duurzaam armoedige cacaoboer wint videoprijs #MEERDANNIKSENMEERVANDAT


Vorig jaar zomer reisden drie Britse filmmakers naar Ivoorkust om daar het verhaal te filmen van cacaoboer Adrien Koffi Kouadio. Adrien is zo een beetje de mascotte van het duurzaamheidslabel “Rainforest Alliance”. De frogblog meldde zopas dat deze video de Deauville Green Award voor de Beste Corporate Film heeft gewonnen.

non-believer Antonie Fountain

Dit verhaal staat in scherp contrast met wat de Cacao Barometer 2015 uitbracht.

Eerder dit jaar probeerden de belangrijkste Europese maatschappelijke organisaties, die betrokken zijn bij een duurzame cacaoproductie (waaronder Oxfam-Wereldwinkels), met die Cacaobarometer 2015 inzicht te geven in de uitdagingen voor de cacaosector.

Ik vond dat niet echt een geslaagde oefening.

Gisteren werd de “Cacao Barometer 2015 – USA Edition” [PDF] gepresenteerd.

De “Cacao Barometer 2015 – USA Edition” is een herziene versie van de Europese, met dezelfde cijfers, maar met een diepere verkenning van de Amerikaanse context.

Certificering, zoals door Rainforest Alliance, van chocolade neemt toe: van 2% in 2009 naar 16% in 2016. Volgens Antonie Fountain is dit niet altijd een goede ontwikkeling.

Keurmerken en certificaten zouden nog niet tot een ‘betere’ industrie hebben geleid.

“Ondanks alle inspanningen rond cacao, worden de belangrijkste problemen niet aangepakt,” zegt Fountain, co-auteur van de Barometer. “Cacaoboeren leven nog steeds in extreme armoede en zij hebben geen stem in het debat over duurzaamheid in cacao.”

Geld en macht in de cacaosector liggen bij een handjevol bedrijven, zoals Mondelēz en Nestlé, die 80% van de keten domineren.

Fountain concludeert: “Als de cacaosector niet fundamenteel verandert, dan is er geen toekomst voor cacaoboeren.”

believer Rainforest Alliance

Het bekende certificatiesysteem en label “Rainforest Alliance”, met als thuisbasis New York City, houdt er echter een totaal andere mening op na.

Het zegt dat, dankzij grote merken en bedrijven als Mars, Unilever, Kraft en Hershey, 85.000 Ivoriaanse plantages Rainforest Alliance certificering ontvingen.
Het netto inkomen op deze boerderijen zou 291 procent hoger liggen, dan op niet-gecertificeerde boerderijen in Ivoorkust.

Vorig jaar in maart mocht cacaoboer Adrien Koffi Kouadio, onder toeziend oog van een filmploeg, op zijn beurt op reis naar Europa.

Adrien kreeg te zien wat er met zijn cacaobonen gebeurt in een grote chocoladefabriek. Het zien van het groene kikkertje, het keurmerk van de Rainforest Alliance, op heel wat producten in de supermarkt, maakte hem erg trots.

Het gaf Adrien juist wél het gevoel zelf integraal deel uit te maken van de handelsketen, “onderdeel van iets heel groots,” zo berichtte de frogblog toen.

Ethisch als metafoor voor duurzame armoede,” gaf ik daar mijn gedacht bij. Oeps.

Bedrijven die de schijn wekken voor fair trade te zijn, blijken geloofwaardiger in de ogen van de consument, dan zij die er effectief voor zeggen te strijden. Dat schreef ik eerder. Misschien ligt de reden in de verpakking van de boodschap?

frog-blog

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s