Max Havelaar als satelliet van Mars – Fairtrade chocogigant houdt niet van rietsuikerboeren

Het bekendste fairtradekeurmerk blijft zwaar van haar oren maken, over de nieuwe suikerpolitiek van de EU t.a.v. de rietsuikerproducerende landen. Ondertussen levert het maatwerk voor de lobbyisten achter deze politiek: de snoepindustrie.

Real partnership is what good trade relations should be about. It costs nothing to admit that our trading histories have been unequal, sometimes shockingly so.

Dat schrijft Michael Gidney, CEO van de Fairtrade Foundation (de Britse collega van Lily Deforce van ‘onze’ Max Havelaar, tegenwoordig Fairtrade Belgium).

Hij richt deze woorden aan David Cameron, die zopas op bezoek was in Jamaïca, de ex-suikerkolonie van het Britse rijk.

Sinds maandag verkoopt MARS zijn repen met Fairtrade-gecertificeerde cacao in het Verenigd Koninkrijk. In het persartikel dat hierrond werd uitgestuurd, uiteraard geen woord over hoe MARS – volgens The Guardian – agressief lobbyde bij de EU, voor een aanpassing van haar suikerpolitiek, waardoor de rietsuikerboeren in het Zuiden in de armoede worden gestort. Of hoe die MARSrepen wel fairtradecacao bevatten, maar géén fairtradesuiker. Desondanks prijkt er wél een nieuw fairtradelabel op de wikkel.

En verder in het persbericht weer het mantra van hoe boeren moeten geholpen worden met meer cacao te produceren. De absolute strijdpunten van fair trade [ betere prijzen en onderhandelingsmacht voor de cacaoboer(in) ] blijken geen issue.

Ik legde je dat hier al eerder uitgebreid uit, maar het mag nog eens gezegd, met de Week van de Fair Trade die vandaag begint: “Mars berooft rietsuikerboeren van inkomen, maar gunt cacaoboer faire bonus van 0,002 dollarcent“.

Volgens CNN, februari 2014:

“In 1980 the international cocoa price was $3,750 a tonne — equivalent to $10,000 a tonne in 2013. Nowadays it is considered high at roughly $2,800 a tonne.”

Cacaoboeren moeten in de logica van chocolademakers dus steeds meer produceren voor steeds minder loon. 3000 euro voor een ton cacao – zo bevestigden me diverse bronnen – geldt volgens westerse chocoladehandelaars momenteel als een goede prijs. De koopkracht van een Belg mag dan al jarenlang nauwelijks vooruitgegaan zijn, de cacaoboer viel in 35 jaar tijd terug tot hooguit een derde van zijn inkomsten in 1980.

Snoepers krijgen ondertussen echter steeds minder waar voor hun geld, als ze bijv. een MARS-reep kopen. De repen worden steeds kleiner, maar de prijs blijft dezelfde. Dit onder het mom van gezondheidsbeleid. Oxfam-Wereldwinkels stuurde gisteren een persbericht uit met als titel: “Zogezegd chocoladetekort helpt bedrijven om consument meer te laten betalen“. Deze bewering heb ik nog niet kunnen natrekken met bewijzen vanop het internet. Het lijkt niet ondenkbeeldig.

Hieronder geef ik mijn eerdere artikel, over de aanval van MARS op de rietsuikerboer, nog eens integraal. Het zou Gidney sieren toe te geven dat zijn partnerschap met MARS, dat van een kolonie dan wel een satelliet is, met de almachtige chocoladegigant.

http://www.foodbev.com/news/mars-chocolate-makes-first-mars-bars-featuring-fairtrade-certified-cocoa/

NIEUWE VERPAKKING REPEN MARS IN HET VERENIGD KONINKRIJK

Mars berooft rietsuikerboeren van inkomen; gunt cacaoboer faire bonus van 0,002 dollarcent

maandag, 23 februari 2015

Suiker geldt als de grondstof zonder vrienden. Geen snoepmerk dat er zich graag openlijk mee associeert.

Maar suiker maakt wel vriendschappen. Zij het ongewone. In The Guardian zaterdag:

“No brand wants to headline its presence in their product,” Gidney says. “Chocolate manufacturers will highlight Fairtrade cocoa, but never sugar.”

