fair trade nieuwsjes uit de Dorpsstraat – 5

Nieuwsjes, gesprokkeld voor mijn verhaal tijdens groepsbezoeken in de wereldwinkel.

Nestlé viert 80-jarig bestaan KitKat met 100% duurzame cacao

In het VK en Ierland is KitKat al volledig gemaakt met fairtradecacao. Vanaf 2016 zal wereldwijd worden overgeschakeld op cacao, gecertificeerd door Fairtrade en UTZ. Dit past binnen de plannen van het Nestlé Cocoa Plan.

Mars, Hershey en Ferrero zeggen tegen 2020 100% gecertificeerde cacao te zullen gebruiken. Nestlé en Mondelēz hebben geen zulke beloften gemaakt. Nestlé gaat nu 150.000 ton zulke cacao aankopen. Dat is een derde van de 430.000 ton, die het nu aankoopt volgens cijfers van de Cacao Barometer 2015.

BRON: confectionerynews.com – Lees ook op de blog: “Nestlé en Google irriteren snoepindustrie met fairtrade youTube Break

nierfalen door uitdroging, sluipmoordenaar suikerrietkappers

Spijkerbroeken, shampoo, plastic tasjes en cakemix hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal suikerriet bevatten als grondstof. Daarover loopt er nu een tentoonstelling in de Melkweg in A’dam: Fuel For Change.

Suikerriet telen is echter slecht voor de gezondheid. Meer nog, volgens ontwikkelingsorganisatie Solidaridad stierven het afgelopen decennium zeker 20.000 suikerrietkappers in Centraal-Amerika aan nierkwalen, ten gevolge van het harde labeur.

Voor 200 tot 250 dollar per maand maken de kappers 6-dagen weken in temperaturen van +35. De afgelopen tien jaar is in de regio de gemiddelde temperatuur met 1 tot 1,5° C toegenomen. De werknemers drinken veel te weinig water tijdens de arbeid, omdat ze bang zijn minder productie te maken.

Solidaridad beweert dat suikerrietkappers iedere werkdag evenveel energie verbruiken als tijdens het lopen van een halve marathon. Om het werk aan te kunnen, drinken de mannen ongezonde energiedrankjes die nierfalen veroorzaken.

De organisatie wil dat de bekende suikerverwerkende bedrijven als Coke, Pepsi, Mars, Mondelēz en Nestlé hier tegen gaan optreden. Volgens haar is het realistisch dat dit probleem binnen 10 jaar tot het verleden behoort.

Dat zou een opsteker/easy win kunnen zijn voor die merken, die voor hun chocolade proberen de cacaoproductie te verduurzamen, wat in de praktijk erg lastig blijkt te zijn.

BRON: confectionerynews.com – LEES MEER: http://suikerriet-solidaridad.nl/

IN CHICHIGALPA (NICARAGUA) LIJDT 70% VAN DE MANNEN AAN CHRONISCH NIERFALEN EN NEMEN JONGEREN OP STEEDS JONGERE LEEFTIJD HET WERK VAN HUN VADER OVER OM VOOR INKOMSTEN TE ZORGEN. DE ZIEKTE MANIFESTEERT ZICH HIERDOOR NU AL BIJ TWINTIGERS EN DE NU AL KORTE LEVENSVERWACHING VAN 48 JAAR ZAL NOG VERDER DALEN ALS ER NIETS GEBEURT.

IN CHICHIGALPA (NICARAGUA) LIJDT 70% VAN DE MANNEN AAN CHRONISCH NIERFALEN EN NEMEN JONGEREN OP STEEDS JONGERE LEEFTIJD HET WERK VAN HUN VADER OVER OM VOOR INKOMSTEN TE ZORGEN. DE ZIEKTE MANIFESTEERT ZICH HIERDOOR NU AL BIJ TWINTIGERS EN DE NU AL KORTE LEVENSVERWACHING VAN 48 JAAR ZAL NOG VERDER DALEN ALS ER NIETS GEBEURT. (FOTO SOLIDARIDAD)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s