fair trade nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat – 6 : ALDI ♥ Mama Natuur, Unilever ♥ mensenrechten

Nieuwsjes, gesprokkeld voor mijn verhaal tijdens groepsbezoeken in de wereldwinkel.

Unilever legt hoge mensenrechtenstandaard op aan concullega’s

Het mensenrechtenrapport van Unilever (verschenen 30/06/2015) maakt dat andere multinationals hoge standaarden te volgen krijgen. Het toont ook het harde werk dat nodig is om voortgang te maken op het vlak van mensenrechten. Zo analyseert Ethicalcorp.com. “Unilever opens a can of worms on corporate human rights reporting,” meent Rachel Wilshaw, Oxfam’s Ethical Trade Manager.

Unilever gebruikte het ‘Guiding Principles Reporting Framework’ (UNGP) over mensenrechten, van de Verenigde Naties, om het rapport te maken. Het zegt dat het nu een passend moment is, om de discussie over de mensenrechten aan te gaan. Dit in het licht van de Klimaatsconferentie in Parijs. Daar zal het o.m. gaan over de te verwachten gevolgen van klimaatverandering op de armste gemeenschappen in de wereld. Iets wat Unilever na aan het hart lijkt te liggen.

Terwijl Unilever een “early adopter” is van het UNGP Framework zijn andere bedrijven klaar om te volgen: Zwitserse voedingsgroep Nestlé, telecomgigant Ericsson, de Amerikaanse mijnbouwgroep Newmount, Zweedse modeketen H&M en de Nederlandse bank ABN-Amro zeggen allen te werken aan rapportage en de auteurs van de richtsnoeren verwachten dat vele anderen zullen volgen.

BRON: Unilever human rights report 2015 review: The first lever (inloggen vereist, maar dat loont de moeite!) – Lees ook op deze blog: “Ben & Jerry’s als een megafoon voor de stem van het volk

ook ALDI Nederland kiest nu voor fairtrade en bio

FairTradeGemeente Culemborg laat weten dat ALDI nu ook fairtradebananen verkoopt van “Mama Natuur“, het merk voor biologisch dat Aldi voert. Dat assortiment breidt sterk uit.

De afdeling inkoop van het hoofdkantoor kon niet uitweiden over een verdere uitbreiding van het fairtrade-assortiment. “Maar zo te zien gaat dat stilletjes, waarmee Aldi in aanmerking kan komen voor het logo Fairtrade-gemeente Culemborg,” meldt de Culemborgse Courant.

BRON: Aldi kiest voor fairtrade en biologisch – Lees ook op deze blog “Aldi maakt biologisch en fair betaalbaar

NOOT: een aanvulling bij “geen producenten-organisaties op wikkel biofairtrade-chocolade ALDI“: ook Oxfam kiest dit niet te doen, bij haar nieuwe lijn biochocolades.

En mijn beloofde artikel over ALDI’s bio- en fairtradebeleid staat er echt aan te komen.

http://oxfamblogs.org/fp2p/unilever-opens-a-can-of-worms-on-corporate-human-rights-reporting/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s