ALDI gebruikt voortaan enkel nog duurzame en fairtradecacao voor hele huismerkgamma

ALDI Duitsland en ALDI US kondigden aan alle cacao voor hun hele huismerk-gamma aan chocolade, ijs, ontbijtgranen etc… voortaan ‘duurzaam te gaan inkopen’. Eind 2015 moet dat al in orde zijn bij onze oosterburen. Eind 2020 ook in de VS. De certificeerders Rainforest Alliance, UTZ-Certified én Fairtrade gaan daar mee op toekijken.

Vraag die zich nu stelt – waar dat alle cacao voortaan dus mét duurzaamheids-certificaten wordt ingekocht – is of de gewone ALDI-chocolade duurder wordt; of wordt de variant bio/fairtrade misschien goedkoper, want nóg grotere volumes, weet je wel?

Immers, in een antwoord aan deze blog liet ALDI een tijdje terug weten:

Wij betalen aan onze leveranciers met veel plezier de meerprijs voor bio en fair, maar zelf willen wij op deze producten geen boevengemiddelde marges nemen. Door onze optimale kostenstructuur kunnen wij met lagere marges dan de klassieke retailers werken. Dart verklaart meteen waarom wij de biofairtradechocolade voor 1,19 euro kunnen verkopen. Dat is inderdaad scherp in vergelijking met andere aanbieders van bio- en/of fairtradechocolade, maar nog altijd duurder dan onze eigen conventionele chocolade.

Daar moet ik dus eens over horen bij ALDI.
En ook over van waar nu precies de cacao en de suiker komt.

Deze week ben ik nl. een reep van de bewuste nieuwe bio/fairtradechocolade gaan kopen bij ALDI. Niet de fondant, die was uitverkocht, dus werd het de melk. Er staan geen producentenorganisaties aangegeven op de chocoladewikkel. Een gemis, dat de suggestie kan wekken dat ALDI producentengroepen tegen elkaar zou kunnen gaan uitspelen. Er is immers een groot overschot aan zowel fairtrade gecertificeerde suiker als cacao. De weg ligt dus in principe open voor een mooie duurzame, meerjaren-relatie tussen ALDI en enkele fairtradecoöperaties. Waarbij de cacao- en suikerboeren ook een gezicht zouden kunnen krijgen. Het zou de geloofwaardigheid en impact van dit toch wel belangrijke engagement nog versterken.

Verder was het een mooi vormgegeven reep, zonder de gebruikelijke blokjes, maar mét dominant een grote afbeelding van Afrika. De smaak was me te zoet. Donderdag zou de fondant terug binnen moeten zijn. Ik wil ‘m zeker proeven.

Al bij al is dit verdere engagement van ALDI goed nieuws voor wie geen kinderarbeid lust in haar chocolade.

Uit de nieuwste studie van de gespecialiseerde Tulane University – over de cacaoproductie in Ivoorkust van 2009 tot 2014 – blijkt dat de productie in Ivoorkust met meer dan 43 % groeide en het aantal kinderen dat werkt onder gevaarlijke omstandigheden met 46 % is gestegen.

Voorwaar, geen fraai rapport voor Mars en haar bevriende NGO’s, die schreeuwen dat de cacaoproductie omhoog moet, omwille van een zogenaamd dreigend chocoladetekort.

De certificeerders/keurmerken zeggen te garanderen, dat bij door hun gecontroleerde cacao geen illegale kinderarbeid gemoeid is.

Een van volgende dagen hopelijk dus meer nieuws van ALDI over mijn vragen. Ik stuur alvast weer een vragenlijst in. UPDATE: inmiddels volgde dit antwoord.

MIJN NIEUWE VRAGENLIJSTJE AAN ALDI BELGIE

MIJN NIEUWE VRAGENLIJSTJE AAN ALDI BELGIE

PURE BIO FT-CHOCOLADE ALDI

Advertenties

2 gedachtes over “ALDI gebruikt voortaan enkel nog duurzame en fairtradecacao voor hele huismerkgamma

  1. Pingback: vrijheid/blijheid tot de laatste cacaoboer de laatste ALDI-deur achter zich dicht trekt? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: ALDI antwoordt en bevestigt: geen producenten-organisaties op de fairtradechocoladewikkel | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s