Retaildetail.be meldt groepsklacht tegen Nestlé, Mars en Hershey’s wegens kinderarbeid

Opvallend: de rechter in de VS gaat achter de FIFA aan, achter Volkswagen en – zoals ik je hier al eerder meldde – ook achter chocoladegiganten. Waar is en blijft Europa? Wat is en blijft er van het sprookje “maatschappelijk verantwoord ondernemen“?

onderstaande werd overgenomen van retaildetail.be d.d. 01/10/2015

Chocoladeproducenten Nestlé, Mars en Hershey’s hebben in de Verenigde Staten een klacht aan hun broek wegens kinderarbeid op cacaoplantages. Alleen al in Ivoorkust en Ghana zouden 1,5 miljoen kinderen in de plantages werken.

Drie ‘class actions’ in Californië

De producenten van merken als Kit Kat, M&M’s, MilkyWay, Reese’s en Butterfinger zijn in drie ‘class actions’ (groepsaanklachten) gedagvaard voor een rechtbank in Californië.

Volgens advocatenkantoor Hagens Berman zouden de drie voedingsreuzen de Californische wet hebben overtreden door niet te melden dat hun leveranciers in Ivoorkust kinderen tewerkstellen: “De consumenten die ons gecontacteerd hebben, zijn geschokt dat de chocolade die ze kopen een duistere en bittere bijsmaak heeft.”

Het kantoor verwijst onder meer naar een rapport van de internationale ngo Labor Rights Forum, dat stelt dat er alleen al in de plantages in Ivoorkust en Ghana circa 1,5 à 2 miljoen kinderen aan de slag zijn: dat is bijna een vijfde meer dan vijf jaar eerder.

“Wij zijn een stuk van de oplossing”

In een eerste reactie benadrukken de betrokken bedrijven dat kinderarbeid “onaanvaardbaar en verwerpelijk” is en dat ze er dan ook alles aan doen om het probleem aan te pakken. Wel wijzen ze er meteen op dat het probleem bijzonder complex is en onlosmakelijk verbonden is met economische, politieke en sociale uitdagingen ter plaatse, waarvan armoede en hongersnood er slechts twee zijn.

Zowel Nestlé als Mars en Hershey’s investeren naar eigen zeggen honderden miljoenen om de leefomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren zodat de kinderen naar school kunnen in plaats van te moeten werken op de plantages. De drie werken ook met lokale en internationale organisaties samen om tegen 2020 nog enkel 100% gecertificeerde cacao in te kopen.

“Het probleem kan gewoon niet worden opgelost met rechtszaken zoals die in Californië”, klinkt het: “Wij zijn integendeel een stuk van de oplossing.”

chocolate-sales-shakeup

Advertenties

2 gedachtes over “Retaildetail.be meldt groepsklacht tegen Nestlé, Mars en Hershey’s wegens kinderarbeid

  1. Pingback: Wordt vervolgd: de systeem-retailer | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Nestlé kan twee Californische rechtszaken inzake slavernij niet ontlopen | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s