kinderarbeid stijgt op ritme van vraag chocolade-industrie – 2,1 miljoen kinderen telen cacao

Meer fairtradechocolade kopen leidt helaas niet onmiddellijk tot betere kinderrechten in West-Afrika. Dat leren we uit de nieuwste studie van de Tulane University.

Het leek voor de chocoladebedrijven gesneden koek: zoveel mogelijk boeren trainen op duurzame productiemethoden en dan komt alles helemaal goed. Alles, dat wil zeggen voor die industrie: de boeren gaan meer cacao telen en minder kinderen tewerkstellen. Want de vraag naar cacao blijft groeien en kinderarbeid bederft de snoeppret.

Keurmerken op de wikkel moesten voortaan getuigen van duurzaamheid en zelfs eerlijke bedoelingen. Maar het loopt helemaal anders, dan gepland.

van indianenverhaal chocoladetekort tot overaanbod kinderarbeid

Volgens een zopas verschenen artikel in de Wall Street Journal lijkt alles erop te wijzen dat die verhoogde cacaoproductie gepaard gaat met juist méér kinderarbeid in de cacaoteelt. In ieder geval, het was nog nooit zo erg gesteld met kinderrechten op de cacaoboerderijen, als vandaag.

De Tulane University maakte, in opdracht van de amerikaanse overheid, een stand van zaken op van de cacaoproductie in Ghana en Ivoorkust van 2009 tot 2014.

Probeer even rustig te blijven bij deze citaten uit het artikel:

De cacaoproductie groeide met meer dan 43 % in Ivoorkust en met 35 % in Ghana, gedurende die periode.

Kinderen vertegenwoordigen de overgrote meerderheid [2,1 miljoen nvdr] van de naar schatting drie miljoen boeren die werkzaam zijn in West-Afrika’s groeiende cacaosector.

In Ivoorkust is het aantal kinderen dat werkt onder gevaarlijke omstandigheden met 46 % gestegen tussen 2009 en 2014. Ze voeren taken uit die illegaal zijn voor kinderen onder de 17 jaar.

Het aantal kinderen dat gevaarlijk werk verricht in Ghana daalde met 6% tot 880.000, maar er was een sterke toename van het aantal Ghanese kinderen dat wordt blootgesteld aan gevaarlijke chemische stoffen, aldus de studie, nl. 33 % van de kinderen in vergelijking met 15 % vijf jaar geleden.

PRENT 1: Aantal kinderen dat in de cacaoproductie werkt (geel), en de kinderen die er gevaarlijk werk verrichten (rood)

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN INTERACTIEVE WEERGAVE OP SPIEGEL.DE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN INTERACTIEVE WEERGAVE OP SPIEGEL.DE

Wat er niet te lezen staat, maar ook een feit is: de productie van gecertificeerde chocolade neemt wereldwijd nog steeds toe, van 2% in de eerste Cacao Barometer van 2009, naar 16% van de mondiale verkoop van chocolade volgens de nieuwste Cacao Barometer (maart 2015). Maar het systeem, dat kinderen uit de schoolbanken houdt en in de arbeid dwingt, wordt er niet door geraakt noch geremd.

Zoals The Guardian schreef in juli j.l.:

Put simply, we really don’t know whether certification – or the other farmer aid programs […] – are doing enough to improve the lives of farmers and make cocoa farming an attractive way to earn a living, in the long term.

eerlijke verloning

De gemiddelde cacaoboer in West-Afrika verdient tussen de 50 en 65 dollarcent per dag, volgens de Cacao Barometer 2015. Hoe dat zit met gecertificeerde chocolade wordt er niet apart berekend.

Het International Labor Rights Forum kwam in december 2014 met deze cijfers over wat de gemiddelde boer met twee hectare grond verdient: ongeveer $ 755 per jaar in Ivoorkust en $ 983 per jaar in Ghana. Oftewel $ 2,07 per dag en 2,69 $ per dag, resp.

eerlijke prijzen

Cacaoboeren vangen vandaag ongeveer 6% van de prijs van een chocoladereep en dat is drie keer minder dan wat ze gebruikelijk ontvingen in de jaren ’80. Ook hier, hoe dat zit met gecertificeerde chocolade werd niet gepubliceerd in de Cacao Barometer.

