“De vrije markt bestaat niet” – pleit Grete Remen voor thuismarkteconomie of eerlijke handel?

Grete Remen (Vlaams volksvertegenwoordiger voor NV-A) lijkt zich aangetrokken te voelen tot de ideeën van de anders-globalisten. Ze schrijft zopas op haar website :

“Wat we de laatste tijd meemaken op de zogezegde vrije markt, lijkt een baksteen te leggen op de maag van iedere maatschappij. Vandaag zijn het de boeren, morgen de meubelsector, overmorgen de taxisector… Overal heerst een survival of the fittest (of beter the cheapist).”

“De goedkope prijs primeert, eerder dan de eigenheid en duurzaamheid van diensten en producten.”

“Tegenwoordig wordt alles toegelaten onder de noemer ‘vrije markt’. Afspraken worden op internationaal niveau afgesproken en markten worden verdeeld onder de grote spelers. Een vrije markt zonder grenzen leidt tot ondoorzichtigheid en dubieuze praktijken die amper te controleren zijn. En dergelijke ontransparantie werkt oneerlijke concurrentie in de hand.”

Het als liberaal bestempelde NV-A neemt bij monde van Grete Remen een ferm standpunt in:

We pleiten voor een economisch model waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid draagt en zijn speelruimte respecteert. Multinationals hoeven niet door te dringen tot de consumentenmarkt en de hele keten van de wereldeconomie beheersen. Dit geeft een te grote machtsvacuüm waarmee niemand gebaad is. We moeten onze markt indelen in gelijke, transparante delen, gecontroleerd door de overheid. Dit zal echt bijdragen tot een “vrije” markt.

eerlijke handel

In 2003 alweer schreef Dirk Verhofstadt (broer vàn) – als reactie op de anders-globalisten, die “liberalisme” schandvlekten als “egoïsme” – het boek “Het menselijk liberalisme“. “Liberalisme staat voor een bepaalde vorm van kapitalisme, waarbij vrijheid en spelregels elkaar in evenwicht houden,” stelde hij. De anders-globalisten riep hij toe dat de wereld niet teveel maar te weinig liberalisme kent. Eerlijke handel zonder protectionisme van Europa en Amerika bijvoorbeeld zou voor de ontwikkelingslanden meer betekenen dan alle ontwikkelingshulp samen.

In een open brief aan de antiglobalisten, welke verscheen in tal van Europese kranten, stelde Dirk zijn broer – toenmalig premier van België, Guy Verhofstadt – zich de vraag wat er ineens zo verschrikkelijk mis was met globalisering. “Tot voor kort,” zo schreef hij, “waren de progressieve intellectuelen het over eens dat de wereldwijde markt een zegen is voor de wereld, dat het welvaart zal brengen voor iedereen.” Die brief is bewaard gebleven op de website politics.be in het “Dossier: Antiglobalisme“.

thuismarkteconomie

Dat dossier rondt af met een stevige sneer naar de anti-/anders-gloablisten.

Opvallend aan deze beweging, is dat er steeds een zweem naïviteit over hangt, een wereldvreemdheid. De vage oplossingen die worden aangeboden zijn in vele gevallen amper haalbaar. Een thuismarkteconomie is bijvoorbeeld een mooi idee, maar binnen de korste keren is er een boer die denkt “Hier in China hebben we rijst genoeg. Als ik nu eens mijn oogst exporteer naar Europa?”. En dan is de bal weer aan het rollen natuurlijk. In vele gevallen lijkt het of er amper is door gedacht over bepaalde thema’s. Maar dromen, daar kunnen we uiteraard niets tegen hebben.

anders-liberalisme / globalisme

Net zomin de ene anders-globalist de andere was, lijkt dat zo met liberalen.

NV-A pleit, bij monde van Remen, voor een vorm van thuismarkteconomie: een economisch model waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid draagt en zijn speelruimte respecteert. Multinationals hoeven niet door te dringen tot de consumentenmarkt en de hele keten van de wereldeconomie beheersen. Dit geeft volgens hen een te groot machtsvacuüm, waarmee niemand goed mee is. De consument kan volgens NV-A verzorgd en beleverd worden “door lokale vertrouwde spelers, die tevens ook lokaal gecontroleerd worden door deze overheden“.

De vlaams-nationale, liberale – en veruit grootste in Vlaanderen – partij wil namelijk de markt indelen in gelijke, transparante delen, gecontroleerd door de overheid. Dit zal volgens de perstekst van Grete Remen echt bijdragen tot een “vrije” markt.

nieuwe allianties in de maakt?

Dat klinkt allemaal erg naar waar sommige anders-/anti-globalisten in België voor pleitten, begin deze eeuw. Die beweging is uitgedoofd. Zou het ook zo vergaan met dit idee van NV-A? Of zit er mogelijk toch een nieuwe alliantie in? Met Oxfam, bijvoorbeeld.

In een nieuwe blogpost onder de titel “Tariefescalatie verhindert ontwikkeling van de koffiesector in het Zuiden” zegt de organisatie dat “tariefescalatie op koffie de Europese koffiebranders beschermt“. Dit in het nadeel van potentiële kofferbranders in Afrika. Vermoedelijk wordt met die Europese koffiebranders niet meteen Maes-koffie uit Hasselt of Miko-koffie uit Turnhout bedoeld.

Wat er ook mogen van komen. Dit is toch nog een doordenker. In zijn boek “Biosphere Politics” (1991) voorspelde Jeremy Rifkin het einde van de natiestaat en de multinational. Inmiddels is hij adviseur voor de Provincie Limburg. Bij zijn laatste bezoek aan Limburg was hij ontgoocheld in wat er met zijn adviezen was gedaan.

UNIZO (De Unie van Zelfstandige Ondernemers) organiseerde eind 2010 mee aan een Europese KMO-top, onder het motto ‘How green makes money’. Rifkin sprak daar ook en hij had het over iets wat Remen beschrijft. Volgens de economist, ook adviseur bij de Europese Commissie, wordt de Europese Unie in de toekomst, in tegenstelling tot de U.S, meer dan ooit een economie steunend op kleine en middelgrote ondernemingen. Bijgevolg moet de Unie haar aanpak, beleid en regelgeving daarop consequenter aanpassen.

Ik heb het hier gedocumenteerd. Komt er geen alliantie tussen NV-A en Oxfam, dan lijkt het minste wat Remen als Limburgse mag doen, Rifkin eens te contacteren en opnieuw te beluisteren.

grete-remen

Advertenties

2 gedachtes over ““De vrije markt bestaat niet” – pleit Grete Remen voor thuismarkteconomie of eerlijke handel?

  1. Pingback: oneerlijke handelspraktijken door concentratie in de retailsector moeilijk aan te tonen | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Week van de Fair Trade in Hasselt: de wereldwinkel als zweeppartij op de markt van vraag en aanbod. | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s