fair trade nieuwsjes uit de Dorpsstraat – 4

Nieuwsjes, gesprokkeld voor mijn verhaal tijdens groepsbezoeken in de wereldwinkel.

fairtradelogo doet chocolade lekkerder smaken

UPDATE – Chocolade met een fairtradelogo smaakt lekkerder en maakt dat mensen bereid zijn er meer voor te betalen. Lees de volledige persmededeling: Study finds fair trade logo boosts consumer’s willingness to pay.

Xinhua News Agency, het officiële persagentschap van de Volksrepubliek China, komt met een opmerkelijk bericht.

Producten met het Fairtradelabel maken dat potentiële kopers bereid zijn dieper in hun zakken te tasten, volgens een studie die afgelopen woensdag door de Universiteit van Bonn werd gepubliceerd.

In een experiment bleken de deelnemers bereid om een gemiddelde van 30 procent meer te betalen voor ethisch geproduceerde goederen dan voor conventionele producten.

De wetenschappers gaven twee chocolademonsters aan hun proefpersonen. Het stukje, waarvan gezegd werd dat het Fairtradechocolade was, kreeg significant betere cijfers van de deelnemers.

“Het was pure verbeelding want beide stukjes chocolade kwamen uit dezelfde reep, die werd gekocht bij een bekende discounter,” zei de auteur van de studie Laura Enax.

BRON: Presence of Fairtrade logo increases willingness to buy product: study – Lees ook op deze blog: “spotgoedkoop én lekker onmogelijke combinatie?” en “dure wijn is lekker omdat hij lekkerduur is

DE LEKKERSTE BLIJKT OOK NOG DE GOEDKOOPSTE ;-)

DE LEKKERSTE – DIE VAN OXFAM – BLIJKT OOK NOG DE GOEDKOOPSTE 😉

„Maak van fair Trade real Trade” – Dr. Auma Obama

Dr. Auma Obama is een halfzus van president Obama. Ze kreeg bij het bezoek van haar broer aan Kenia onlangs, wat meer bekendheid bij het grote publiek.

Vorig jaar in maart was ze te gast bij de Konrad-Adenauer-Stiftung in Duitsland. Daar gaf ze een lezing – in het Duits! – over o.m. haar kijk op fair trade.

Volgens Auma Obama is fair trade gebaseerd op goodwill, maar dit is volgens haar geen basis voor een duurzame economie.

Fair trade staat voor de uitdaging om te ontwikkelen van “fair Trade” naar “Real Trade”. Hiervoor moeten de “Westerse” partners het gevoel van afhankelijkheid, dat bij hun contractuele partners bestaat, keren. De distributiekanalen en handelspartners moeten op voet van gelijkheid opereren, zegt ze. Jonge mensen moeten een deel van de waardeketen worden.

Ze roept op om stil te staan bij de dromen van Afrikanen en Aziaten. Het Fairtradesysteem werkt volgens haar voor westerse bedrijven en consumenten, maar sluit niet noodzakelijkerwijs aan bij de behoeften, hoop en aspiraties van de zuidelijke fairtradepartners.

Het is niet voldoende, bijvoorbeeld, om een ​​minimumvergoeding te betalen. Omdat zelfs dat vaak niet genoeg is om van te leven.

BRON: „Machen Sie fair Trade zu real Trade“ – Lees ook op deze blog: “ethisch als metafoor voor duurzame armoede

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s