Maar eigenlijk gaat deze procentendiscussie aan de essentie voorbij.

“Er is geen goede chocolade onder de vier euro per 100 gram (reep). Het kan niet,” beweert Chocoweb.nl

Chocoweb is de grootste webwinkel in origine chocolades. Keurmerken heten er excuuszegeltjes, die onjuiste verwachtingen wekken. Wat het artikel in The Guardian bevestigt. Chocoweb propageert zelf direct trade en transparante ketens.

werken in plaats van leren

Wat de zaak nog erger maakt, is dat de boeren die geen eigenaar zijn van hun land veel van hun winsten moeten afdragen aan de landeigenaar, wat betekent dat weinig overblijft voor basisbehoeften zoals voedsel, onderdak en gezondheidszorg. Deze factoren voeden de vraag naar goedkope of onbetaalde kinderarbeid.

Terwijl Fairtrade wil werken aan het elimineren en voorkomen van onaanvaardbare vormen van kinderarbeid, blijven vooral steeds meer meisjes weg uit de scholen, wegens gendergerelateerd geweld. Dat meldde CNN, op 11 juni t.g.v. de 14e Werelddag tegen Kinderarbeid. En wat moeten kinderen, die niet naar school kunnen?

kinderarbeid op de cacaoplantages

Volgens de normen van de Internationale Arbeids Organizatie (ILO) mogen kinderen tussen de vijf en elf alvast NIET werken; kinderen tussen de 12 en 14 MOGEN eventueel 14 uur licht werk doen per week; het maximum aantal uren klimt naar 43 per week voor kinderen tussen de 15 en 17. Dan zijn er nog de “ergste vormen van kinderarbeid” : gevaarlijke en gedwongen arbeid, die wordt AFGEKEURD voor kinderen van alle leeftijden.

PRENT 2: Wat voor werk deden de kinderen in het seizoen 2013/14?

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN INTERACTIEVE WEERGAVE OP SPIEGEL.DE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN INTERACTIEVE WEERGAVE OP SPIEGEL.DE

PRENT 3: Welke blessures lopen de werkende kinderen op?

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN INTERACTIEVE WEERGAVE OP SPIEGEL.DE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN INTERACTIEVE WEERGAVE OP SPIEGEL.DE

VOORMALIG CAMPAGNEBEELD OXFAM-WERELDWINKELS
VOORMALIG CAMPAGNEBEELD OXFAM-WERELDWINKELS VZW

Advertenties

13 gedachtes over “kinderarbeid stijgt op ritme van vraag chocolade-industrie – 2,1 miljoen kinderen telen cacao

 1. Pingback: de grote Unilever-lakmoesproef één jaar later | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 2. Pingback: ALDI gebruikt voortaan enkel nog duurzame en fairtradecacao voor hele huismerkgamma | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 3. Pingback: vrijheid/blijheid tot de laatste cacaoboer de laatste ALDI-deur achter zich dicht trekt? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 4. Pingback: rechtszaak ex-kindslaven resulteert mogelijk in embargo tegen Ivoorkust door Cargill en Nestlé | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 5. Pingback: fair trade nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat – 1 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 6. Pingback: fair trade nieuwsjes uit de Dorpsstraat – 3 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 7. Pingback: open brief: IKEA’s cacaoboeren begrijpen er nog de ballen van | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 8. Pingback: kruisigt negatief keurmerk bio en fairtrade of boer en bedrijf ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 9. Pingback: Tony’s Chocolonely komt naar Hasselt met eerste traceerbare fairtrade chocolade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

 10. Pingback: Sint mogelijk voor de rechter met zijn Fairtradechocolade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

 11. “Er is geen goede chocolade onder de vier euro per 100 gram (reep). Het kan niet,” beweert Chocoweb.nl
  Dit betekent natuurlijk niet dat chocolade van boven de 4€/ 100gr wel “goed” is …

 12. Pingback: “certificering kost teveel, is niet opschaalbaar noch effectief in bannen kinderarbeid, slavernij of ontbossing” dixit SAN | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

 13. Pingback: 50% aandeelhouderswaarde Callebaut gaat naar educatie en onderzoek ten faveure van kinderen en jongeren (in Afrika) | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s