hollands pensioenfonds wil af van kinderarbeid in de cacaosector; Grete Remen van oligopolies

Onze politici – de europees verkozenen veelal voorop – houden de kaken stijf op mekaar in het TTIP-dossier. Gelukkig doet de markt nog voor even haar goede werk.

Pensioenfonds ABP wil kinderarbeid volledig uitbannen in alle bedrijven in de cacaosector, waarin het belegt. Dit voornemen maakt deel uit van zeer vergaand nieuw beleggingsbeleid, onder de titel Visie2020.

Het betekent dat er een dialoog wordt aangegaan met bedrijven, om tot duurzame verbeteringen te komen. Zo’n voorbeeld is dus de cacaosector. De druk vanuit ABP op Shell, om te stoppen met boringen op de Noordpool, zou zo al van invloed zijn geweest.

Onze pensioenfondsen investeren kapitaal in private-equityfondsen. We willen nl. een vet pensioen, zo vroeg mogelijk en met steeds kortere werkweken op de teller.

Zorgelijk is daarbij wel het feit dat deze fondsen versnelt zorgen voor het ontstaan van oligopolies. En oligopolies zijn uiteindelijk slecht voor de maatschappij. De Limburgse NV-A politica Grete Remen schreef hierover zopas in een persbericht:

“[…] er is al lang geen sprake meer van een eerlijke en vrije markt. Het monopolie van grote spelers staat vrije concurrentie in de weg, omdat zij over een veel machtigere marktpositie beschikken. Uit een studie van de Europese commissie van 2014 blijkt bovendien dat ons mededingingsbeleid onvoldoende de oneerlijke handelspraktijken kan voorkomen en aanpakken.

Grete Remen beseft dat de bescherming van de consumenten belangrijk is. Maar de marktwerking is niet gediend met productie aan verlies of verwaarloosde winstmarges. Dat is immers nefast voor de rendabiliteit, de innovatie en de investeringen. Maar op lange termijn is het ook nefast voor de consument en voor de overheidsinkomsten.”

Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ABP, zegt op p-plus.nl:

“Het ABP kiest voor een duurzamer beleggingsbeleid omdat een groot deel van de eigen 2,8 mln deelnemers daar waarde aan hecht. In een onderzoek zei de helft van de deelnemers dat hun fonds duurzamer moet beleggen.”

“ABP is ervan overtuigd dat ondernemingen die in hun bedrijfsvoering boven-gemiddelde aandacht besteden aan verantwoord ondernemen en de transitie naar een duurzame economie, op de lange termijn de meeste waarde creëren voor aandeelhouders, de maatschappij in het algemeen en daarmee voor onze deelnemers.”

Het wordt afwachten of politici en pensioenfondsen elkaar als bondgenoten gaan ontmoeten, dan wel als protagonisten binnen blijvend imperfecte voedingsmarkten.

Op initiatief van Grete Remen zal er binnenkort ‘een wetsvoorstel ingediend worden tot invoeging van een verbod op misbruik van een aanmerkelijke machtspositie. Daarmee wordt beoogd de onderhandelingspositie van kleine handelaars ten aanzien van grote ondernemingen te verbeteren‘, zo besluit alvast haar eerder geciteerde persbericht.

...

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s