rechtszaak ex-kindslaven resulteert mogelijk in embargo tegen Ivoorkust door Cargill en Nestlé

In 2001 zei de premier van Ivoorkust, Pascal Affi N’Guessan, dat – om kinderarbeid te stoppen – bedrijven tot tien keer meer moeten betalen aan de cacaoboeren. Vandaag wordt het land mogelijk bedreigd door een embargo vanuit de chocolade-industrie.

kinderarbeid

De amerikaanse overheid houdt een officiële landenlijst bij, met goederen waarbij zij redenen heeft om te geloven dat ze voortkomen uit kinderarbeid of gedwongen arbeid; en dus in strijd zijn met internationale normen. Het verdict voor Ivoorkust:

Ook Flanders Investement And Trade heeft een dergelijke MVO Risico Checker.

Maar deze kennis leidt niet tot politiek handelen en dus krijgen bedrijven de vrijheid om zich een sociaal imago te kopen. Op andermans kosten: die van de cacaoboer bijv.

Daarvoor schakelen grote bedrijven certificeerders als UTZ, Fairtrade en Rainforest Allicance in. Premiebetaling aan de boer is voor de keurmerksystemen een belangrijke determinant voor hun bestaansreden, al gaan ze er alledrie anders mee om.

Cargill steekt duurzaamheidstrompet af over zichzelf

Het Amerikaanse agro-industrieel concern Cargill is klant bij de drie certificeerders. Het opende in juni j.l. nog haar uitgebreide chocoladefabriek in Moeskroen.

“Premies voor boeren en cacaocertificering blijven een waardevolle katalysator om vooruitgang te boeken in de richting van een duurzame cacao-aanvoer,”

zegt Taco Terheijden, directeur Duurzaamheid, in Cargill’s laatste persbericht [PDF].

“We zijn er trots op deel uit te maken van dit proces en de positieve ontwikkelingen in de sector te zien.

Niet alleen profiteren de cacaoboeren en hun gemeenschappen van hogere inkomens en een betere gezondheid en onderwijs, tegelijkertijd kunnen fabrikanten, retailers en consumenten erop vertrouwen te weten waar hun cacao vandaan komt en hoe deze wordt geproduceerd.”

De cijfers, die hij erop plakt, krijg je morgen in een vervolgartikel.

waar Cargill over zwijgt

Het vers-van-de-pers-rapport door de Tulane University, over de enorme stijging van kinderarbeid in West-Afrika, krijgt geen aandacht in de perstekst.

Wat Terheijden helemaal verzwijgt, is dat Cargill, samen met Nestlé en ADM, mogelijk veroordeeld gaat worden voor het aanzetten tot slavenhandel.

(Nestlé, van haar kant, zegt tevreden te zijn met de publicatie van de Universiteit van Tulane en zegt dat het de bevindingen zal gebruiken om haar inspanningen te versterken, bij het elimineren van kinderarbeid.)

tussenstand rechtszaak ex-slaven vs. Cargill, Nestlé en ADM

Ik meldde in januari 2014 hoe drie ex-slaven uit Mali de duurzame cacao-kampioenen Nestlé en Cargill voor de rechtbank hebben gedaagd in California.

De rechtbank heeft in juni jongstlede, zo schreef confectionerynews.com, een verzoek om de rechtszaak af te blazen, afgewezen met twee stemmen tegen één.

‘dissidente’ rechter waarschuwt voor boycot

Volgens rechter Nelson hebben de verdachte bedrijven, gedreven om de kosten op alle mogelijke manieren te verminderen, de slavendrijvers aangemoedigd in hun handel.

Rechter Rawlinson is het niet eens met haar twee collega’s en stelt:

“Wanneer de ex-slaven de rechtszaak zouden winnen, dan is het voorspelbare economische gevolg dat er een embargo tegen Ivoorkust komt.”

eerlijke handel of handel in premies?

Naar die rechtszaak is het op officiële fairtradewebsites zoeken. Naar de woorden van Pascal Affi N’Guessan, voormalig premier van Ivoorkust, ook waar hij in 2001 een getal plakte op wat bedrijven moeten betalen aan de cacaoboeren: tien keer meer (zie BBC).

De keurmerken hebben deze discussie verlegd naar handel in premies en procenten.

Daarover morgen meer in het vervolgartikel over de premiehandel van Cargill en wat andere cacaogiganten besteden aan duurzame ontwikkeling.

chocodollars

Advertenties

6 gedachtes over “rechtszaak ex-kindslaven resulteert mogelijk in embargo tegen Ivoorkust door Cargill en Nestlé

 1. Hallo Els

  of de soep zo heet zal gegeten worden, valt af te wachten. Een dergelijke reactie zal in dat geval zeker volgen.

  Er bestaan reeds plannen om de bulkcacaoproductie geografisch voor een deel te verschuiven, weg van West-Afrika. Daarover schrijf ik later nog eens.

  CNN meldde eind juni: “Cocoa production in Ghana alone is down 22% from last year.” Ze zullen de productie in Ivoorkust nog niet zo snel kunnen missen – http://money.cnn.com/2015/06/23/investing/chocolate-cocoa-prices-go-up/

  Wat ik vooral erg interessant vind. Er is veel te doen over multinationals die binnen TTIP onze regeringen voor de rechter zouden kunnen dagen. Maar omgekeerd kan dus NU ook al. Daar hoor je zo weinig over.

  Het bekende chocolademerk Tony’s Chocolonely werd zelfs uitgevonden n.a.v. een rechtszaak – http://www.tonyschocolonely.com/over-ons/onze-geschiedenis/

  Vele groeten uit Houthalen
  Steven

 2. Pingback: Fairtrade: eerlijke handel of premiehandel? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 3. Pingback: fair trade nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat – 1 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 4. Pingback: fair trade nieuwsjes uit de Dorpsstraat – 3 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 5. Pingback: Nestlé kan twee Californische rechtszaken inzake slavernij niet ontlopen | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s