Karel Van Eetvelt verzoend met eerlijke handel


De Franse coöperatieve vennootschap Ethiquable maakte dit jaar een omzetgroei van 27%. Ook de Belgische deeltak boert goed.

Bij ontwikkelingsorganisatie Trias kun je nu voor slechts 33 euro een mand fairtrade-producten van Ethiquable bestellen. Koffie, chocolade, vruchtensap, quinoa en thee uit Ecuador. Het gaat om een eindejaarsactie van de NGO – die zich net als Ethiquable – inzet voor de ondernemers in het Zuiden. Van elke mand gaat 10 euro naar hulp voor ondernemers.

Ook Trias heeft de wind in de zeilen. Minister De Croo (bevoegd voor ontwikkelings-samenwerking) kondigde begin september aan – in een een debat met Trias-directeur Lode Delbare in De Vrije Markt op de VRT – dat Trias meer middelen zal krijgen. Enkel economische groei kan mensen structureel uit de armoede halen, was zijn redenering.

Trias is de ontwikkelingsorganisatie van o.m. Landelijke Gilden en Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Karel van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van deze laatste, liet in mei 2008 nog een persmededeling de wereld insturen, die besloot met:

“UNIZO en Voka ontvangen ook een groeiend aantal klachten van ondernemers over oneerlijke concurrentie. Onder meer de kleine koffiebranders en leveranciers van voedingsmiddelen, die een beleid voor duurzame ontwikkeling voeren, verliezen leveringscontracten bij gemeenten en openbare besturen contracten omdat ze moeten opboksen tegen de Oxfam Wereldwinkels.”

Dat laatste was er nogal met de haren bij getrokken, maar dat Unizo en Voka – die samen de mededeling ondertekenden – geprikkeld waren, was dan wel weer normaal. De campagne FairTradeGemeente kwam in die tijd op kruissnelheid en overmoedig geworden, wilden enkele NGO’s een wetsvoorstel laten stemmen, die het begrip ‘eerlijke handel’ zou inkapselen in een wet. Op die manier moest het dan – binnen diezelfde logica – ook ingeschreven worden als uitsluitend criterium bij openbare aanbestedingen.

Kijk, dit is nu een voorbeeld van hoe de regelneverij van de politiek natuurlijke groei kan fnuiken. Het uiteindelijke doel, met name “maatschappelijk verantwoord ondernemen” meer ingang doen vinden in de samenleving, zal op deze manier niet worden bereikt,

liet Van Eetvelt toen begin 2008 al van zich horen, op zijn blog.

Voor mij staat maatschappelijk verantwoord ondernemen haaks op al die regels. Een kmo-ondernemer die geen respect heeft voor het milieu, zijn werknemers, de buurt waarin hij onderneemt; die houdt het niet lang vol. Dat is nu zo en dat was zo voor er sprake was van CSR, MVO en alle certificaten er rond,

voegde hij op de blog er later nog aan toe.

Dat wetsvoorstel is ondertussen begraven en vergeten en Karel lijkt verzoend met fair trade. Hij lacht ons nu vriendelijk toe op de webwinkel van TRIAS. Ga er eens kijken.

Advertenties

3 gedachtes over “Karel Van Eetvelt verzoend met eerlijke handel

  1. Pingback: Fairtrade Duitsland en LIDL doen aan partnerruil – veel gestelde maar onbeantwoorde vragen #1 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s