fair trade nieuwsjes uit de Dorpsstraat – 3

Nieuwsjes, gesprokkeld voor mijn verhaal tijdens groepsbezoeken in de wereldwinkel.

Dossier: Handel, maar dan eerlijk!

Handel blijft, volgens Oxfam-Wereldwinkels, de beste garantie op ontwikkeling voor landen in het zuiden.

We gaan ervan uit dat we in een vrije markt leven en handelen. “Toch is dit slechts schijn,” zegt Oxfam. In een mooi geïllustreerd nieuw dossier legt de organisatie uit hoe dit volgens haar komt en wat er aan gedaan moet worden.

Privé-recensie van een gewaardeerde Nederlandse journalist: “Brochure ziet er erg mooi uit. Tekst hier en daar voor mij wat te abstract en oncontroleerbaar.”

Toch verplichte kost, al was het maar om te weten waar Oxfam-Wereldwinkels inhoudelijk voor staat tegenwoordig.

DOWNLOAD PDF: Handel, maar dan eerlijk – opgelet, ik tel de downloads 😉

Petitie: Mars, Mondelez, Cargill en Nestle, betaal betere prijzen!

Het International Cocoa Initiative (ICI) noemt zichzelf de “leidende organisatie ter bevordering van de bescherming van kinderen in de cacaotelende gemeenschappen.” Met leden zoals Mars, Hershey, Mondelez, Cargill en Nestle hebben ze invloed én middelen.

Maar een recent rapport van de Tulane University toont aan dat het aantal kinderen die in de cacaosector in West-Afrika is toegenomen tot 2 miljoen kinderen, die betrokken zijn bij gevaarlijk werk.

De leden van ICI vermijden de belangrijkste oplossing: zorgen voor een eerlijke betaling van de boeren. Anders zal kinderarbeid niet verdwijnen.

TEKEN DE PETITIE: KLIK HIER – Verder op de blog: “kinderarbeid stijgt op vraag van industrie” en “rechtszaak ex-kindslaven leidt mogelijk tot embargo tegen Ivoorkust

:-)

🙂

Advertenties

2 gedachtes over “fair trade nieuwsjes uit de Dorpsstraat – 3

  1. Jammer dat het Oxfam-dossier het enkel over handel heeft, en niet over hoe de greep van de economische elite op democratische besluitvorming juist het bereiken van een eerlijke wereldhandel in de weg staat. Ik denk dat we eerst ons politiek systeem vanonderuit moeten veranderen, vooraleer onze overheden ‘die handel’ zullen reguleren…

  2. Hei Wim, je las ergens anders hier over ‘het basisinkomen’ en hoe beroemde en succesvolle zakenlui dit verdedigen.

    Roland Duchâtelet (De Tijd, 25 april 2015) over het basisinkomen: “Voor de werkgevers is er één ernstig probleem: de onderhandelingspositie van werknemers wordt plots véél sterker, want hun ‘loonkosten’ worden véél lager. Ik zie de vakbonden al overgelukkig in hun handen wrijven. Als ondernemer ben ik echter van mening dat het goed is dat werknemers van een ijzersterke sociale zekerheid genieten en dat zij zo veel mogelijk kunnen verdienen.”

    Misschien valt het met die greep nogal mee.Het is toch de politiek die de sociale onzekerheid of pak de manier van belastingen innen organiseert. Maar hiermee heb je uiteraard helemaal een punt, dat zonder politieke transformatie we nog lang naar eerlijkere handelsverdragen zullen kunnen fluiten. En dan blijft dit nieuwe dossier van Oxfam WW inderdaad vooral gewoon een sprookjesboek.

    Groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s