Michael Gidney is CEO van keurmerkorganisatie Fairtrade UK.

(no) sugar daddy love

WEER EEN NIEUW FAIRTRADELABEL

WEER EEN NIEUW FAIRTRADELABEL

De Mars-repen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gaan vanaf september gemaakt worden met 100% fairtradecacao. Het bedrijf gaat vanaf 2016 jaarlijks twee miljoen US$ aan fairtradepremies betalen (i.e. 1.3 miljoen Britse pond). Het mag in ruil daarvoor het nieuwe fairtradekeurmerk op de wikkels afdrukken.

chocoladebedrijven steeds meer duurzaam?

Op haar website beschreef Oxfam Fair Trade mei 2009 “hoe chocoladebedrijven steeds duurzamer werden“. Men leest er heden-ten-dage de kaarten voorzeker anders. Vredeseilanden bouwde haar voorjaarscampagne rond de goede werken van Mars. En Fairtrade UK stuurde mét Mars vrijdag 21 februari – één dag voor de suikerstory in The Guardian – dit triomferend persbericht uit.

Mars houdt (spaarzaam) van arme (cacao)boeren

Als chocoladeverkoper is Mars – met een netto verkoopresultaat van 18,5 miljard US$ – de grootste van de wereld. Sinds deze week is het ook de eerlijkste. Of “op weg naar“, zoals Tony’s dat nog slimmer zou verpakken. Want fairtradesuiker, die moet Mars niet.

Mars houdt niet van rietsuikerboeren

Afgelopen zaterdag noemde The Guardian Mars als één van de drie grote lobbyisten, die Europa ervan overtuigden om hun suikerbeleid aan te passen. Europese bietsuiker mag voortaan weer – flink gesubsidieerd door de EU – de wereldmarkt verzieken.

Die suikerhervorming gaat volgens de Engelse overheid 6,5 miljoen mensen in de ACP-landen in de armoede storten. Zij betalen de prijs voor goedkope suiker voor de industrie. Men voorspelt een prijsdaling van meer dan 20%. Wellicht niet dat je reep Mars hiermee goedkoper zal worden. Fairtradekeurmerk of niet.

Mars rekent zich rijk aan fairtrade

Mars’ calorierijke snackreep weegt 51 gram en bestaat voor 33 gram uit suiker.
Aan het slopen van de suikerprijs is haar dan ook veel gelegen, uiteraard.
Hoeveel procent cacao in de reep verwerkt zit, vind ik nergens terug.

In zijn fabriek in Berkshire* rollen er jaarlijks ca. 1 miljard Marsrepen van de band.
Ze kosten op de Britse eilanden zo’n 50 pence per stuk. Ongeveer 0.77 U.S. dollar.
1.3 miljoen pond premie verdeeld over 1 miljard repen maakt 0,13 pence per reep.
Twee miljoen $ premie verdeeld over 1 miljard repen maakt 0,002 dollarcent per reep.

MARS maakt per reep een brutto winst van 1 pence**. Dat is 0.0155 US$ per reep.
Maar het gaat Mars eigenlijk niet over de prijs van cacao, natuurlijk …

En bij nader inzien ook niet om de vriendschap met dat gekke fairtradekeurmerk.
Al staat het nieuwe cacaolabel binnenkort toch maar mooi mee vanop de verpakking zgn. eerlijke(re) MARS suikerbommen te slijten aan de duurzaamheidsminnende consument.

* En ook nog eens jaarlijks 12 miljard Maltersers. Sinds 2012 ook Fairtrade.
** Nestlé zou 0.5 pence brutto winst maken per KitKat.

5 gedachtes over “Max Havelaar als satelliet van Mars – Fairtrade chocogigant houdt niet van rietsuikerboeren

  1. Pingback: over fairtrade obesitas en sjoklatte muizekeutelkes | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: kruisigt negatief keurmerk bio en fairtrade of boer en bedrijf ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: gratuite beschuldigingen en spijkers met koppen samen in de afslag vandaag | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

  4. Pingback: Fairtrade herverpakt tot Fairly Traded – the End of Fairtrade, As We Knew It? | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

  5. Pingback: chocolademakers rest nog enkel 40 jaar om de koffers te vullen | recepten en nieuwsjes vanuit Dorpsstraat 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s