Fairtrade Duitsland en LIDL doen aan partnerruil – veel gestelde maar onbeantwoorde vragen #1

Ik stelde afgelopen maanden drie vragen, waarop geen antwoord kwam.
Een vraag aan IKEA België, een vraag aan Co-op (UK) en een email aan Fairtrade Deutschland. Vandaag – in aanloop naar de Belgische Week van de Fair Trade – iets over die laatste vraag en de wonderbaarlijke verDW/SCHijning van een suikerpartner.

1. Fairtrade Deutschland

In Duitsland loopt de Faire Woche naar haar einde. Het faire keurmerk en haar faire vriend LIDL wisselden suikerpartners tegen elkaar uit, dat het een lieve lust was.

De faire certificeerder zegt werk te gaan maken van meer transparantie in de handel. Geef je op deze website de productcode in van LIDL’s pure Fairglobe-chocolade, dan krijg je informatie over de leveranciers van de faire ingrediënten. Maar transparantie prediken én transparantie toepassen, kan je over de kop groeien.

Ik stelde op 02/09/2015 – met herinnering gestuurd op 09/09 – onderstaande vraag:

[…] op uw website was ik enkele weken geleden op zoek naar producten van Lidl, die ook beschikbaar zijn in België. Ik maakte een screenshot van de Fairglobe Bitter-Schokolade.

Vandaag wilde ik op zoek gaan naar informatie over Lidl’s suikerpartner ‘Asocace’. Maar daarvan is elk spoor verdwenen op
http://www.fairtrade-code.de/transfair/mod_produkte_produkt/kategorie/produkte/produkt/dt_p_schokolade_lidl_fairglobe_bitter/lang/de/index.html

Hoe komt dat? Gebruikt Lidl een nieuwe (goedkopere) partner? Of maakt het gebruik van mass balance-suiker?

de wonderbaarlijke verDWijning van een suikerpartner

Onderstaande screenshots ter vergelijking d.d. ma 18/08/2015 en woe 02/09/2015.

De fairtradesuiker uit Paraguay werd ingewisseld voor een andere, maar welke?


Ondertussen is de website aangepast. De suiker komt nu uit Swaziland.

WOENSDAG 23 SEPTEMBER 2015

WOENSDAG 23 SEPTEMBER 2015

Dat hierover geen antwoord met uitleg komt is jammer, maar tekenend.

de wonderbaarlijke verSCHijning van een suikerpartner

Het zit zo: voor Swaziland vertegenwoordigt de suikerindustrie 96 % van hun totale uitvoer naar de EU, goed voor 12 % tot 20 % van hun BBP. Door de nieuwe suikerpolitiek van de EU ontstond het gevaar dat het land € 339 aan invoerrechten zou moeten gaan betalen op een gemiddelde marktprijs van ongeveer € 567 per ton suiker. Die nieuwe EU-regeling zou verder ook leiden tot een 4,2 procent stijging van de EU-productie van bietsuiker, terwijl de invoer van suiker naar schatting zou dalen met 42,6 procent. De schrik sloeg Swaziland op de benen. Het stond op deze manier onder enorme druk om een EPA-overeenkomst te ondertekenen met Europa [lees deze PDF].

Swaziland ondertekende de afgedwongen overeenkomst en stelde zo haar preferentiële markttoegang (= geen importtaks) tot Europa veilig. Men verwacht dat de suiker-export vanuit Swaziland naar de EU de komende jaren gevoelig zal toenemen [lees deze PDF].

partnerruil: adiós Asocace, hello Mavalela One Farmers

Meteen zal het je ook duidelijk zijn, waarom het toe te juichen is dat Oxfam-Wereldwinkels eindelijk weer het geweer aan de juiste schouder legt en ten strijde trekt tegen iedere vorm van subsidiëring, tarifering en andere handelsbarrières.

Want LIDL speelt het spel volgens de EU- én Max Havelaar-regels; daar valt écht niets op af te dingen. Maar in haar zoektocht naar de goedkoopst mogelijke grondstoffen voor haar fairtradechocolade doet het probleemloos aan partnerrruil: dag met het handje tegen ‘Asocace’ uit Paraguay (zij moeten die hoger genoemde invoerrechten namelijk wél betalen…), welkom Mavalela One Farmers uit Swaziland.

Faire Woche in Duitsland: “Fairer Handel schafft Transparenz

Zeg nu, dat was toch niet moeilijk om mij even te vertellen? Zeker nu Fairtrade Deutschland op haar website schrijft dat het de komende drie jaar gaat werken… onder het devies “Fair Trade zorgt voor transparantie“…

Letterlijk staat daar geschreven:

We gaan focussen op een fundamenteel beginsel van fair trade: waarom is transparantie in de wereldwijde supply chains van essentieel belang en hoe wordt het concreet nageleefd?

P.U.K.E.

PS ALDI heeft geen fairtradechocolade in zijn Duitse assortiment. In België is die er wel, maar we hebben het raden naar de cacao- en suikerproducenten. Vraag niet waarom.

PPS Eerder deze week had ik het kort over een parlementair initiatief in België, waarmee Max Havelaar in 2011 hoopte te bekomen dat haar keurmerk (en dus manier van werken) wettelijk beschermd zou worden. Stel u voor. Stel u voor. Stel u voor.

Advertenties

3 gedachtes over “Fairtrade Duitsland en LIDL doen aan partnerruil – veel gestelde maar onbeantwoorde vragen #1

  1. Pingback: Gisteren begon Week-van-de-Vaandelvlucht.NL – zijn Tony’s en Volkswagen eenzelfde verhaal? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Over hoe discounters tot hun Fairtradeprijzen komen < Siegfried Bracke waarschuwt | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

  3. Pingback: @fairtrade-deutschland: ich habe eine neue frage über Lidl Fairglobe Bitter-Schokolade | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s