch en fair betaalbaar | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s